Nieuwe 3D printers getoond op RAPID + TCT

Afgelopen week vond RAPID + TCT plaats, hét jaarlijkse evenement in Noord-Amerika waar 3D printing fabrikanten hun nieuwste innovaties tonen aan het grote publiek. Ook dit jaar waren er weer tal van nieuwe producten en technologieën, waarvan wij de komende tijd diverse zullen bespreken. In dit artikel richten we de aandacht op de nieuwe ontwikkelingen in EBM-technologie van Arcam.

Nieuwe 3D printers getoond op RAPID + TCT

Electron Beam Melting biedt unieke voordelen

Arcam EBM is een bedrijf dat in het verleden furore heeft gemaakt met zijn unieke Electron Beam Melting technologie. Dit is een speciaal 3D metaalprint proces dat voor een groot deel bestaat uit het versmelten van lagen metaalpoeder filament met behulp van een elektronenstraal. Sinds de introductie heeft de techniek grote bekendheid verworven in de 3D printing markt.

Het EBM-printproces vindt plaats in een vacuüm en bij extreem hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke 3D print een stuk sterker is en betere materiaaleigenschappen heeft dan bij gegoten of gesmeden alternatieven. Het is een goed voorbeeld van de manier waarop 3D printen bestaande productiemethoden op verscheidene vlakken voorbijstreeft.

Tijdens het RAPID + TCT evenement van afgelopen week presenteerde GE Additive (het bedrijf dat Arcam twee jaar geleden heeft overgenomen) een nieuwe innovatie van de populaire EBM-technologie: de Arcam EBM Spectra H. Dit nieuwe systeem is speciaal ontworpen om 3D printen bij nóg hogere temperaturen mogelijk te maken en is bij uitstek geschikt voor breekbare materialen.

Lees meer:
Hoe werkt de techniek achter 3D printen precies?
Meer informatie over Electron Beam Melting
Welke materialen zijn geschikt voor 3D printing?

Arcam EBM Spectra H maakt indruk op RAPID + TCT

De voordelen van de nieuwe Arcam EBM Spectra H zijn zeer divers. Het speciale 6kW HV-onderdeel zorgt ervoor dat alle voor- en nabewerkingsstappen rondom het 3D printen nog maar de helft van de tijd in beslag nemen in vergelijking met voorgaande modellen. Deze tijdsbesparing van circa 50% betekent een enorme stap vooruit voor gebruikers die dagelijks willen 3D printen.

Daarnaast heeft Arcam optimalisaties aangebracht aan de manier waarop de Spectra H omgaat met de laagsgewijze opbouw van objecten. Hierdoor is er minder verhitting noodzakelijk en profiteert de gebruiker van vele uren tijdwinst (afhankelijk van de afmetingen van het te printen object). Ook is de machine energiezuiniger doordat een ingebouwd hitteschild de hitte effectief in het bouwplatform houdt.

Op het gebied van tijdwinst heeft Arcam nog meer verbeteringen doorgevoerd. De nieuwe Arcam xQam automatische calibratietechnologie maakt handmatige calibratie overbodig, wat je als gebruiker vele uren kan besparen. Diverse andere processen in de 3D printer zijn daarnaast geautomatiseerd, waaronder het poedersysteem dat volledig uit zichzelf sluit.

Het eerste wat opvalt aan de Arcam EBM Spectra H zijn waarschijnlijk de grote afmetingen. Deze zijn met een bouwplatform van 250 x 430 mm met bijna 40% vergroot ten opzichte van de voorganger. Dit maakt de 3D printer logischerwijs te groot voor de gemiddelde huiskamer of kantooromgeving, maar hier hoort de machine als industriële printer ook eigenlijk niet thuis.

Lees meer:
3D printers worden steeds sneller
Nabewerking bij industriële 3D printers steeds minder vaak nodig
Wat is industrieel 3D printen precies?

LulzBot Mini 2 ideaal als desktop 3D printer

Een 3D printer die wél thuishoort op de keukentafel of op je bureaublad, is de LulzBot Mini 2. Ook deze printer afgelopen week op RAPID + TCT tentoongesteld en maakt daar indruk met zijn uiteenlopende verbeteringen ten opzichte van de originele Mini. Zo is deze desktop 3D printer uitermate stil, zelfs tijdens het maken van grote of complexe 3D prints.

Hoewel de afmetingen van de Mini 2 hetzelfde zijn gebleven als bij zijn voorganger, is het interne bouwplatform maar liefst 20% groter geworden. Lulzbot heeft dan ook zijn best gedaan op het ontwerp en dat komt ook tot uiting in de nieuwe Aerostruder Tool Head en E3D Titan Aero extruder. In tegenstelling tot bij de vorige Mini, zijn deze nu standaard bij de 3D printer inbegrepen.

Niet alleen op hardwarematig-, maar ook op softwarematig vlak heeft Lulzbot de afgelopen periode de nodige stappen gezet. Inmiddels heeft het bedrijf de Cura LulzBot edition 3.2 3D printing software in een publieke bèta uitgebracht. De definitieve versie wordt gelanceerd nog voordat de Mini 2 officieel op de markt komt.

Lees meer:
Welke desktop 3D printers zijn er zoal?
Wat is 3D printer software precies?
Lulzbot ook op andere 3D print evenementen aanwezig