3D printservice

3D printservice

De 3D printservice maakt steeds vaker onderdeel uit van het Nederlandse straatbeeld. Maar voor welke diensten kun je nu precies bij dergelijke printing services terecht en wat zijn de kosten die dat met zich meebrengt? Het zijn vragen die onze lezers ons veelvuldig hebben gesteld en die we hieronder beantwoorden.

Bij een 3D print service kun je niet alleen een 3D print laten maken of in 3D laten printen, maar je kunt er ook terecht voor een verscheidenheid aan andere diensten. Denk hierbij onder meer aan het ontwerpen van 3D modellen of het handelen in 3D objecten. Hiervoor moet je vaak wel bij online platforms zijn, want de expertise van de lokale printservice ligt voornamelijk bij het printen zelf.

3D printservice

3D printservice

De beste 3D printing service in Nederland

Een uitstekend voorbeeld van zo’n online platform is Threeate, een nieuwe 3D print service in Nederland. Het bedrijf is bedoeld als marktplaats waar liefhebbers van 3D printing zowel digitale modellen als uitgeprinte objecten kunnen kopen én verkopen. Het bedrijf concurreert hiermee met gevestigde spelers zoals Shapeways.

Of Threeate de beste 3D printservice van Nederland wordt valt moeilijk te voorspellen, maar het initiatief is zeker veelbelovend. Het uploaden van een model en het vervolgens laten uitprinten ervan is bijvoorbeeld kinderspel. Heb je zelf geen belang bij het door jou ontworpen object? Verkoop je model dan aan anderen via de website en je ontvangt maar liefst 70% van de vraagprijs.

3D print service in Amsterdam

Geef je desondanks de voorkeur aan een 3D printservice met een fysieke vestiging die zich bij jou in de buurt bevindt? Ook dat kunnen we ons goed voorstellen, want je kunt je print in de meeste gevallen direct laten afdrukken en hebt niet te maken met eventuele lange levertijden. Ook krijg je in de winkel desgewenst advies op maat van medewerkers.

Tegenwoordig zit er bijna in elke grote Nederlandse stad wel een 3D print service. Denk hierbij onder meer aan grote steden zoals Den Haag en Amsterdam. Laatstgenoemde stad is ook nog eens de thuisbasis van de bekende printing service 3D Hubs, een van de grootste concurrenten van printplatform Threeate.

Printservice inschakelen of zelf printen?

3D printen in Nederland begint inmiddels serieuze vormen aan te nemen en dat is te merken aan de 3D print services die als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit maakt de keuze voor jou als eindgebruiker diverser dan ooit tevoren. Besteed je het printen uit aan een specialist of kies je ervoor om zelf een printer aan te schaffen?

Wanneer je de maximale controle wilt over het eindresultaat, is een eigen 3D printer in bijna alle gevallen de beste keuze. Niet alleen bepaal je op deze manier helemaal zelf hoe je prints eruit komen te zien, maar ook haal je de aanschafkosten er op lange termijn bij veelvuldig gebruik vrijwel altijd uit. Een printservice blijft een uitstekend alternatief om te kijken of 3D printing wat voor jou is.