Augmented reality

Augmented reality

Heb jij al eens van augmented reality gehoord? Die kans is groot als je in Nederland of België woont. De techniek wordt in toenemende mate toegepast in de dagelijkse praktijk en komt ook regelmatig voorbij op televisie. Hoewel we in de Benelux dus weinig reden tot klagen hebben, vertolkt een land als de Verenigde Staten nog altijd een voorlopersrol op dit gebied.

Augmented reality wordt daar al jaren met veel succes ingezet in uiteenlopende branches. Van de huizenmarkt tot de entertainmentindustrie en van navigatietoepassingen tot visitekaartjes; de technologie die veelvuldig wordt afgekort tot AR is hier inmiddels niet meer weg te denken. En die kant lijkt het ook in ons eigen land op te gaan.

augmented reality

Dé augmented reality wiki van Nederland

Llowlab is dé augmented reality wiki van Nederland en vertelt jou alles wat je over deze techniek moet weten. Zo lees je op onze blog over de betekenis, bijbehorende software en zaken als glasses, apps en games. Heb je deze artikelen nog niet gelezen en weet je hierdoor nog niet wat AR betekent? Hieronder vatten we het kort voor je samen.

Augmented reality verrijkt onze realiteit met digitale content. Over de werkelijkheid die wij waarnemen wordt een virtuele laag geprojecteerd op een scherm. Dat kan bijvoorbeeld het scherm van een mobiele telefoon zijn of van een speciale AR-bril. Deze extra laag virtuele content geeft vaak informatie over objecten in de realiteit, waardoor we deze met andere ogen bekijken.

Augmented reality game zoals Pokémon Go

Het beste voorbeeld van bovenstaand verhaal is een typische AR game zoals Pokémon Go. Dit spel was afgelopen jaar waanzinnig populair en overal zag je mensen over straat rennen terwijl ze geobsedeerd naar hun telefoon keken. Dat kwam door de virtuele laag die de game over de werkelijkheid projecteert, waardoor spelers virtuele Pokémons in de echte wereld kunnen zoeken.

AR biedt echter meer mogelijkheden dan entertainment. Het is immers de ideale manier om iets wat nog niet bestaat, op de werkelijkheid te projecteren. Denk hierbij aan een bouwproject dat komt te verrijzen op een leegstaande kavel. Potentiële kopers kunnen hierdoor precies zien hoe het gebouw er in de omgeving uiteindelijk komt uit te zien.

Augmented reality: nu en in de toekomst

In een wereld waarin virtuele content steeds meer wordt geconsumeerd, is augmented reality een ontwikkeling die niet te stuiten is. Dat is misschien maar goed ook, want AR is geen vervanging, maar een verrijking van de werkelijkheid. Hiermee vormt het een interessant alternatief voor een technologie als virtual reality (VR), die de realiteit geheel vervangt.

Augmented reality is een trend die op mondiaal niveau steeds meer terrein wint. Trendwatchers voorspellen dat de techniek binnen nu en enkele decennia gemeengoed is. Het grootste deel van de tijd bekijken we de wereld dan door een bril van virtuele informatie. En de eerste stappen in die richting worden al de komende jaren gezet.