Chocolade 3D printen: hoe werkt dat?

Chocolade is tegenwoordig overal. Je koopt het bij de supermarkt, banketbakker of chocolatier. Maar zelf chocolade maken? Dat doe je waarschijnlijk niet zo snel. Toch is het met de komst van 3D printers heel goed mogelijk. Maar hoe werkt het 3D printen van chocolade nu precies en waarmee moet je rekening houden? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Chocolade 3D printen: wie wil dat nu niet?

Als een van de populairste voedingsmiddelen ter wereld is chocolade een materiaal waarmee veel 3D print bedrijven experimenteren. Wie succesvolle 3D print mogelijkheden rondom dit product creëert, heeft potentieel een goudmijn in handen. Niets voor niets voeren ook traditionele chocoladebedrijven zoals Nestlé, Hershey en Mars tests uit met 3D geprinte chocolade.

Chocolade geeft letterlijk en figuurlijk meer smaak aan een sector die toch al bekend staat als creatief. 3D printing maakt de creatie van de meest complexe geometrische vormen mogelijk en dit vertaalt zich vaak naar producten als futuristische staalbruggen of medische implantaten. Chocolade heeft echter een hogere fun factor en trekt hierdoor nog meer de aandacht van de consument.

Chocolade maken met een 3D printer: hoe werkt dat?

Chocolade 3D printen is echter niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. In essentie is het proces vergelijkbaar met het 3D printen van andere materialen zoals kunststof. Dat betekent dat een 3D chocoladeprinter net als een reguliere 3D printer werkt op basis van een CAD-bestand. Dit vormt als het ware de digitale blauwdruk van het digitale 3D model dat de printer omzet in een 3D object.

Maar er is ook een belangrijk verschil: 3D chocoladeprinters maken gebruik van een injectiespuit in plaats van een reguliere printkop. Deze spuit wordt tijdens het 3D printen volgeladen en houdt de chocolade gedurende het printproces op temperatuur.

Net als bij een gewone 3D printer, beweegt de printkop heen en weer over het bouwplatform en brengt het de gesmolten chocolade daarop in laagjes aan totdat er een object ontstaat. Geleidelijk koelt de chocolade op het platform af en wordt de 3D geprinte vorm vast in plaats van vloeibaar.

Lees meer:
Hoe werkt 3D printen in de basis?
Wat is een CAD-bestand?
Hoe werkt de printkop op een 3D printer?

Wat maakt chocolade 3D printen moeilijk?

Vergis je niet: hoewel het bovengenoemde printproces simpel klinkt, is niets minder waar. Chocolade 3D printen is moeilijk en dat komt door de specifieke materiaaleigenschappen. Daar waar kunststof filamentsoorten zoals ABS en PLA na het printen relatief snel afkoelen en uitharden, doet chocolade daar veel langer over.

Het gevolg: een chocolade 3D print loopt op het bouwplatform een veel groter risico om zijn vorm te verliezen. De relatief hoge temperatuur na het printen en de zwaartekracht zorgen ervoor dat de vorm snel de neiging heeft om in te zakken. Niet voor niets kunnen veel 3D print bedrijven van deze uitdaging in experimenten (letterlijk!) nog geen chocola maken.

Belangrijk om te beseffen is dat elke chocoladesoort bovendien een eigen viscositeit heeft. Denk hierbij alleen al aan de verschillen tussen melkchocola, witte en pure chocola. Belgische pure kwaliteitschocolade heeft dankzij zijn hogere niveaus van vaste cacaobestanddelen doorgaans de beste eigenschappen voor 3D printen. Aan andere chocoladesoorten voegen fabrikanten nogal eens pectine toe (deze stof zit onder meer in appels en pruimen) om het printproces te vergemakkelijken.

Lees meer:
Wat zijn ABS en PLA?
Waarom is een goede viscositeit van filament belangrijk?
Hoe werkt het 3D printproces?

Waarom zou ik chocolade 3D printen?

Chocolade 3D printers zijn relatief kort op de markt en bieden hierdoor nog niet de mogelijkheid voor massaproductie. Maar ondanks de huidige uitdagingen en beperkingen op het gebied van 3D chocoladeprinten, zijn er vooral redenen om er wél mee aan de slag te gaan. Waarom? We hebben het over chocola! Dat maakt een toelichting overbodig, toch?

Hoe dan ook ziet de toekomst van 3D chocoladeprinten er rooskleurig uit. 3D printing als techniek maakt de creatie van chocoladevormen mogelijk waar zelfs de meest getalenteerde chocolatier niet van durft te dromen.

Ook bieden chocolade 3D printers de mogelijkheid om chocola te individualiseren. En zeg nu zelf: hartvormige bonbons met daarop de naam van je geliefde maken toch meer los dan zo’n standaard reep Merci? En de smaak: die is precies wat je ervan verwacht!