3D software Tinkercad gekoppeld aan Thingiverse

3D software Tinkercad gekoppeld aan Thingiverse

Tinkercad is een bekend programma dat tot de populairste 3D software behoort. Sinds de overname door Autodesk in 2013, werd de software toegevoegd aan de populaire 123D productserie en komen er regelmatig updates uit. Onlangs werd er weer een nieuwe functionaliteit uitgerold in de vorm van Thingiverse Upload, iets wat een grote hit belooft te gaan worden.

3D model Tinkercad Thingiverse

Makkelijk en snel 3D modellen delen op Thingiverse

Thingiverse is het bekende 3D printing platform waar gebruikers talloze driedimensionale modellen kunnen vinden. Veelal zijn deze modellen gratis, waardoor eigenaren van 3D printers hun weg naar de website veelvuldig weten te vinden om nieuwe objecten voor prints te ontdekken. Ontwerpers vinden het op hun beurt leuk om hun zelf ontworpen modellen met anderen te delen.

Dat delen wordt vanaf nu een stuk gemakkelijker, want met de nieuwe functionaliteit Thingiverse Upload is het nu makkelijker dan ooit om designs rechtstreeks vanuit Tinkercad op Thingiverse te publiceren. Eén muisklik is al voldoende!

Samenwerking software giganten MakerBot en Autodesk

Het kan overigens zomaar zijn dat de uploadfunctionaliteit slechts een voorbode is van wat nog meer gaat komen. Autodesk is namelijk eigenaar van Tinkercad, terwijl 3D printer bedrijf MakerBot (onderdeel van Stratasys) eigenaar is van Thingiverse. Het is dan ook de vraag of deze giganten in de nabije toekomst meer samenwerkingsprojecten op stapel hebben staan.

Duidelijk is in elk geval dat MakerBot zich de komende jaren niet alleen wil onderscheiden met 3D printers, maar ook met bijpassende software. Het bedrijf vernieuwde onder meer al de Thingiverse Developer Portal en investeert nu in Thingiverse Upload met Tinkercad.

Dit beleid sluit uitstekend aan op de missie van Autodesk, dat als doelstelling heeft om ontwerpers binnen elke leeftijdsklasse de software te bieden om prachtige driedimensionale modellen te maken.

Met één muisklik 3D designs delen

Wie Tinkercad heeft, kan het programma eenvoudig updaten om de nieuwe Thingiverse Upload module te gebruiken. Wel is het een vereiste om de module eerst toegang te geven tot je Thingiverse account. Dit is een eenmalige stap, want het programma slaat de toegangssleutel hierna op zodat het inloggen voortaan automatisch gaat. Dit kun je op elk gewenst moment ongedaan maken.

Wanneer Tinkercad eenmaal toegang heeft tot je Thingiverse account, wijst het proces zich vanzelf. Je hoeft 3D modellen niet meer los te exporteren en te uploaden, maar kunt ze met één muisklik in het programma direct delen met anderen. Ook heb je hierbij de mogelijkheid om foto’s en een beschrijving toe te voegen. Bijzonder handig!