Onderzoekers zetten afval om in 3D printer filament

Onderzoekers zetten afval om in 3D printer filament

Onderzoekers en studenten in Nieuw-Zeeland hebben onder leiding van professor Kim Pickering een aansprekend succes geboekt. Het onderzoeksteam wist namelijk uiteenlopende afvalmaterialen met behulp van 3D printen om te zetten in nieuwe, plastic voorwerpen. Door afval om te zetten in 3D printer filament, kan deze methode worden gebruikt om een diversiteit aan producten te maken zoals meubels, auto’s en nog veel meer.

Afval: het 3D printer filament van de toekomst

Afval: het 3D printer filament van de toekomst

3D printen inzetten om restafval te reduceren

Hoewel andere onderzoekers er al eerder in slaagden om afval in te zetten voor 3D printing doeleinden, werd hierbij altijd gebruik gemaakt van speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde printtechnieken. Dit is waar de methode van Pickering zich onderscheidt, want tijdens dit onderzoek maakten de onderzoekers gebruik van de bekende Fused Deposition Modeling (FDM) techniek om de 3D prints te maken. De toepassingen van FDM zijn zo wijdverspreid, dat de nieuwe methode toepasbaar is in talloze verschillende situaties en industrieën.

Voor de grootste positieve impact op onze leefomgeving, moet de methode geïntegreerd worden als standaard onderdeel van wereldwijde productieprocessen op basis van rapid prototyping en 3D printing. In dat geval zou de hoeveelheid restafval in landen als de Verenigde Staten en China flink worden gereduceerd.

Een land als de Verenigde Staten produceert dagelijks maar liefst 2,6 kg huishoudelijk afval per persoon, meer dan twee keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde van 1,2 kg. Nederland doet het in dit opzicht beter met gemiddeld 1,34 kg per persoon, maar staat hiermee nog altijd op een relatief hoge vierde plaats in de Europese Unie.

Gratis 3D printer filament uit dagelijks huishoudelijk afval

Om het maximale uit de nieuwe methode van Pickering te halen, zou elk land deze moeten implementeren. De sterke opkomst van 3D printing kan in dat geval een grote invloed hebben op de vermindering van het wereldwijde restafval. Hoewel niet in elk huis nu nog een 3D printer staat, gelooft de professor dat dit slechts een kwestie van tijd is. Zeker de gebruikte FDM-technologie is bij uitstek geschikt voor consumentenprinters, die nu al voor spectaculair lage prijzen verkrijgbaar zijn.

Pickering schetst dan ook een intrigerend toekomstbeeld waarbij elke familie zijn eigen afval gebruikt als 3D printer filament. Afgezien van de 3D printer en de benodigde 3D printer software, kost deze methode een huishouden helemaal niets. Sterker nog: het printen van alledaagse zaken zoals bestek, speelgoed en talloze andere gebruiksvoorwerpen zal het gemiddelde gezin flink wat geld besparen. Of Pickering’s toekomstvisie werkelijkheid wordt valt nog te bezien, maar dat het een interessante visie is, lijdt geen enkele twijfel.