Voedsel 3D printen: hoe realistisch is het?

Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende toepassingen van de 3D printer: het 3D printen van voedsel. Het makkelijkst laten zich zoete voedingswaren printen met voorgemixte ingrediënten zoals suiker en chocolade. Niet zo gek dus dat het water veel mensen bij het zien van deze 3D prints in de mond loopt.

Inmiddels ontwikkelt voedselprinting zich als aparte tak van 3D printing in hoog tempo en gaan de toepassingsmogelijkheden verder dan suikerrijke producten alleen. Maar hoe realistisch is het dat er in de toekomst een voedselprinter bij jou in de keuken staat? In dit artikel demonstreren we aan de hand van 2 recente voorbeelden dat deze toekomst wellicht dichterbij is dan gedacht.

3D voedselprinting met ByFlow

We beginnen met een voorbeeld binnen de eigen landsgrenzen. In Eindhoven – na Amsterdam waarschijnlijk de bekendste vaderlandse 3D print-stad waarover wij al diverse artikelen hebben geschreven (zie de links hieronder).

Lees meer:
Veel 3D print innovaties in Eindhoven
3D geprinte fietsbrug in gebruik nabij Eindhoven
Jaarlijks veel aandacht voor 3D printen tijdens Eindhovense Dutch Design Week

Dit keer is het het Eindhovense bedrijf ByFlow dat de show steelt met zijn unieke 3D printing creaties. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van 3D voedselprinters en ziet de vraag naar zijn producten elk jaar zienderogen stijgen. Dat is niet zo vreemd als je kijkt naar de steeds veelzijdiger mogelijkheden; ook meesterkoks gebruiken de 3D printers van ByFlow in hun keuken.

De populairste 3D printer van ByFlow is zonder twijfel de Focus. Bekende koks zoals Jan Smink (driesterrenrestaurant De Librije) en Hidde de Brabander (bekend van 24 Kitchen en Koffietijd) zijn zelfs trotse ambassadeurs van het apparaat.

Eigenlijk 3D print de Focus veel meer dan voedsel alleen – denk aan plastic, keramiek, siliconen en biorubber. De grootste bekendheid verwierf de machine echter met het 3D printen van voedsel. Dat komt omdat de printer – net als andere rapid prototyping machines – unieke mogelijkheden biedt op het vlak van ontwerp.

Zoals een 3D printer bij een brug bijvoorbeeld geometrische vormen mogelijk maakt die met conventionele productiemethoden niet te bereiken zijn, doet de Focus dat bij een taart voor een chocolatier.

Dankzij de meerdere cartridges is het kinderspel om verschillende ingrediënten te combineren. Zo ontstaan er al snel complexe en verrassende gerechten. Inmiddels zijn er al talloze exemplaren van de dure 3D printer (€ 3000) verkocht en verwachten de oprichters van ByFlow alleen nog maar verdere groei in de toekomst.

Lees meer:
Hoe maakt 3D printing complexe geometrische vormen mogelijk?
3D geprinte staalbrug goed voorbeeld van complexe geometrie
Welke 3D voedselprinters zijn er nog meer?
Hoe ziet de toekomst van 3D voedselprinting eruit?

Tegelijk voedsel 3D printen en koken

Ook in het buitenland staan de ontwikkelingen op het gebied van 3D voedselprinten intussen niet stil. Onderzoekers van Columbia University hebben onlangs zelfs een manier gevonden om het 3D printen en koken van voedsel te combineren. Het revolutionaire concept zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om met veel meer verschillende ingrediënten te werken.

Een belangrijke reden dat ingrediënten zoals chocolade zo populair zijn bij 3D printen (naast de smaak!) is het feit dat ze na het 3D printproces niet gekookt hoeven te worden. Dit beperkt meesterkoks en 3D printing liefhebbers echter wel flink in de voedselsoorten waarmee ze kunnen werken.

Het onderzoek van Columbia University brengt hier verandering in door op een nieuwe manier naar voedsel te kijken. Het geheim van de methode?

Eerst worden ingrediënten geleidelijk vermorzeld totdat ze moeiteloos door een printkop passen. De ingrediënten worden vervolgens in elke denkbare vorm op het bouwplatform van de 3D printer gedeponeerd en van onderen verwarmd met lasers totdat ze het kookpunt bereiken.

Het resultaat: een vers geprinte én gekookte maaltijd die bovendien een aantrekkelijker uiterlijk heeft dan het prutje wat de gemiddelde hobbyhok uit zijn eigen koekenpan tovert.

Net als de 3D print specialisten van ByFlow geloven de onderzoekers van Columbia University dat 3D voedselprinting in het komende decennium onuitwisbare sporen zal nalaten in de maatschappij. Volgens deze experts is het niet ondenkbaar dat binnen een tijdbestek van 10 jaar in vrijwel elke Nederlandse keuken een 3D printer staat. Wij zijn zeer benieuwd en houden je op de hoogte!