Speciale plafondprinter voor grote 3D prints

Speciale plafondprinter voor grote 3D prints

Inmiddels zijn we het wel gewend dat er in de 3D printing branche dagelijks nieuwe innovaties op de markt komen. Soms is er echter een product dat de blauwdruk van de standaard 3D printer ingrijpend verandert. Zo is er bijvoorbeeld de nieuwe Hangprinter, die onlangs door de Zweedse Umea Universiteit werd ontwikkeld.

plafondprinter

3D printer die aan plafond hangt

In tegenstelling tot een normale 3D printer, bevat het nieuwe apparaat geen bouwplatform, behuizing of rails. Zoals de naam al verklapt, staat de machine namelijk niet op een bureau of de vloer, maar hangt hij aan het plafond. Dit zorgt voor een unieke manier van printen, waarbij het geprinte object onder de printer komt te hangen.

Dat biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van de meeste andere 3D printers. Want daar waar de grootte van de meeste prints wordt belemmerd door de afmetingen van de behuizing, kan een print uit de Hangprinter zo groot worden als de hoogte van de structuur waaraan het apparaat wordt opgehangen.

Die structuur neemt zelfs overigens ook weinig ruimte in beslag. De Hangprinter zit slechts met een aantal dunne lijnen vast aan het plafond en wordt horizontaal gestabiliseerd middels een aantal lijnen naar de muur. De punten waarop de machine wordt bevestigd, veranderen afhankelijk van de grootte van het geprinte object.

Prints met flexibele afmetingen

Op dit moment is de Hangprinter reeds met succes in gebruik. Onderzoekers gebruiken het apparaat om een toren van Babel te printen, die inmiddels een hoogte van bijna 4 meter heeft bereikt. Het printproces verloopt tot nu toe voorspoedig en lijkt daarmee aan te tonen dat het concept absoluut levensvatbaar is.

Het unieke van de printer is dat driedimensionale voorwerpen niet alleen zeer hoog, maar ook breed kunnen worden geprint. Alles is afhankelijk van de ruimte waarin de Hangprinter wordt geplaatst. Als deze groot genoeg is, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Ook prints in grote volumes zouden in theorie geen probleem moeten vormen.

Dankzij het ontbreken van een frame biedt de Hangprinter niet alleen meer flexibiliteit qua printgrootte, maar is de machine ook aanzienlijk goedkoper dan printers met een vergelijkbare printkwaliteit. Dat komt omdat er flink wordt bespaard op materiaalkosten voor overbodige onderdelen zoals een behuizing. De Hangprinter kan voor ongeveer 200 euro worden gebouwd.

Bekijk hieronder een video van de Hangprinter in actie: