Nieuwe app maakt 3D scannen makkelijker en goedkoper

Nieuwe app maakt 3D scannen makkelijker en goedkoper

Het aantal 3D printers en 3D scanners neemt wereldwijd nog altijd toe. Maar daar waar beide technologieën in de industriële sector nog altijd in hoog tempo marktaandeel veroveren, is de aanvankelijke groei in de consumentenmarkt enigszins tot een halt gekomen. Twijfels over gebruiksgemak en toegankelijkheid blijken voor veel mensen nog altijd een drempel te vormen.

Een uitstekende manier om 3D printing en 3D scanning laagdrempeliger te maken voor de gemiddelde consument, is de integratie van de technieken met mobiele devices zoals tablets, smartphones en desktop computers. Deze apparaten worden dagelijks over de hele wereld gebruikt en kunnen het maken van een 3D print of 3D scan dan ook aanzienlijk vereenvoudigen.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van 3D scanning

Dit is precies de reden dat het Amerikaanse bedrijf Scandy sinds vorig jaar werkt aan een betaalbare 3D scan-to-print service. De onderneming lanceerde in oktober 2015 een Kickstarter-campagne voor de Scandy Sphere, een innovatief product dat panoramische foto’s gemaakt op een smartphone omzet in een printbaar 3D model.

Daarnaast is Scandy inmiddels een samenwerking gestart met pmdtechnologies, een bedrijf dat een voorlopersrol vertolkt op het gebied van Time-of-Flight (ToF) 3D sensors. Het samenwerkingsverband heeft geresulteerd in de nieuwe 3D scanning app Scandy Pro voor Android, waarmee consumenten in realtime gedetailleerde 3D scans kunnen maken van uiteenlopende voorwerpen.

3D scanning app op telefoon maakt 3D scanner overbodig

3D scanning app op telefoon maakt 3D scanner overbodig

Professionele 3D scan maken met je telefoon

De Scandy Pro app levert vergelijkbare resultaten als een professionele 3D scanner en zorgt daarmee voor een aardverschuiving in het huidige 3D scanning landschap. Naast een smartphone, dienen gebruikers ook te beschikken over het speciale pmd pico flexx ToF 3D sensor opzetstuk, dat de afstanden vanaf de cameralens tot aan alle hoeken van het gescande object uitrekent op basis van de snelheid van het licht. Hierdoor is de app in staat de dimensies van het voorwerp, zelfs wanneer deze uitermate klein zijn, om te zetten naar een gedetailleerd 3D model.

Aanzienlijk goedkoper dan conventionele 3D scanner

Scandy Pro biedt exact dezelfde mogelijkheden als traditionele 3D scan apparatuur die duizenden euro’s kost. En in tegenstelling tot de grote 3D scanners die we tegenwoordig gewend zijn, past deze apparatuur ook nog eens in je broekzak. Voor liefhebbers van 3D printen is dit een droom die uitkomt, zeker ook gezien de zeer aantrekkelijke prijs: voor minder dan 500 euro beschik je over alle apparatuur die noodzakelijk is om met de app aan de slag te gaan.

Heb jij een telefoon met het Android besturingssysteem en heb je interesse in de Scandy Pro app? Dan kun je je hier opgeven als betatester. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over de uitgebreide mogelijkheden.