Jarig? Goedkope 3D printer print je favoriete eten!

Jarig? Goedkope 3D printer print je favoriete eten!

Dat de ontwikkelingen rondom 3D printen in Nederland snel gaan wisten we al, maar ook in het buitenland zit men bepaald niet stil. Een groep Chinese studenten van de Anhui Universiteit in Hefei heeft onlangs een 3D printer ontwikkeld die heuse taarten kan printen.

Dat er 3D printers bestaan die snoepgoed en andere voedingsmiddelen kunnen 3D printen was al bekend, maar de 3D printer van deze studenten legt de lat weer een stukje hoger. 3D printen is sowieso al in opkomst in China, dus het ambitieuze project heeft daar enorm veel aandacht gekregen in de landelijke media.

Complexe 3D prints maken

En terecht, wat ons betreft. De 7 Chinese studenten noemen zichzelf DOD (Do or Die) en hebben hun ambities onderstreept door 3 maanden lang na schooltijd uren te spenderen aan het ontwikkelen van deze revolutionaire 3D printer. Hoewel het prototype van de 3D printer zichzelf momenteel nog in de testfase bevindt, 3D print het apparaat moeiteloos gedetailleerde taarten in alle soorten en maten.

Volgens student Yanxing Chen vult de 3D printer een gapend gat in de markt, omdat er binnen de Chinese markt slechts weinig variatie bestaat tussen verschillende taarten. 3D printing toepassingen kunnen elke gewenste taart op maat maken en personaliseren, waardoor 3D printen een ware revolutie teweeg zal brengen in het uiterlijk van taarten.

Taart printen met een 3D printer

Taart printen met een 3D printer

3D printen materialen

De veelbelovende 3D printer is momenteel al in staat om materialen zoals slagroom, chocola, suiker en nog vele andere voedingsmiddelen te gebruiken. Het laatste prototype van het apparaat 3D print een complexe taart in de vorm van een stripfiguur in slechts een half uur tijd.

Nu 3D printing aan een snelle opmars bezig is en 3D printen initiatieven steeds vaker het nieuws halen, heeft de 3D printer van de studenten al veel aandacht opgeleverd. Verschillende bakkerijen hebben de studenten al benaderd om de 3D printer aan te schaffen voor commerciële doeleinden.

3D printing vervangt mensenwerk

Het maken van complexe taarten is vanouds mensenwerk dat de nodige tijd, precisie, energie en geduld vereist. Omdat bij 3D printen een computer het mensenwerk overneemt, kunnen taarten met behulp van 3D printers in de toekomst veel sneller worden gemaakt, en bovendien met meer detail en precisie dan ooit tevoren.

Lastige taartvormen zoals driehoekige taarten zijn voor dergelijke 3D printers letterlijk a piece of cake! Dit is wederom een concreet voorbeeld van een situatie waarin 3D printing technieken een revolutie kunnen ontketenen binnen een traditioneel vakgebied.

Complexe 3D print van een taart

Complexe 3D print van een taart

3D printen toekomst

De Chinese studenten willen hun nieuwe 3D printen technologie verder ontwikkelen, in de hoop in de toekomst nog complexere 3D prints te kunnen maken. Ook moet het gebruik van de 3D printer makkelijker en sneller worden gemaakt voor consumenten. Dit hopen ze onder meer te bereiken door de bijbehorende 3D printen software op diverse punten te verbeteren.

Binnen een jaar wil het team een eigen 3D print merk op de markt zetten en de 3D printer gaan verkopen aan geïnteresseerde bedrijven. De 3D printer prijs die ze in gedachten hebben is nog onbekend, maar de studenten hebben al wel aangekondigd dat het een goedkope 3D printer moet worden zodat ook bedrijven met een beperkt budget fantastische 3D prints kunnen maken. Wordt ongetwijfeld vervolgd!