3D printing nieuws: Sketchfab Store en Materialise Magics22

Ook in de afgelopen tijd is er weer veel gebeurd op het gebied van 3D printing. Onder andere Sketchfab en Materialise – twee van de grootste namen binnen de wereldwijde branche – brengen in de vorm van een online store en een speciale uithollingstechniek nieuwe producten op de markt die beiden een groot potentieel beloven.

Sketchfab introduceert Sketchfab Store

Laten we beginnen met de introductie van de nieuwe Sketchfab Store. Sketchfab is ondanks de hevige concurrentie nog altijd het grootste 3D model platform ter wereld sinds de lancering ongeveer zes jaar geleden. Wereldwijd geniet het platform bekendheid bij gebruikers vanwege het gemak om er makkelijk 3D modellen te ontdekken, te publiceren en te delen.

Online bibliotheek van 3D modellen

Inmiddels heeft Sketchfab meer dan 1,3 miljoen leden, is de site door meer dan 150 miljoen mensen bekeken en bevat het platform meer dan 2 miljoen 3D modellen. In totaal zijn deze modellen meer dan 2,5 miljoen keer gedownload en vinden er maandelijks nog altijd 200.000 nieuwe downloads plaats. Om te zeggen dat het platform populair is, is dan ook een understatement.

Deze grote populariteit komt echter met een prijs. Steeds meer ontwerpers klagen over de gebrekkige verdienmodellen op de site in een tijd waarin de behoefte aan 3D modellen juist steeds groter wordt. Dat komt niet alleen door de opkomst van 3D printen, maar ook door die van augmented reality en virtual reality. Daar wil Sketchfab nu dus verandering in brengen.

Lees meer:
Steeds meer behoefte aan online vindbaarheid 3D modellen
Hoe maken designers 3D modellen?
Wat zijn augmented reality en virtual reality?

Enorme bibliotheek van 3D modellen

De oplossing van Sketchfab is het ontwikkelen van een speciale online winkel voor 3D modellen. Volgens het bedrijf ligt de toekomst binnen deze sector op het gebied van betaalde downloads. Zo ontstaan er betere verdienmogelijkheden voor professionele 3D designers, waardoor die willen meedoen aan de markt en de kwaliteit van de aangeboden modellen omhoog gaat.

Een grote wens van deelnemende ontwerpers is vooral dat hun 3D modellen overal worden aangeboden – en niet alleen op het Sketchfab platform zelf. Het bedrijf heeft daarom de nieuwe Sketchfab Store ontwikkeld, die op het moment van schrijven nog in de betafase verkeert. Alleen de beste verkopers en ontwerpers mogen hun waar in deze winkel tentoonstellen.

De store bevat een enorme bibliotheek van kwalitatief hoogwaardige 3D modellen, die verdeeld zijn over enkele tientallen categorieën. Elk model kan uitvoerig vanuit alle hoeken worden bekeken in de ingebouwde 3D viewer, zodat kopers zeker weten wat ze kopen. Sketchfab verwacht dat de store in de toekomst net zulke hoge ogen gaat gooien als het huidige platform.

Materialise introduceert Magics22

Ander groot nieuws binnen de wereld van 3D printing komt van Materialise, dat met zijn Magics22 een nieuwe en revolutionaire technologie lanceert. Door het toepassen van het principe van uitholling is het mogelijk het gewicht van 3D prints met wel bijna de helft te reduceren. Dat bespaart bovendien tijd, materiaal en geld – belangrijke factoren bij elk productieproces.

Niet voor niets wordt het principe van uitholling veel vaker toegepast tijdens 3D printen, maar normaliter heeft dat twee grote nadelen: het gaat ten koste van zowel de kracht als de functionaliteit van de 3D prints. Het bijzondere is dat Materialise dit probleem nu heeft weten op te lossen in de vorm van een speciale holle honinggraatstructuur.

De nieuwe technologie wordt tot op heden vooral gebruikt voor toepassing in combinatie met stereolithografie (SLA). Dit is een 3D printtechniek waarbij een UV-gevoelig hars in laagjes wordt uitgehard met behulp van een laser. Desondanks kan Magics22 volgens Materialise ook worden ingezet in combinatie met andere 3D printtechnologieën.

3D prints met een honinggraatstructuur

Een goed voorbeeld hiervan is RapidFit+, een bedrijfstak van Materialise die de honinggraatstructuren reeds gebruikt om auto-onderdelen met behulp van selective laser sintering (SLS) te printen. Het zorgt voor een compleet nieuwe productieproces en levert niet alleen voordelen op voor de producent, maar ook voor de uiteindelijke consument. Die betaalt namelijk minder geld en minder wachttijd.

Lees meer:
Zo bespaar je kosten op 3D printen
Zo bespaar je materiaal met 3D printen
Wat is het verschil tussen SLA en SLS?
Ook 3D geprinte brug in Eindhoven kent holle structuur