3D design software Morphi nu voor Windows uitgebracht

3D design software Morphi nu voor Windows uitgebracht

3D printen staat bij het grote publiek nog altijd bekend als een vakgebied voor techneuten. Inmiddels is die status echter rap aan het veranderen. 3D printers worden steeds vaker plug-and-play en de apparaten worden uitgerust met functionaliteiten die het dagelijks gebruik een stuk eenvoudiger en minder arbeidsintensief maken.

Zaken zoals 3D printen op afstand, monitoring via WiFi, filament controle, dual extrusion systemen, auto-leveling, het hervatten van de printklus na stroomuitval en wateroplosbare ondersteuningsmaterialen zoals polyvinylalcohol (PVA) maken 3D printing ineens interessant voor iedereen die zelf snel en gemakkelijk driedimensionale voorwerpen wil maken.

3D design software Morphi

Steeds vaker een link tussen 3D printing en augmented reality

De bovengenoemde trend van toenemend gemak en gebruiksvriendelijkheid beperkt zich niet alleen tot 3D printers. Ook 3D software evolueert continu, waardoor het voor de leek steeds eenvoudiger wordt om zelf driedimensionale modellen te ontwerpen. Erg bekend is bijvoorbeeld Morphi, de gebruiksvriendelijke 3D design software die sinds kort ook fungeert als een soort augmented reality app.

De makers van Morphi hebben namelijk onlangs een nieuwe augmented reality functionaliteit toegevoegd aan het programma. Maar dat is niet de enige verandering die de software heeft ondergaan. Want daar waar de app voorheen alleen beschikbaar was voor Mac- en iPad-gebruikers, is deze nu ook beschikbaar voor computers die draaien op Windows 7 en Windows 10.

De augmented reality tool in de software biedt de gebruiker de mogelijkheid om de 3D modellen die hij in Morphi heeft ontworpen, direct in zijn eigen omgeving te zien en te bewerken. Een speciale augmented reality bril is daarvoor natuurlijk wel noodzakelijk. Daarnaast maakt de applicatie gebruik van de camera in de iPad.

Lees meer:
Wat is AR en wat is het verschil met VR?
Wat betekent augmented reality voor onze toekomst?
Welke AR software is er naast Morphi nog meer?
Een overzicht van de beste augmented reality apps

Augmented reality en 3D printing

Applicatie met tal van handige functionaliteiten

De Windows-variant van Morphi is nagenoeg hetzelfde als de versie voor Mac-computers. Wel zijn er een aantal functionaliteiten toegevoegd die specifiek zijn ontwikkeld voor het Windows-platform. Zo is het mogelijk om driedimensionale typografie in alle mogelijke lettertypen en lettergroottes te maken die in het besturingssysteem beschikbaar zijn.

In tegenstelling tot veel andere 3D software, is een WiFi-verbinding geen vereiste om de applicatie te kunnen gebruiken. Dit geeft gebruikers meer vrijheid in het ontwerpproces en het kiezen van de locatie waar zij aan de slag gaan. Om de workflow nog verder te vereenvoudigen, is inloggen mogelijk zonder ingewikkelde logingegevens en wachtwoord in te hoeven voeren.

Alles in het programma is er dan ook op ingericht om als ontwerper direct aan de slag te kunnen. Dat blijkt ook duidelijk uit andere functionaliteiten, zoals:

  • JPEG- en PNG-bestanden met een hoog contrast kunnen direct omgezet worden in een 3D model. Importeren vanuit een ander programma om er eerst een vector-bestand van te maken is niet langer noodzakelijk
  • Zowel op het Mac- als Windows-platform zijn de tekencapaciteiten van Morphi zeer geavanceerd. Van vrij tekenen tot spiegelen en draaibare lijnen; de creatieve ontwerper heeft bijzonder veel vrijheden

Volgens de makers van Morphi zitten er nog tal van andere functionaliteiten aan te komen in de nieuwe versie die later dit jaar wordt uitgebracht:

  • Verbeterde omzetting van 2D naar 3D voor nauwkeuriger tekenen, een betere detectie van verfijnde lijnen en driedimensionale modellen van hogere kwaliteit
  • Nieuwe handleiding en YouTube-instructiefilmpjes voor een nog hogere gebruiksvriendelijkheid
  • Een Android-versie van Morphi
  • Aanvullende augmented reality tools
  • Wellicht ook speciale virtual reality tools (onder voorbehoud)

Lees meer:
Alles wat je moet weten over 3D design
Andere driedimensionale software (gratis en betaald)
Software om een 3D printer aan te sturen

Morphi 3D design software meer dan twee weken lang gratis proberen

Morphi is pas enkele jaren geleden op de markt gebracht en kent een toenemende groep enthousiaste gebruikers. Het is met name de combinatie van gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid die de software zo populair maakt. Inmiddels zijn er al talloze driedimensionale objecten mee ontworpen, van goed functionerende modelraketten tot uiterst creatieve kunstvoorwerpen.

De makers willen dat Morphi voor iedereen beschikbaar is en de recente lancering van de Windows-versie is daar het beste bewijs van. Wil je dit programma ook proberen? De applicatie is hier te downloaden en 15 dagen lang volledig gratis te gebruiken. De prijzen voor een licentie variëren van circa 5 tot 10 euro.