Print je voedsel met deze nieuwe 3D printer

Print je voedsel met deze nieuwe 3D printer

Er zijn talloze 3D printing technieken die je mond doen openvallen van verbazing, maar geen van deze technieken doen je het water in de mond lopen zoals het 3D printen van voedsel. Al eerder schreven we bij Llowlab over het toenemende aantal toepassingen van eetbare 3D prints, maar tegelijkertijd betreft het een vakgebied dat ontegenzeglijk nog in de kinderschoenen staat.

Daar belooft nu verandering in te komen, want Mechanical Engineering Professor Hod Lipson van Columbia University werkt samen met een team van studenten aan een nieuwe 3D printer die het printen van voedsel een stuk toegankelijker moet maken.

Maak een 3D print van je maaltijden of snacks

Maak een 3D print van je maaltijden of snacks

Voedselprinting speelt belangrijke rol in onze toekomst

De machine van Lipson en zijn studenten gebruikt 3D printer filament zoals gels, poeders, pasta’s en vloeibare ingrediënten als basismateriaal en kookt deze gedurende het 3D print proces om het eindresultaat geschikt te maken voor menselijke consumptie. Volgens de professor kunnen dit soort eetbare prints onze denkwijze over voedselbereiding voorgoed veranderen.

“Voedselprinters vormen niet de enige oplossing voor onze mondiale voedselbehoeften en zullen ook niet al onze traditionele bereidingsprocessen vervangen. Wat ze echter wél zullen doen is het produceren van een oneindige variëteit aan sterk geïndividualiseerde, verse en gezonde voedingsmiddelen die direct beschikbaar zijn voor de gebruiker.”

De professor voorziet dan ook een aanvullende rol voor voedselprinters, die digitale recepten en ingevroren dozen met simpele ingrediënten kunnen omzetten in gezonde gerechten die onze dagelijkse nutriënteninname optimaliseren. In een gezondheidszorg die steeds gepersonaliseerder en meer data-driven wordt, is 3D printing van voedsel misschien wel de missende schakel.

Nieuwe 3D printer nog volop in ontwikkeling

Lipson is niet alleen gespecialiseerd in 3D printen met voedsel, maar heeft in zijn loopbaan veel ervaring opgedaan binnen uiteenlopende disciplines zoals rapid prototyping, bioprinting en printen met meerdere materialen. De gecombineerde expertise leidt nu tot een solide basis om een innovatieve voedselprinter te ontwikkelen.

Ook leuk is dat er een Nederlander aan het project meewerkt: industrieel ontwerpstudent Drim Stokhuijzen van de TU Delft heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp van de nieuwe 3D printer. De grootste uitdaging op technisch vlak is vooralsnog het koken van de voedselprint na de extrusie.

Op dit moment wordt er nog volop geschaafd aan de 3D printer software die hier verantwoordelijk voor is. Daarnaast hopen Lipson en zijn team dat het extrusieproces aan het eind van 2016 sneller en nauwkeuriger verloopt. Uiteraard houden wij je bij Llowlab nauwgezet op de hoogte van de voortgang van dit veelbelovende project!

Bekijk hieronder een filmpje van de nieuwe voedselprinter in actie: