Morphi 3.0 combineert 3D printing en augmented reality

Morphi 3.0 combineert 3D printing en augmented reality

Nu steeds meer consumenten een 3D printer in huis hebben, is het belangrijk dat 3D design voor de massa steeds toegankelijker wordt. Tegenwoordig hoef je gelukkig niet meer een professionele 3D designer te zijn om zelf een 3D model te kunnen maken. Dat doe je snel, goedkoop en eenvoudig met 3D software zoals Morphi. Zelfs op je telefoon!

AR software Morphi 3.0

Augmented reality vult 3D printen aan

De laatste keer dat we over Morphi schreven, was de software pas voor besturingssysteem Windows uitgebracht. Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij versie 3.0, die een breed scala aan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen met zich meebrengt. Met name op het vlak van augmented reality kunnen liefhebbers hun hart ophalen.

Geavanceerde AR-functionaliteiten zoals schaduwen en verbeterde bewerkingsmogelijkheden die normaal alleen in peperdure software aanwezig zijn, zitten nu ook standaard in Morphi. Het 3D modeling programma integreert daarnaast moeiteloos met Apple’s ARKit, waardoor gebruikers met slechts enkele muisklikken in en rondom 3D modellen kunnen kijken.

Het AR-gedeelte in Morphi 3.0 bestaat voornamelijk uit de augmented reality viewer, die volgens de makers een uitstekende aanvulling vormt op 3D printing. Ontwerpers kunnen hun designs immers probleemloos in verschillende driedimensionale omgevingen plaatsen en ze aan de hand hiervan verder perfectioneren, voordat ze daadwerkelijk de uiteindelijke 3D print maken.

Lees meer:
Wat is augmented reality ook alweer?
De betekenis van AR in de praktijk
Welke augmented reality apps zijn er nog meer?

Continue doorontwikkeling van Morphi’s 3D software

Het is met name de integratie met ARKit waar de ontwikkelaars achter Morphi trots op zijn. Niet alleen is het hierdoor nu al mogelijk om 3D modellen gemakkelijk vanaf alle kanten te bekijken, maar ook worden hier in de toekomst tal van nieuwe functionaliteiten aan toegevoegd. Gebruikers van een iPad moeten wel minimaal over een A9 CPU en iOS11 beschikken om hier optimaal van te profiteren.

Beschikt jouw iPhone of iPad helaas niet over deze specificaties? Dan laten de ontwikkelaars van Morphi je niet helemaal in de kou staan. Het is dan namelijk nog steeds mogelijk om Morphi’s huidige augmented reality tools te gebruiken, die in versie 3.0 zijn geupdate met schaduwen, verbeterde bewerkingsmogelijkheden en een speciale knop om screenshots te maken.

Volgens de ontwikkelaars worden er tegen het einde van het jaar nog meer functionaliteiten aan het programma toegevoegd. Naast de nog sterkere integratie met ARKit betreft het hier onder andere updates aan de interface, zodat die op uiteenlopende platforms zoals Windows, iOS en Android gelijk is. Zo kunnen ontwerpers makkelijk switchen tussen verschillende apparaten. Handig!

Lees meer:
Hoe werkt augmented reality software?
Welke AR-applicaties voor iOS zijn er nog meer?
Hoe ziet de toekomst van AR eruit?

Innovatie verloopt sneller door 3D printing en augmented reality

Inmiddels is het alweer 3 jaar geleden dat de eerste versie van Morphi gelanceerd werd en dat was toen nog exclusief voor de iPad. Sindsdien heeft de software een spectaculaire groei doorgemaakt en wordt deze in maar liefst 108 landen verspreid over 6 verschillende continenten gebruikt. Niet alleen voor de hobbymatige creatie van 3D modellen, maar ook voor een breed scala aan andere toepassingen.

Onder uitvinders blijkt de software bijvoorbeeld bijzonder populair te zijn. Dat komt met name door de unieke mogelijkheid om in het programma een idee of concept snel om te toveren tot een heus 3D model. Dit is vervolgens met één druk op de knop te 3D printen en dat maakt het proces van innovatie sneller dan ooit tevoren.

Ook ontwerpers en kunstenaars spinnen garen bij deze snelle manier van visualisering en productie. Niet voor niets is 3D printing binnen deze sectoren sowieso al aan een steile opmars bezig, maar in combinatie met de augmented reality functionaliteiten van Morphi worden de mogelijkheden pas echt eindeloos.

Innovatie door 3D printing en augmented reality

3D printen maakt opmars in educatieve systeem

Een bijzondere toepassing van Morphi vindt plaats in Amerikaanse scholen. Het programma raakt daar steeds meer ingeburgerd in het educatieve systeem en wordt niet alleen specifiek in 3D printing workshops, maar ook in algemene ontwerplessen steeds vaker gebruikt. 3D printen en augmented reality zijn de toekomst en van dat besef is men in de Verenigde Staten maar al te goed doordrongen.

Of software zoals Morphi binnen afzienbare tijd ook in Nederlandse onderwijsinstellingen zijn intrede doet, zal nog moeten blijken. Het valt echter niet uit te sluiten dat datgene wat vroeger de techniekles was, in de nabije toekomst de 3D design les wordt. Zodat iedereen wanneer nodig zijn eigen voorwerpen kan printen.

Lees meer:
Welke andere 3D software is er zoal?
Ook 3D printer software is nodig
3D design steeds belangrijker in de toekomst