Hoe werkt het 3D printen van drankjes?

Bij 3D printen denk je al snel aan zaken als vliegtuigonderdelen, architectonische prototypes en ja, zelfs chocolade. Maar al deze vaste objecten worden tijdens het 3D printen in vloeibare of gesmolten vorm op het bouwplatform aangebracht.

In dat kader is het eigenlijk geen verrassing dat 3D printers tegenwoordig ook drankjes kunnen printen. Toch is dit fenomeen nog relatief onbekend, maar daar brengen wij met dit artikel verandering in: hieronder lees je alles wat je over het 3D printen van drinken moet weten.

Water met een smaakje

Het 3D printen van drankjes is technisch al mogelijk en dat blijkt ook uit het toenemende aantal bedrijven dat zich hierin specialiseert. Een van de pioniers op dit gebied is Smart Cups, een drankproducent die de ideale mix hoopt te bieden tussen flexibiliteit, gebruiksgemak en milieuvriendelijkheid.

Het bedrijf doet dat met een innovatieve oplossing: het 3D print namelijk geen vloeistoffen, maar bekertjes met aan de binnenkant een toegevoegd aroma. Wie dorst heeft, hoeft alleen wat water in te schenken en geniet zo van een heerlijk smaakvol drankje. Het poederaroma bevindt zich op de bodem en op de wanden van het bekertje en mengt zich hierdoor optimaal met de vloeistof.

https://www.youtube.com/watch?v=-HPskADgS3E

Het idee van Smart Cups is even briljant als eenvoudig, want het meesjouwen van zware flesjes drinken in je tas is niet meer nodig. Om nog maar niet te spreken van de besparing op transportkosten; dunne en gestapelde bekertjes vervoeren in plaats van gevulde drinkflesjes draagt bij aan een serieuze vermindering van CO2-uitstoot. Voor de bekertjes gebruikt Smart Cups ecologisch verantwoord bioplastic.

Naast kraanwater, is het mogelijk om het aroma in de bekers met andere vloeistoffen te mengen. Denk bijvoorbeeld aan koolzuurhoudend mineraalwater om je eigen frisdrank te creëren. Zo ontstaan verrassende combinaties en gaan de smaakaroma’s niet snel vervelen. Met het concept hoopt Smart Cups de drankindustrie op termijn flink op zijn kop te zetten.

Lees meer:
Van vloeistof naar vast object: hoe werkt het 3D printproces?
Ook andere 3D prints vallen op door milieuvriendelijk karakter
3D printing verbetert ook in automotive duurzaamheid

Koffie uit de 3D printer

Als het gaat over het 3D printen van dranken, mag één drank natuurlijk niet ontbreken: koffie! Op dit moment bestaat er weliswaar nog geen 3D printer die deze favoriete drank van miljoenen mensen over de hele wereld kan printen (hoewel dit waarschijnlijk niet lang meer op zich laat wachten), maar wel is er een machine die er bovenop kan printen: in het melkschuim om precies te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=eApwjip-Bmw

Met name in een cappuccino of latte macchiato komt dit effect natuurlijk bij uitstek tot zijn recht. De naam van de machine is de Ripple Maker AM. Het apparaat beschikt over ingebouwde WiFi, is klein genoeg om op elk aanrecht te staan en doet zijn werk in slechts 10 seconden.

Fabrikant Ripples is trots op de innovatie en met een goede reden: de Ripple Maker AM kan nagenoeg elke denkbare vorm in schuim printen. Van hartjes tot bedrijfslogo’s en van selfies tot kustzinnige tekeningen. Dit maakt de presentatie van je kopje koffie een stuk aantrekkelijker.

Ook leuk: het bedrijf biedt ook een variant waarmee je in de schuimkraag van bier kunt printen. Heel toepasselijk heeft deze 3D printer de naam Ripple Maker PM gekregen.

Een cocktail 3D printen: hoe werkt dat?

Water, frisdrank, koffie en bier; daarmee hebben we de populairste dranken wel gehad. Maar omdat de zomer inmiddels alweer in aantocht is, mogen cocktails in dit artikel niet ontbreken. Want jazeker: het is ook mogelijk om deze drankjes te 3D printen. Door de gelaagdheid van cocktails is 3D printing hiervoor zelfs een ideale techniek.

Het bedrijf Print A Drink gebruikt een mengelmoes van robotica en 3D printing om de ideale cocktail te creëren. Die wordt niet – zoals veel 3D prints – laagsgewijs opgebouwd, maar in plaats daarvan worden minuscule druppeltjes in een bestaande cocktail geïnjecteerd. Het resultaat met een complexe 3D structuur of kunstzinnige patronen.

Lees meer:
3D foodprinting markt belangrijke inspiratiebron voor drankproducenten
3D printing: steeds grotere rol in presentatie van voedingswaren en dranken
3D geprint gebakje bij je 3D geprinte koffie
Ook 3D voedselprinting staat feitelijk nog in kinderschoenen