3D printing nieuws: Wikimedia Commons, 3D scanning en legering

De wereld van de 3D printing staat niet stil. Ook deze week valt er weer het nodige te melden over technologische innovaties en veelbelovende uitvindingen in de sector. In het artikel van deze week praten we over de nieuwe uploadfunctie voor 3D modellen op Wikimedia Commons, het autonome 3D scanning systeem van Fraunhofer IGD en een supersterke legering voor 3D metaalprints.

3D printer en computer

Nu 3D modellen op Wikimedia Commons

Wikimedia Commons is een bekende meertalige website die fungeert als opslagcentrum voor Wikimediaprojecten voor bestanden zoals afbeeldingen, audio en video. Alle data is vrij toegankelijk voor het publiek en inmiddels geldt dat voor maar liefst tientallen miljoenen bestanden. Net als broertje Wikipedia wordt het platform in stand gehouden door betrokken vrijwilligers over de hele wereld.

Al sinds 2004 zijn de hierboven genoemde bestandsformaten op Wikimedia Commons beschikbaar. Afgelopen week is er een nieuw bestandstype aan dit lijstje toegevoegd en dan hebben we het natuurlijk over – je raadt het al: 3D modellen. Dit is niet zomaar een handige functionaliteit voor bestaande Wikimedia-gebruikers, maar een werkelijk revolutionaire ontwikkeling in zijn algemeenheid.

De nieuwe functionaliteit betekent namelijk dat 3D modellen van uiteenlopende bronnen zoals MyMiniFactory, Sketchfab, Thingiverse en Youmagine nu allemaal gratis beschikbaar zijn in één centrale database. Al na circa een week staan er tienduizenden 3D modellen op het platform en het laat zich raden hoe groot deze hoeveelheid is over enkele jaren.

Wil jij zelf ook 3D modellen creëren en deze vervolgens aan de hele wereld beschikbaar maken via Wikimedia Commons? Met tools als COLMAP en Regard 3D gebruik jij je smartphone of digitale camera om in een handomdraai 3D modellen te creëren van objecten om in de echte wereld. Maak daarna een account aan op Wikimedia Commons en upload je kersverse 3D bestanden.

Lees meer:
Ook Google maakt 3D modellen makkelijker toegankelijk
Uploadfunctionaliteit qua eenvoud vergelijkbaar met die op Thingiverse
Ook Sketchfab ontplooit nieuwe initiatieven
Maak 3D modellen met de camera op je telefoon

Wikimedia Commons

Fraunhofer IGD ontwikkelt autonoom 3D scanning systeem

Een van de problemen van traditionele productiemethoden is de beperkte inzetbaarheid ervan. Individualisatie is bij grootschalige massaproductie nauwelijks mogelijk en na uitfasering van het product zijn er geen onderdelen meer van te bestellen. Dat is in het bijzonder vervelend als je bijvoorbeeld een kapotte oldtimer hebt, waarvoor je geen reserveonderdelen meer kunt vinden.

De oplossing ligt in nieuwe technologieën zoals 3D printen en nauw daaraan verwant 3D scannen. Door een simpele scan van een onderdeel te maken, is het immers eenvoudig om het in een later stadium te repliceren in de vorm van een 3D print. Het onderzoeksinstituut Fraunhofer IGD heeft nu een speciaal 3D scanning systeem ontwikkeld dat dit toekomstbeeld een stuk dichterbij brengt.

Bijzonder aan het systeem is niet zozeer de 3D scan functionaliteit, maar vooral de daarbij gebruikte view planning technology. Deze technologie beweegt een robotarm met daarop een 3D scanner gemonteerd geheel autonoom rondom een object, totdat het in zijn geheel gescand is tot een bruikbaar 3D model.

Gedurende het scanningproces berekenen complexe algoritmes exact vanuit welke hoeken nog gescand moet worden om tot een optimaal en gedetailleerd eindresultaat te komen. Dit maakt de machine volledig autonoom – elk denkbaar object kan zonder voorkennis worden gescand en de technologie zorgt zonder tussenkomst van de gebruiker voor een uitstekende 3D scan. Zeer veelbelovend!

Lees meer:
Hoe werkt 3D scannen?
Hoe werkt een 3D scanner?
Hoe maak je een 3D scan?
Wat is het verschil met een handheld 3D scanner?

3D scanning systeem

Nieuwe legering voor supersterke 3D metaalprints

Een kort maar krachtig nieuwsfeitje dat we je niet willen onthouden, is dat over de uitvinding van 3D prints bestaande uit een extreem hoogwaardige metaallegering die bestand is tegen zelfs de allerzwaarste condities. Het is het resultaat van een onderzoek aan de Duitse Universität Kassel waarbij Electron Beam Melting-technologie (EBM) wordt ingezet in combinatie met een speciale filamentsoort.

De uitvinding biedt nieuwe mogelijkheden tegen een achtergrond waarin 3D metaalprinting sowieso al sterk in opkomst is. Revolutionair aan deze techniek is de combinatie van de stevigheid van metaal met de complexe vormen die 3D printen mogelijk maakt. Volgens de onderzoekers heeft hun uitvinding het potentieel om de Duitse markt voor 3D metaalprinten eigenhandig een enorme boost te geven.

Lees meer:
Hoe werkt 3D printen met metaal?
Wat zijn de voordelen van 3D printen met metaal?
Hoe maak ik van mijn FDM 3D printer een metaalprinter?