Google ontwikkelt zoekmachine voor 3D modellen

Google ontwikkelt zoekmachine voor 3D modellen

Zoekmachinegigant Google heeft een nieuwe zoekmachine ontwikkeld en het is er eentje die jou ongetwijfeld zal aanspreken. De nieuwe zoekmachine heet Poly en is speciaal ontworpen om 3D modellen in alle soorten en maten te vinden. De toepassingsmogelijkheden, zowel op het gebied van augmented reality als 3D printing, zijn vrijwel onbegrensd.

Google Poly

3D modellen voor augmented reality

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR) zijn onmiskenbaar sterk in opkomst. Steeds meer versmelt de realiteit zoals we die kennen met virtuele varianten. Dat levert een boeiende samensmelting op van fysieke objecten in de echte wereld en 3D modellen die daar op steeds naadlozer wijze in worden verwerkt.

In het licht van bovengenoemde ontwikkelingen neemt ook het aantal applicaties op het gebied van AR en VR in rap tempo toe. Ontwikkel jij ook software voor deze technologieën? Dan heb je ongetwijfeld 3D modellen in je apps nodig – telkens weer. Het zelf maken daarvan is een tijdrovend karwei, maar gelukkig biedt Poly hiervoor de oplossing.

De splinternieuwe zoekmachine van Google helpt je om snel en makkelijk nieuwe 3D modellen te ontdekken en daarop verder te bouwen. Of je nu een meeslepende diepzeeduikervaring creëert in VR of een achtertuin vol met Pokémon-figuurtjes in AR; Poly bied je hiervoor alle driedimensionale modellen die je mogelijkerwijs nodig hebt.

Lees meer:
Achtergrondinformatie over augmented reality
Wat betekent AR voor onze toekomst?
Meer over veelvoorkomende AR applicaties
Wat is populaire augmented reality software?

Augmented reality met app op telefoon

Wat zijn de voordelen van Google’s Poly?

Op dit moment bevat Poly reeds duizenden 3D modellen en dit aantal neemt dagelijks alleen maar toe. Als ontwerper kun je de modellen kant-en-klaar downloaden en gebruiken, of juist bewerken en zo een geheel eigen versie maken. Ook kun jij je eigen modellen naar de zoekmachine uploaden om zo met anderen te delen. Dit is mogelijk in het OBJ-bestandsformaat.

Poly is geïntegreerd met typische Google tools zoals Tilt Brush en Blocks en dat is in de praktijk duidelijk merkbaar. Het simpelweg liken van een 3D model zorgt ervoor dat je het object automatisch in deze tools kunt importeren. Vervolgens kun je eenvoudig je eigen aanpassingen aanbrengen of er zelfs een geheel nieuw object van maken.

Hoewel Poly door Google van originele is ontwikkeld met ontwikkelaars in gedachte, is de zoekmachine vrij toegankelijk voor iedereen met een mobiele telefoon of desktop computer. Bijzonder is de optie om 3D modellen te downloaden in de vorm van geanimeerde GIF-bestanden, die oneindig dezelfde animatie blijven afspelen.

Ook op het gebied van VR biedt Poly mogelijkheden. Zo is het mogelijk om objecten in de zoekmachine te bekijken in VR met behulp van Cardboard of Daydream View. Helaas is het vooralsnog geen optie om een object bij je in de kamer te plaatsen door de inzet van AR. Volgens kenners wordt deze functie in de toekomst zeer waarschijnlijk toegevoegd.

Is Poly geschikt voor 3D printing?

Als extensieve bibliotheek vol met 3D objecten en animaties, doet Poly sterk denken aan Remix 3D van concurrent Microsoft. Er is echter ook een belangrijk verschil: de strategie van Microsoft richt zich meer op het integreren van 3D printing functionaliteit in zijn Windows-platform.

Bovendien is er nog wel een en ander aan te merken op de praktische toepasbaarheid van Remix 3D. Het bruikbaar maken van de aangeboden 3D modellen voor 3D printing is namelijk een enigszins moeizaam proces.

Print van een 3D model

Hoe anders is dit bij Google Poly. Vrijwel alle beschikbare 3D objecten in de zoekmachine worden aangeboden in de vorm van het bekende OBJ-bestandsformaat. Hiermee kan vrijwel alle 3D software moeiteloos overweg en dat maakt de kans op succes voor Poly een stuk groter. Ook de mogelijkheden van OBJ op het gebied van het opslaan van kleurinformatie maken het bij uitstek geschikt voor 3D printing in een tijd waarin 3D printing met meerdere kleuren tegelijkertijd sterk in opkomst is.

In de huidige staat is Poly vooral ontwikkeld met het oog op toepassingen voor AR en VR. Maar het potentieel op het gebied van 3D printing is enorm. Daarnaast zorgt Google’s gigantische klantenbestand ervoor dat de zoekmachine 3D printen als consumententechnologie misschien wel een zetje in de rug geeft. Wat ons betreft een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Lees meer:
Achtergrondinformatie over Remix 3D
Meer weten over 3D print software en bestandsformaten
Informatie over 3D printen met meerdere kleuren