Nieuwe 3D slicer software van Prusa

Nieuwe 3D slicer software van Prusa

Wie op zoek is naar een 3D printer die goedkoop is, kan zich geen buil vallen aan een exemplaar van Prusa. Het 3D printer bedrijf, waarvan de filosofie gestoeld is op het open source RepRap project, maakt al jaren betaalbare printers en heeft de productlijn onlangs uitgebreid met de waanzinnig populaire Prusa i3 MK2.

Ook aan de softwarezijde zijn er veranderingen op komst: de bekende 3D printer software Slic3r krijgt een speciale editie die geoptimaliseerd is voor gebruik met Prusa 3D printers. Volgens oprichter Josef Průša is deze versie van het programma speciaal ontwikkeld om het maximale uit de MK2 printer te halen, waardoor gebruikers nog betere printresultaten kunnen verwachten.

Nieuwe 3D slicer software van Prusa beschikbaar

Nieuwe 3D slicer software van Prusa beschikbaar

Mooiere 3D print door nieuwe software

Slic3r is als een van de meest gedownloade 3D slicer software programma’s al mateloos populair, maar dit geldt net zo goed voor de Prusa i3 MK2 binnen het 3D printer segment. De samenwerking tussen de twee bedrijven belooft dan ook veel goeds, want door de grote gebruikersschare aan beide zijden is de kans groot dat deze speciale editie van de software in de toekomst verder doorontwikkeld zal worden.

En dat terwijl de originele Slic3r software al prima bruikbaar was, ook met een 3D printer van Prusa. Het programma zet een digitaal model (vaak in de vorm van een STL-bestand) om naar heldere instructies voor de printer en deelt het model op in slices – horizontale lagen die in het uiteindelijke 3D object laagsgewijs opgevuld worden filament.

Nieuwe functionaliteiten in Slic3r Prusa Editie

Maar als het originele Slic3r programma zo goed werkte, waarom dan de veranderingen? Volgens Průša bevat de speciale Slic3r Prusa Editie diverse nieuwe functionaliteiten die de originele versie niet bevat. De belangrijkste hiervan sommen we hieronder op:

  • Cubic Infill. Een nieuwe infill mogelijkheid waarmee geprinte objecten sterker worden in alle richtingen. Cubic Infill werkt sneller én efficiënter dan traditionele infill methoden, terwijl de stevigheid van het object minstens gelijkwaardig is. In toekomstige versies van het programma wordt de methode naar verwachting nog verder verbeterd.
  • Verbeterde ondersteuning van objecten. Een aloude concurrent van Slic3r is Simplify3D; 3D slicing software die bekend staat om de kwalitatief hoogwaardige ondersteuning voor geprinte 3D objecten. Hoewel de ondersteuning ook in de nieuwe Slic3r Prusa Editie nog niet op een gelijkwaardig niveau zit, komt men een stuk dichter in de buurt dan bij de originele versie.
  • Diverse andere verbeteringen. Naast de bovengenoemde aanpassingen bevat de Slic3r Prusa Editie ondersteuning voor digitale modellen in het AMF-formaat, verbeteringen aan de objectoppervlakte, een snelle rendermodus zonder bewaarfunctie en nog talloze andere handige nieuwe functionaliteiten. Blijf onze blog volgen voor updates over de laatste ontwikkelingen.