3D printing nieuws: filament, TU Delft en ESA

3D printing nieuws: filament, TU Delft en ESA

Aan de vooravond van de feestdagen en op de valreep van het nieuwe jaar zijn er weer tal van wetenswaardige 3D printing ontwikkelingen te melden. Zo introduceert colorFabb een nieuw nylon-koolstofvezel filament, gebruikt de European Space Agency 3D printers voor ruimtevaarttechnologie en is de TU Delft bezig met origami van biomateriaal.

colorFabb ontwikkelt veelzijdig filament

Het nieuwe nylon-koolstofvezel filament van colorFabb betekent een kleine revolutie in de 3D printing industrie. Nylon is reeds een veelvuldig toegepaste filamentsoort, maar heeft als limiterende eigenschap dat het relatief snel kromtrekt. Ook absorbeert het makkelijk vocht uit de lucht, wat tot problemen leidt tijdens het 3D printen en de bewaartermijn flink inperkt.

Hoewel nylon dus zeker niet het makkelijkste materiaal is om mee te 3D printen, biedt het ook een aantal grote voordelen. Het is namelijk ongelooflijk stevig, duurzaam en flexibel (in het laatste geval moet de 3D print wel vrij dun zijn). Dit maakt nylon een veelzijdig filament dat voor tal van producten en toepassingen inzetbaar is.

Nylon 3D printer

Toch vond colorFabb dat het beter kon. Het bedrijf wilde de nadelen van nylon zoveel mogelijk wegnemen en bedacht hier een innovatie voor: de toevoeging van deeltjes koolstofvezel aan het materiaal. Hierdoor ontstaat er volgens woordvoerders een soort ‘superfilament’ dat de voordelen van nylon koppelt aan die van koolstofvezel.

Het resultaat van de samenvoeging heeft colorFabb PA-CF Low Warp genoemd: het nieuwe superfilament waarvan de naam al prijsgeeft dat het niet snel kromtrekt. Het is geschikt voor gebruik op een variëteit aan desktop 3D printers, met een extruder temperatuurbereik van minimaal 260 graden Celsius.

In vergelijking met traditionele nylon filamentsoorten neemt PA-CF Low Warp ook nog eens de helft minder vocht op uit de lucht. Hierdoor is het beter toepasbaar in sectoren zoals de automotive en onderdelenindustrie. De toegevoegde koolstofvezel maakt het filament in zijn totaliteit niet alleen lichter, maar ook nog eens stijver.

Volgens de directie van colorFabb brengt het nieuwe materiaal industriële 3D printing mogelijkheden naar consumentengebruikers met een desktop 3D printer. Wel moet zo’n printer beschikken over een mondstuk met een hoge slijtvastheid. Speciaal daarvoor biedt colorFabb nu een combinatiedeal aan van PA-CF Low Warp met een 0,4 millimeter Olsson Ruby mondstuk.

Lees meer:
Meer informatie over 3D printen met nylon
Meer informatie over desktop 3D printers
Meer informatie over 3D printing in de automotive
Meer informatie over industrieel 3D printen

European Space Agency zet in op 3D printing

3D printing wordt steeds verder geadopteerd door industrieën die complexe objecten met afwijkende vormen moeten producten. Een van deze sectoren is de lucht- en ruimtevaartindustrie, die inmiddels steeds meer 3D geprinte onderdelen toepast in zijn ruimtevoertuigen en bijbehorende accessoires. Ook de European Space Agency maakt nu gebruik van 3D printing bij een nieuw, innovatief project.

Lucht- en ruimtevaart

De ruimteorganisatie ontwikkelt een 3D geprint optisch instrument voor gebruik in de ruimte en heeft onlangs het eerste prototype uitgebracht. Grote namen als Materialise, Netherlands Institute for Space Research (SRON) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) – die ook de Aura satelliet heeft ontworpen – werken allen mee aan het project.

Het nieuwe ontwerp is voor een dubbelespiegeltelescoop en is ontwikkeld met behulp van topologische optimalisatiesoftware. Het prototype is vooralsnog geprint van vloeibaar plastic fotopolymeer, maar het eindresultaat wordt 3D geprint in metaal. Die versie van het instrument wordt vervolgens getest in een ruimtesimulatie.

Lees meer:
Meer informatie over 3D printen in de ruimtevaart
Meer informatie over 3D software
Meer informatie over metaal 3D printing

TU Delft ontwikkelt origami 3D prints

Niet alleen de lucht- en ruimtevaart, maar ook de gezondheidszorg houdt nieuwe industriële ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Met name 3D printen heeft de belangstelling van de medische sector, omdat zaken zoals het ter plekke produceren van geïndividualiseerde prothesen en het printen van levende bioweefsels tot revolutionaire medische doorbraken kunnen leiden.

Onderzoekers van de TU Delft doen nu ook een duit in het zakje met de ontwikkeling van platte 3D prints die leren hoe ze zichzelf in een later stadium moeten vouwen. De origami-eigenschappen van het materiaal maken het bij uitstek geschikt voor een diversiteit aan medische implantaten, waardoor patiënten aanzienlijk sneller herstellen. Of en wanneer het materiaal in de markt wordt geïntroduceerd, is vooralsnog onduidelijk.

Lees meer:
Meer informatie over 3D printing in de medische sector
Welke 3D printers worden gebruikt in de gezondheidszorg?