3D Printhuset transformeert bouwsector

Het Deense 3D Printhuset heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om 3D printen in de bouw. Het bedrijf staat bekend om 3D print oplossingen die geen luchtfietserij zijn, maar in de hedendaagse bouwsector daadwerkelijk toepasbaar zijn.

Inmiddels zet 3D Printhuset een nieuwe stap in zijn ontwikkeling en voegt het een tak toe aan de organisatie: COBOD International. COBOD staat voor Construction Building On Demand en specialiseert zich in het aanbieden van bouwgerelateerde 3D print oplossingen op locatie.

Het paradepaardje van COBOD is de nieuwe modulaire BOD2 3D printer, die al diverse prijzen in de bouwsector in de wacht sleepte en bovendien reeds is besteld door een grote klant: het Saudi-Arabische bouwbedrijf Elite for Construction & Development Co.

3D geprint kantoorhotel voldoet aan Europese bouwvoorschriften

Voordat we het gaan hebben over de BOD2, is het goed om eerst een blik te werpen op de voorganger: de BOD. Deze machine was bij zijn lancering enkele jaren geleden een echte revolutie in de sector.

Natuurlijk waren bestonden er reeds vergelijkbare alternatieven voor het 3D printen van huizen en andere constructies, maar geen van deze machines deed dat met een combinatie van milieuvriendelijk filament en een extreem hoog detailniveau in het eindresultaat.

De BOD printte op basis van deze specificaties een aantal jaar geleden een gelijknamige constructie in Kopenhagen; het eerste 3D geprinte gebouw in Europa dat aan Europese bouwvoorschriften voldeed.

Het gaat om een relatief klein kantoorhotel, dat architect Ana Goidea met gebogen muren en met rimpeleffect heeft ontworpen om de veelzijdige ontwerpopties van 3D printen te laten zien. De tijdens het project opgedane ervaring heeft 3D Printhuset meegenomen in het ontwerp van de opvolger: de BOD2.

Lees meer:
Ook in Amsterdam staat een 3D geprint huis
In Eindhoven staat zelfs een 3D printfabriek voor huizen
In Zürich staat huis met 3D geprint dak
Gebouw compleet 3D printen uit beton

BOD2 3D printer: 10 keer sneller en modulair aanpasbaar

De BOD2 is een van ’s werelds grootste 3D bouwprinters en bovendien de enige tweede generatie 3D bouwprinter op de markt. 3D Printhuset heeft in de tweede versie de nodige verbeteringen doorgevoerd en veel geleerd van zijn eerdere printproject met het kantoorhotel.

Dat de BOD2 veel potentieel voor bouwbedrijven heeft, blijkt wel uit het feit dat COBOD vorig jaar nog de eerste Europese wedstrijd won voor 3D bouwprinters. In hetzelfde jaar verwierf de multinational German Peri Group een minderheidsaandeel in het bedrijf – een teken dat de branche hooggespannen verwachten heeft van de veelbelovende technologie.

En het wordt alleen maar mooier voor COBOD, want onlangs heeft Elite for Construction & Development alvast een bestelling geplaatst voor de hagelnieuwe BOD2. Het Saudi-Arabische bouwbedrijf kiest bewust voor deze 3D printer vanwege zijn snelheid (die maar liefst 10 keer hoger ligt dan die van de voorganger) en zijn gedetailleerde en gladde afwerking (door het gebruik van een verbeterde en vierkante printkop).

Een ander belangrijk pluspunt van de BOD2 is zijn modulaire karakter, waardoor de machine moeiteloos aanpasbaar is naar een formaat dat Elite for Construction & Development nodig heeft. Het bouwbedrijf heeft namelijk specifiek een 3D printer nodig die gebouwen met een oppervlakte van meer dan 300 vierkante meter kan printen.

Lees meer:
Autonome 3D printers bij uitstek geschikt voor bouw
3D printing laat sporen na in bouwsector
Grote 3D bouwprinters opkomende trend in 2019
Hoe werkt een 3D (bouw)printer?

COBOD drukt stempel op internationale bouwsector

Het ambitieuze plan van het Saudi-Arabische concern heeft inmiddels wereldwijd de krantenkoppen gehaald. De speciaal voor het bedrijf geleverde versie van de BOD2 wordt verreweg de grootste 3D bouwprinter die ooit is gemaakt en kan innovatieve bouwprojecten realiseren die voorheen onmogelijk werden geacht.

Volgens COBOD zal het zeker niet de laatste keer zijn dat de BOD2 of een andere 3D printer van het bedrijf wordt gebruikt in Saudi-Arabië. De overheid van dit land zet namelijk sterk in op het omarmen van vooruitstrevende bouwoplossingen en ziet in 3D printen een techniek waarmee het zijn bouwambities kan verwezenlijken.

Die ambities liegen er overigens niet om: de regering streeft naar de bouw van bijna twee miljoen nieuwe particuliere woningen in het komende decennium. Als 3D printers hier ook maar een kleine bijdrage aan kunnen leveren, hebben we het al over een complete transformatie van de bouwsector. Wordt in de komende jaren vervolgd!