3D printing binnen gezondheidszorg blijft groeien

3D printing binnen gezondheidszorg blijft groeien

Een van de markten waar de opmars van 3D printing het snelst verloopt, is die van de gezondheidszorg. Vrijwel dagelijks worden er nieuwe medische oplossingen en innovatieve 3D prints ontwikkeld die het gezicht van de gezondheidszorg voor altijd kunnen veranderen. Uit een recent rapport blijkt dat deze trend zich de komende jaren alleen maar zal voortzetten.

Steeds meer medische toepassingen 3D printers

De afgelopen jaren zijn er reeds veel medische ontwikkelingen op het gebied van 3D printen geweest. Van bioprinting tot protheses en van medische implantaten tot kunstmatige ledematen: de mogelijke toepassingen van 3D printers zijn tegenwoordig bijna eindeloos. En al deze oplossingen beginnen een steeds groter marktaandeel te veroveren in de medische sector.

Uit een nieuw marktonderzoek van IndustryARC blijkt dat de wereldwijde omzet van de 3D printing gezondheidszorg markt jaarlijks meer dan 400 miljoen euro bedraagt. Naar verwachting zal dit cijfer tot aan 2020 jaarlijks met bijna 20% stijgen. De snelle groei wordt met name veroorzaakt doordat steeds meer 3D print technieken door artsen worden toegepast.

3D printing in gezondheidszorg neemt toe

3D printing in gezondheidszorg neemt toe

Kosten 3D prints worden lager

Met name op het gebied van orthodontische toepassingen, medische implantaten en de productie van medicijnen kan 3D printen een belangrijke rol vertolken. 3D prints van metaal en keramiek worden vaak gebruikt voor de productie van kronen, terwijl andere medische toepassingen weer andere filamenten vereisen zoals botcement, plastic en donorcellen.

Hoewel metaalpoeders en biomaterialen tegenwoordig nog altijd zeer hoog geprijsd zijn, beloven technologische ontwikkelingen 3D printen kosten in de toekomst flink te verlagen. Hoe vaker dergelijke materialen in de medische industrie worden gebruikt, hoe sneller de prijs ervan waarschijnlijk zal dalen.

Toekomst van 3D printen in Nederland

Op dit moment is Noord-Amerika de grootste gebruiker van 3D print technologie in de gezondheidszorg. Het continent vertegenwoordigt maar liefst 40% van het wereldwijde marktaandeel in de sector. Europa volgt daarachter met een tweede plek, terwijl de Aziatisch-Pacifische regio de derde plek bekleedt.

De twee laatstgenoemde regio’s hebben bij elkaar opgeteld met 37% samen nog altijd minder marktaandeel dan Noord-Amerika in zijn eentje. Wat dat betreft is er voor veel ontwikkelde landen dan ook nog een inhaalslag te maken. De toekomst van 3D printen in Nederland ziet er echter rooskleurig uit, want ons land vertolkt al jaren een voorlopersrol op het gebied van 3D printing innovaties.