3D printing nieuws: geprinte raketmotor, grote 3D printer en Z-as printen

In de ruimtevaart verloopt de adoptie van 3D printen voorspoedig. Een bedrijf als Boeing print reeds satellieten en ook de European Space Agency zet steeds meer in op 3D printing. Nu doet ook Zero 2 Infinity een duit in het zakje met een 3d geprinte ruimteraketmotor. Die bespreken we in dit artikel, net als een grote 3D printer van Massivit 3D en de z-as printer van Z-infinity.

3D print van raketmotor gebruikt in ruimtevaart

3D printen is een techniek die in het afgelopen jaren als een raket van de grond is gekomen. In dat kader is het niet zo gek dat de technologie nu ook daadwerkelijk wordt ingezet om onderdelen voor raketten te produceren. Het in 2009 opgerichte bedrijf Zero 2 Infinity is hierin gespecialiseerd en gebruikt zijn zelf ontwikkelde Bloostar raket om satellieten in de ruimte te brengen.

Raketmotor nu ook als goedkope 3D print

In tegenstelling tot veel andere ruimtevaartorganisaties, richt Zero 2 Infinity zich niet alleen op grote bedrijven als potentiële klanten. Het bedrijf heeft als doelstelling om de ruimte een bereikbaar domein te maken voor organisaties zoals scholen, universiteiten en kleine bedrijven. De kosten voor een raketlancering liggen hierdoor beduidend lager dan gemiddeld.

Daar waar kleine bedrijven en andere organisaties met een beperkt budget hun satelliet meestal moeten laten meeliften op een grotere raket met een andere missie, biedt Zero 2 Infinity ze de gelegenheid om voor dezelfde prijs een eigen lancering te plannen. Dat is onder meer mogelijk doordat de gebruikte raketmotor een 3D print en hierdoor zeer kostenefficiënt is.

De 3D geprinte raketmotor van de Bloostar is Teide gedoopt, naar de hoogste berg in Spanje die tegelijkertijd een inactieve vulkaan is. In de toekomst wil Zero 2 Infinity lanceringen niet meer vanaf de grond, maar zeer hoog in de atmosfeer uitvoeren met behulp van een ballon. Ook hoopt het bedrijf in de toekomst tegen bescheiden kosten ruimtereizen aan te bieden.

Lees meer:
Boeing 3D print zijn eigen satellieten
Ook European Space Agency erkent waarde van 3D printen
NASA zet 3D printing al geruime tijd in

Grote 3D printer voor kleine 3D printservices

We leven in een tijdperk van esthetisch minimalisme. Ontwerpen van technologische gebruiksvoorwerpen zoals telefoons worden steeds kleiner en ook de relatief kleine desktop 3D printers passen in deze trend. Dat het ook anders kan, bewijst het bedrijf Massivit 3D. De Israëlische onderneming ontwikkelt een grote 3D printer die zich onderscheidt met een enorm bouwvolume.

Grote 3D printer voor kleine 3D printservices

De nieuwe printer, de Massivit 1500 genaamd, is niet de eerste zelf ontwikkelde machine van het gelijknamige bedrijf. Eerder al introduceerde het team de Massivit 1800, die zo mogelijk nóg groter is dan zijn opvolger. Wat maakt de 1500 nu zo bijzonder? Hij is speciaal ontwikkeld om met kleinere afmetingen dan zijn voorganger toch 3D prints met enorme afmetingen mogelijk te maken.

De Massivit 1500 is hiermee ideaal voor 3D printservices die beschikken over een gelimiteerde hoeveelheid vloeroppervlak, maar hun klanten toch de optie op grote 3D prints willen bieden. Bovendien is de 3D printer relatief goedkoop in aanschaf, wat het een nog aantrekkelijker investering maakt voor de printshop die geen bergen geld te besteden heeft.

Lees meer:
Hoe groot is een desktop 3D printer?
Plafondprinter interessant alternatief voor grote 3D prints
Waarom grote prints maken bij een 3D printservice?

Verticaal 3D printen met bijzondere 3D printers

Niet alleen de afmetingen kunnen een 3D printer uniek maken; dat geldt misschien nog wel meer voor de achterliggende technologie. In dat opzicht heeft de redactie van Llowlab weer een nieuw pareltje ontdekt in de vorm van een nieuwe Z-infinity 3D printer. De machine combineert printtechnologie met robottechnologie om zonder beperkingen op de verticale as te kunnen printen.

Het concept is momenteel nog in ontwikkeling, maar de eerste resultaten zijn tot nu toe zeer veelbelovend. Tot nu toe zijn er twee varianten ontwikkeld. De eerste variant is de Koala, die zijn naam ontleent aan het feit dat hij de klimtechniek van een koala imiteert door tijdens het printproces alsmaar meer omhoog te klimmen.

De tweede variant is de Toala gedoopt en deze machine maakt gebruik van een gemotoriseerde slagpen om de verticale beweging tijdens het 3D printen aan te sturen. Het unieke aan beide versies van de Z-infinity 3D printer is het concept van vrijevorm fabricage. Dit is een concept wat zeer onderscheidend is ten opzichte van veel andere vormen van 3D printen.

Lees meer:
Hoe werkt 3D printen over het algemeen?
Andere combinaties van robots en 3D printing