Augmented reality betekenis

Augmented reality betekenis

De term augmented reality (AR) valt tegenwoordig vaak in de media, maar de exacte betekenis is nog veel mensen onduidelijk. Net als 3D printen verwerft de techniek weliswaar steeds meer bekendheid, maar wordt deze in het dagelijks leven door nog lang niet iedereen toegepast. Maar daar belooft volgens experts de komende jaren verandering in te komen.

De betekenis van augmented reality is in principe niet al te complex. De techniek koppelt de werkelijkheid zoals wij die zelf waarnemen aan een virtuele laag content. De praktische toepassing daarvan kan zeer complex zijn. Zo is er technologie zoals een camera en smartphone (of andere computer) nodig om deze samensmelting van realiteiten te realiseren.

augmented reality betekenis

Augmented reality betekenis en vertaling

Het duidelijkst wordt de betekenis van augmented reality als we kijken naar de letterlijke vertaling. Vertaald betekent de term zoiets als verrijkte, aangevulde of toegevoegde realiteit. Dat is ook logisch, want de werkelijkheid om ons heen wordt aangevuld en verrijkt met content die er op digitale wijze aan wordt toegevoegd.

De betekenis van de term AR werd veel mensen pas écht duidelijk toen het spel Pokémon Go afgelopen jaar uitgroeide tot een ware rage. In deze game moeten spelers met hun mobiele telefoon in de echte wereld een virtuele Pokémon zoeken. Dit is een uitstekend voorbeeld van de wijze waarop AR een virtuele laag legt over de realiteit om ons heen.

Augmented reality voorbeeld

Maar er zijn tal van andere voorbeelden te geven die de betekenis van augmented reality verduidelijken. Een bekende AR-toepassing die bijvoorbeeld enkele jaren geleden bekendheid vergaarde, is de Layar browser voor smartphones. Deze app maakt het mogelijk om je telefoon te richten op objecten om je heen, waarna je op het scherm relevante informatie ziet verschijnen.

En dat komt nogal eens van pas. Loop je bijvoorbeeld door een wijk waar je best zou willen wonen? Richt je smartphone op de omgeving en je ziet direct welke huizen er in de buurt zoal te koop zijn. Ook andere informatie is opvraagbaar, zoals bijvoorbeeld de geschiedenis van individuele panden en andere feitjes over de regio.

Wat betekent augmented reality voor de toekomst?

Dat AR onze toekomst ingrijpend zal veranderen, lijdt geen enkele twijfel. Het is nu eenmaal een feit dat de virtuele wereld een steeds belangrijker onderdeel gaat uitmaken van ons leven. De kracht van augmented reality is dat de techniek een brug slaat tussen de virtuele wereld en de realiteit zoals we die dagelijks om ons heen ervaren.

De hype rondom de Pokémon Go game maakte al duidelijk welk ongelooflijk potentieel er in de technologie schuilt. We hopen dat je de augmented reality betekenis na het lezen van dit artikel beter begrijpt. Wil je meer informatie over deze of andere vooruitstrevende technologieën? Blijf Llowlab dan volgen voor de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden.