3D printing nieuws: MyMiniFactory, RVS filament en kunstgebit

In de wereld van 3D printing duiken constant nieuwe trends en innovaties op. Bij Llowlab volgen we het laatste nieuws en maken we een overzicht van de interessantste ontwikkelingen voor jou als liefhebber en consument. Deze week bespreken we de nieuwe functionaliteiten bij MyMiniFactory, een nieuw RVS 3D printer filament voor metaalprinting en de inzet van revolutionaire 3D prints in de tandheelkunde.

Laatste 3D printing nieuws

Nieuwe Click & Print functie bij MyMiniFactory

Vorige week schreven we al even over MyMiniFactory, de relatief jonge 3D printing website die zich in korte tijd heeft opgewerkt tot een van de meest geliefde platforms wereldwijd. Het bedrijf biedt de mogelijkheid om gratis 3D modellen te downloaden, die ook nog eens van bijzonder hoge kwaliteit zijn. Elk model wordt namelijk getest voor publicatie.

Hoewel het downloaden van een 3D model een fluitje van een cent is, geldt dat niet altijd voor het printen ervan. Je moet zo’n bestand namelijk eerst slicen, zodat het omgezet wordt naar een bestandsvorm die de 3D printer begrijpt en mee kan werken. MyMiniFactory laat je die stap nu overslaan met de onlangs geïntroduceerde Click & Print functie.

Deze functie biedt een ingebouwde slicer, waardoor je 3D model direct in het juiste bestandsformaat wordt aangeleverd. Op dit moment werkt de functionaliteit alleen nog met de STARTT 3D printer, maar MyMiniFactory belooft de ondersteuning in rap tempo uit te breiden. Als je de trotse bezitter bent van een populaire 3D printer, is de kans dan ook groot dat deze binnenkort al wordt ondersteund.

Lees meer:
MyMiniFactory sterk in opkomst
Maak zelf een 3D model met 3D software
Voor veel printers nu nog slicer software noodzakelijk
Waar kan ik andere templates en modellen downloaden?

Nieuw roestvrijstaal filament voor metaalprinters

3D printen in metaal is een van de sterkst opkomende trends in de huidige markt. Niet alleen grote industriële bedrijven, maar ook hobbyisten zijn tegenwoordig in staat om met een relatief betaalbare printer de mooiste 3D prints in metaal te maken. Roestvrij zijn deze metalen echter lang niet altijd en daar brengt het Zweedse VBN Components nu verandering in.

Het bedrijf heeft een splinternieuw filament ontwikkeld dat zich onderscheidt met zijn extreme slijtvastheid. Het nieuwe materiaal, dat gedoopt is tot Vibenite 350, is ’s werelds hardste roestvrijstalen 3D print metaal en kenmerkt zich door een grote stevigheid te koppelen aan een uitmuntende bestendigheid tegen corrosie.

Hoewel harde en slijtvaste metalen zich van nature niet goed lenen om mee te printen, is VBN Components er toch in geslaagd om van Vibenite 350 een zeer breed inzetbaar filament te maken. Het materiaal is ontwikkeld met ondersteuning van de Swedish Energy Agency en garandeert de eindgebruiker van een hoge kwaliteit 3D print en een lange levensduur.

Lees meer:
Hoe werkt 3D printen met metaal precies?
In metaal printen met FDM 3D printers
Metaalprinting maakt nog altijd ongekende groei door
Metaalprinters worden steeds sneller

Ontwikkelingen op het gebied van 3D printen in metaal

3D prints voor de tandheelkunde van Formlabs

Formlabs staat in de 3D printing industrie bekend als een van de grote namen en dat heeft een goede reden. Het bedrijf is verantwoordelijk voor tal van succesvolle 3D printers en specialiseert zich daarnaast in bijbehorende 3D software. Onlangs heeft de onderneming een nieuw terrein verkend en meegewerkt aan een onderzoek over het gebruik van 3D prints in de tandheelkunde.

In het onderzoek werd deelnemers met gebitsproblemen gevraagd om reguliere kunstgebitten te vergelijken met 3D geprinte varianten. Een maand lang moesten beide soorten kunstgebitten afwisselend worden gedragen, om zo een goede indruk te krijgen van de verschillen. De resultaten waren duidelijk: een grote meerderheid gaf de voorkeur aan de 3D prints.

De voornaamste reden hiervoor was de goede pasvorm. Dit biedt gebruikers meer comfort en helpt ze om makkelijker en beter verstaanbaar te spreken. De verbeterde pasvorm ten opzichte van reguliere modellen is mogelijk door speciale laserprinting technologie, die een uitermate hoge nauwkeurigheid koppelt aan een korte printtijd: in een uurtje is de 3D print al klaar.