Augmented reality app

Augmented reality app

Als we je vragen of je een augmented reality app kent, is je antwoord waarschijnlijk ontkennend. Dat is niet gek, want de betekenis van augmented reality (vaak afgekort tot AR) is bij veel mensen nog onbekend. De kans is echter groot dat je, zonder dat je het weet, dagelijks een app gebruikt waarachter deze technologie de drijvende kracht vormt.

Een augmented reality app is namelijk niets anders dan een applicatie die de werkelijke wereld om ons heen combineert met een virtuele laag informatie. Deze informatie kan digitale content zijn in alle soorten en maten. Van tekst tot afbeeldingen en van animaties tot audio; AR verrijkt de werkelijkheid met elke vorm van virtuele content.

augmented reality app

Augmented reality app zoals Layar

Een goed voorbeeld van een bekende augmented reality app is Layar. Deze door een Nederlands bedrijf ontwikkelde applicatie maakt gebruik van de camera in je smartphone om de omgeving als het ware te scannen. Dit werkt niet helemaal hetzelfde als de techniek in een 3D scanner, want daar draait het vooral om de geometrische kenmerken van objecten.

Bij AR en Layar gaat het voornamelijk om de herkenning van objecten. Dat gebeurt niet alleen op basis van geometrische afmetingen, maar ook op basis van zaken als kleur, locatie (bepaald met behulp van de GPS-functionaliteit in je telefoon) en eventuele tekstuele informatie. Wanneer Layar eenmaal weet wat het is waar je je camera op richt, projecteert de app relevante informatie op het scherm.

Augmented reality app voor Android

Uiteraard is Layar ook beschikbaar voor Android, dat samen met iOS het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld is. Niet geheel verrassend zijn er dan ook talloze applicaties voor beschikbaar. Een bekende augmented reality app voor Android is bijvoorbeeld Google Translate, het bekende vertaalprogramma voor tekst en audio.

Hoewel deze applicatie oorspronkelijk niet ontwikkeld is met AR in gedachte, is de functionaliteit er in een later stadium wel aan toegevoegd. Dat biedt vele mogelijkheden, want gebruikers hoeven hun smartphone hierdoor alleen maar op een tekst te richten en Google Translate projecteert direct de gewenste vertaling. Superhandig!

Augmented reality app voor iPhone of iPad

Omdat iOS vrijwel net zo populair is als Android, mogen AR applicaties voor de iPhone en iPad natuurlijk niet ontbreken. Zeer bekend is bijvoorbeeld SpyGlass, een applicatie die je iPhone transformeert naar een soort verrekijker. Een kompas en GPS-informatie zijn standaard inbegrepen. Ideaal voor buitengebruik of als je onderweg bent!

Een andere gratis augmented reality app is Ink Hunter. Je kunt deze applicatie installeren op je mobiele telefoon, maar ook op een tablet zoals de iPad. Met behulp van de camerafunctionaliteit kun je tattoos (zelf of door anderen gemaakt) eenvoudig op je eigen lichaam plakken om te zien hoe dit staat. Zo voorkom je onverwachte verrassingen achteraf.