Nieuwe 3D printing innovaties op Kickstarter

Nieuwe 3D printing innovaties op Kickstarter

3D printing is een sector waar nieuwe, innovatieve technologie dagelijks aan het firmament verschijnt. Start-ups in de branche schieten als paddenstoelen uit de grond en onderzoekers ontwikkelen tal van nieuwe concepten. Er is echter geld voor nodig om te zorgen dat al deze ideeën ook daadwerkelijk het levenslicht zien en worden uitontwikkeld tot een kant-en-klaar eindproduct.

Gelukkig is het financieringsplatform Kickstarter speciaal voor dit doeleinde opgericht. Het is dan ook niet zo vreemd dat we regelmatig 3D print concepten voorbij zien komen op het platform, die ook vaak hun financieringsdoeleinde behalen. Onlangs spotte de redactie van Llowlab weer twee interessante Kickstarter-campagnes, die we hieronder uitgebreid bespreken.

Kickstarter populair financieringsplatform voor 3D printing

Kickstarter-campagne voor filament extruder

Een zeer interessant project is dat van Alwyn Hartman, de CEO van het veelbelovende bedrijf Protea Design. Hij besloot een Kickstarter-campagne te starten om de ontwikkeling van een nieuw type filament extruder te financieren, die alle andere extruders in zijn klasse moeiteloos zijn hielen laat zien. Met name de verhouding tussen snelheid en prijs is ongeëvenaard.

Voor een prijs van ruwweg 500 euro is de filament extruder verkrijgbaar en via Kickstarter krijgen investeerders in het project daar diverse voordelige accessoires bij geleverd. Hartman heeft zijn nieuwe product gedoopt tot de DNA Extruder machine, omdat 3D printen zonder filament naar eigen zeggen hetzelfde is als leven zonder DNA. Het is simpelweg niet mogelijk!

Lees meer:
Wat is 3D printer filament precies?
Hoe moet ik mijn filament opslaan voor verwerking?
Andere manier om te besparen op 3D printing filament
Ander initiatief om afval te reduceren m.b.v. filament

DNA Extruder machine biedt uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Het team van Protea Design heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe extruder en hoopt zijn investering op termijn terug te zien. Aftrap hiervan vormt de recent gelanceerde Kickstarter-campagne. Aanleiding voor het project was volgens Hartman met name het huidige gebrek aan filament extruders die aan alle eisen van het bedrijf voldeden.

De keuze om er dan maar een zelf te maken, was dan ook snel gemaakt. Het nieuwe product moest in staat zijn om mislukte 3D prints en prototypes moeiteloos te recyclen en nodeloze verspilling van filament hiermee tegen te gaan. In die doelstelling is Protea Design ruimschoots geslaagd, want de nieuwe DNA Extruder machine klaart de klus probleemloos en overstijgt alle verwachtingen.

 

Met name bijzonder aan het nieuwe apparaat is de capaciteit om één volledige rol filament in slechts een uur tijd te verwerken. Volgens Hartman is het product de snelste extruder voor een prijs van minder dan 1000 euro die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Daarnaast zijn de afmetingen relatief bescheiden en werkt de mechanische operatie uitstekend dankzij de thermoplastische extrusie.

De DNA Extruder machine bereikt tijdens het functioneren een maximale temperatuur van 250 graden Celsius, waarmee veelgebruikte filamenten zoals ABS en PLA moeiteloos verwerkt kunnen worden. Elke unit van het product wordt voorgeassembleerd geleverd, waardoor weinig technische kennis nodig is om het direct in gebruik te nemen. De Kickstarter-campagne duurt nog enkele weken; check hem hier!

3D printer filament extruder

Print je eigen huis in 3D

Het tweede interessante project dat wij onlangs signaleerden op Kickstarter, is dat van het Nederlandse bedrijf Local Makers uit Amsterdam. Nederland heeft een traditie hoog te houden als het gaat om 3D geprinte huizen en Local Makers houdt deze reputatie namens ons land graag in stand. Het bedrijf, biedt mensen namelijk de mogelijkheid om hun eigen huis in de vorm van een mini 3D print uit te printen.

Om het project een nóg Nederlandser karakter te geven, worden de uitgeprinte huizen met de hand beschilderd in typisch Delftsblauwe stijl. De onderneming tekent hierbij wel aan dat het detailniveau van elk huis logischerwijs zijn beperkingen kent. Er is een kleine versie beschikbaar in 6 tot 9 centimeter en een iets grotere versie met afmetingen van 10 tot 13 centimeter.

 

Het bestellen van een 3D print van je eigen huis is bij Local Makers bijzonder eenvoudig. Stuur een aantal foto’s van je woning op naar de ontwerpers en ze maken direct een 3D model van je huis. Als je geen foto’s hebt, gebruikt het bedrijf het adres van je woning in Google Street View. Deze methode resulteert echter in een minder nauwkeurig eindresultaat.

Als het 3D model gereed is, wordt het uitgeprint in PLA filament met 3D printers van Ultimaker en vervolgens zorgvuldig met de hand beschilderd. Met iets meer dan een week te gaan in de Kickstarter-campagne, is het aan te raden snel je slag te slaan als je dit project wilt ondersteunen. Voor € 85 en € 120 ontvang je respectievelijk de kleine en grote 3D print van je woning.

Lees meer:
3D print branche zeer levendig in Nederland
Amsterdam epicentrum van 3D printing in Nederland
Meer informatie over 3D printers van Ultimaker
3D printer huis: nieuw fenomeen in Nederland