3D printen in de ruimtevaart: nieuwe innovaties

3D printen maakt steeds vaker onderdeel uit van ons dagelijks leven en is in opkomst in tal van sectoren. Een van die sectoren is de ruimtevaart, waar 3D printing geavanceerde productontwikkeling mogelijk maakt tegen een fractie van de tijd en kosten van traditionele fabricagemethoden. Dit zijn de 3 laatste 3D print innovaties in de ruimtevaart:

3D bioprinting in de ruimte door Allevi en Made In Space

Bioprinting is een van de meest interessante disciplines binnen het vakgebied van 3D printing. 3D bioprinters maken het mogelijk om menselijke weefsels en organen te creëren op basis van spoelen filament. Brandwonden op je huid? Vervang het door een stukje verse huid uit de 3D printer. Ben jij je oor kwijtgeraakt door een verkeersongeval? Dan print je gewoon een nieuw exemplaar…

Logischerwijs zijn ook de voordelen van deze technologie voor ruimtereizigers ongekend. Denk bijvoorbeeld aan een lange ruimtereis richting een onbekende planeet. Raken er onderweg astronauten ziek en is een orgaantransplantatie noodzakelijk? Dan kan een 3D bioprinter redding brengen en een vervangend orgaan printen.

3D bioprinter maakt printen menselijke organen mogelijk

Het 3D bioprinting bedrijf Allevi (voorheen BioBots) vertolkt een voorlopersrol op het gebied van 3D bioprinten en is gespecialiseerd in het printen van vervangende menselijke organen. Allevi is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Made In Space, een bedrijf dat zich bezighoudt met 3D printen in relatie tot de zwaartekracht en 3D printing jaren reeds geleden introduceerde in het International Space Station (ISS).

Doelstelling van Allevi en Made In Space is om samen de eerste 3D bioprinter in de ruimte te ontwikkelen. De innovatieve machine krijgt de naam Allevi ZeroG en zal in eerste instantie voornamelijk worden gebruikt als onderzoeksobject. Het apparaat biedt astronauten inzicht in de manier waarop 3D printen zonder zwaartekracht biologische verschillen veroorzaakt ten opzichte van een printsituatie mét zwaartekracht. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om wellicht ooit een functionele versie van de Allevi ZeroG mee te sturen op toekomstige ruimtereizen.

Lees meer:
3D bioprinting volop in ontwikkeling
Ook Europa actief op het gebied van bioprinting
3D bioprinten de toekomst van de medische sector
Bioprinters printen in de nabije toekomst huid en organen

Gefertec ontwikkelt 3D printing met metaaldraad voor ruimtevaart

Het Duitse bedrijf Gefertec staat bekend om zijn gepatenteerde 3DMP-technologie. Daar waar veel fabrikanten van metaalprinters werken met metaalpoeder als grondstof, kiest Gefertec voor metaaldraad als filamentsoort. Dit resulteert in een unieke manier van additieve fabricage die vele voordelen biedt boven concurrerende technologieën.

Steeds meer 3D print innovaties voor ruimtevaart

Een groot voordeel van de 3DMP-techniek is de hoge efficiëntie. De 3D printer gebruikt maar liefst 100% van het printmateriaal en ook de kosten voor opslag, vervoer en materiaalontwikkeling liggen zeer laag. Allemaal voordelen die goed van pas komen in geval van een ruimtereis. Daarom werkt Gefertec nu samen met het Bremer Institut für Angewandte Strahltechnik GmbH (BIAS) aan de productie van grote en complexe componenten bedoeld voor toepassing in de ruimtevaart.

Onlangs installeerde Gefertec zijn eigen arc403 3DMP printer bij BIAS voor nader onderzoek naar de productie van titanium en aluminium 3D prints voor ruimtetoepassingen. Volgens het bedrijf is 3DMP niet alleen een techniek met zeer interessante mogelijkheden voor in de ruimtevaart, maar maakt het ook voor industriële toepassingen kostenbesparingen tot wel € 1000 per uur mogelijk. Bij Llowlab blijven we deze techniek de komende tijd zeker volgen!

Lees meer:
Wat zijn de voordelen van additieve fabricagemethoden?
Hoe werkt een 3D printer op basis van poeder- of draadfilament?
Hoe werkt 3D printen met metaal?
Hoe maak je van je doorsnee 3D printer een metaalprinter?

Al SpaceFactory ontwikkelt onderkomens voor op Mars

Enige tijd geleden heeft NASA de 3D Printed Habitat Challenge gelanceerd. In deze wedstrijd strijden teams van uiteenlopende hightech bedrijven tegen elkaar om de eerste menselijke onderkomens voor op Mars te ontwerpen. Met behulp van 3D printing technologieën zijn hier reeds kegel-, cilinder- en balkvormige designs uit ontstaan.

Opvallend is met name de inzending van Al SpaceFactory, een bedrijf dat met zijn cilindervormige MARSHA (MARS HAbitat) ontwerp een oplossing heeft gevonden voor de grote atmosferische druk en structurele spanningen aan de Marsoppervlakte. Hierdoor worden er aan een bouwwerk totaal andere eisen gesteld dan op aarde, waar zwaartekracht en wind de belangrijkste belastingen zijn.

Bijzonder aan MARSHA is daarnaast het gebruik van 3D print materialen die standaard op Mars aanwezig zijn. Al SpaceFactory ontwikkelt onder meer een speciaal PLA-filament versterkt met basalt afkomstig uit rotsen op de Marsoppervlakte. NASA heeft het bedrijf $ 21.000 gegeven om het concept verder door te ontwikkelen.

Lees meer:
NASA investeert flink in uiteenlopende 3D print technologieën
Ook Boeiing gebruikt 3D printen voor ruimtetoepassingen
Autonome 3D printer bouwt ooit zelfvoorzienend op Mars