3D printer templates

3D printer templates

Ben je geen professionele ontwerper maar wil je toch zelf de prachtigste 3D prints kunnen maken? Dan zijn 3D printer templates het enige wat je hiervoor nodig hebt. Deze digitale modellen kun je inladen in speciale 3D software en je printer vervolgens de opdracht geven om het object uit te printen. Heel eenvoudig dus!

Tegenwoordig zijn er van vrijwel elk object wel 3D printer templates te verkrijgen. Je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken: van geavanceerde drones tot 3D printed LEGO en van hippe lampen tot handige sleutelbossen, voor wie een beetje goed zoekt is het online allemaal te vinden. En dat opent logischerwijs een wereld aan mogelijkheden.

3D printer templates online veelal gratis te downloaden

3D printer templates online veelal gratis te downloaden

3D printer templates en modellen vinden

Al deze 3D print modellen bieden je immers de mogelijkheid om zelf je gewenste voorwerpen uit te printen. Voorbij is de tijd dat je moest sparen voor een dure aankoop, want jij print deze goederen vanaf nu gewoon zelf. Het enige wat je maakt zijn bescheiden 3D printen kosten zoals de materiaalkosten en stroomkosten.

Deze kosten vallen in het niet bij de winkelprijs van veel producten. 3D printer templates kunnen je dan ook veel geld besparen, zelfs wanneer je een ontwerper soms geld moet betalen om zijn designs te mogen downloaden. Het ontwikkelen van een 3D model vergt veel tijd, kennis en expertise en het is daarom logisch dat er voor de meest geavanceerde ontwerpen betaald moet worden.

Gratis STL bestanden downloaden

Gelukkig zijn er nog altijd genoeg gratis 3D printer templates beschikbaar. Sterker nog: de meeste 3D print modellen die je online vindt, zijn geheel gratis te downloaden. Op een website zoals Pinshape vind je bijvoorbeeld een verscheidenheid aan designs waar je niet voor hoeft te betalen om ze te mogen downloaden.

De digitale modellen worden vaak aangeleverd in de vorm van STL bestanden (STL is een afkorting voor Surface Tessellation Language), die de geometrische vormen van een object vertalen naar een polygoon model dat bestaat uit verschillende driehoeken. Ook het maken van een 3D scan levert bijvoorbeeld een polygoon design op.

3D printer templates en designs database

Zo’n 3D design in de vorm van een gratis STL bestand vormt de blauwdruk voor een 3D print. Hierdoor hoeft er over het algemeen niets meer aan veranderd te worden, tenzij je natuurlijk zelf wat aanpassingen wilt maken. In dat geval moet je wel enigszins ingelezen zijn in driedimensionale modellen en hoe een 3D printer werkt.

Naast Pinshape, zijn er overigens nog veel meer platforms waar je terecht kunt voor digitale modellen. Een andere goede 3D print designs database voor 3D printer templates is bijvoorbeeld GrabCAD, waar talloze printenthousiastelingen zich verzamelen om hun professionele ontwerpen met elkaar te delen.