3D printing

3D printing is een techniek die steeds vaker in het nieuws komt. De meeste mensen weten wel dat er de meest uiteenlopende objecten mee te maken zijn, maar hoe deze objecten precies tot stand komen, is vaak onduidelijk. Wij leggen je uit hoe 3D printing werkt en wat het nu en in de toekomst voor jou kan betekenen.

Hoe werkt 3D printing?

3D printing is gebaseerd op rapid prototyping, maar is in feite een verzamelnaam voor verschillende technieken. Welke techniek het meest geschikt is, hangt af van de toepassing en gebruikte materialen. De keuze voor een 3D printer moet daarom mede ingegeven worden door de techniek waar het apparaat gebruik van maakt.

3D printing technieken

Voor 3D printing zijn verschillende technieken in omloop, waarvan wij de meest populaire zullen benoemen. Veel populaire technieken maken gebruik van lasertechnologie, zo ook Selective Laser Sintering (SLS) en ZCorp. SLS bouwt objecten in afzonderlijke lagen op door met een laser poeder te versmelten. Hierna worden de lagen hard gemaakt, waardoor ze versmelten (sintering) en het uiteindelijke 3D object vormen.

ZCorp lijkt vanuit technisch oogpunt sterk op SLS, maar maakt gebruik van verlijming in plaats van versmelting. ZCorp is hierdoor beter geschikt voor 3D printing van gekleurde objecten, maar de objecten die met behulp van SLS tot stand komen zijn vaak steviger en hebben een hogere belastbaarheid. Beide technieken zijn ongeveer even populair en het verschilt per 3D object welke techniek beter geschikt is.

Andere technieken voor 3D printing die veel bekendheid genieten, zijn Fused Deposition Modeling (FDM) en Stereolithografie (SLA). Beide technieken hebben als overeenkomst dat wanneer het 3D object eenmaal is opgebouwd, het ondersteunende materiaal eenvoudig kan worden afgebroken of weggegooid. Een belangrijk verschil is echter dat FDM gebruik maakt van lange kunststof draden als basismateriaal, terwijl SLA werkt met dunne laagjes fotopolymeer (hars).

In dit lijstje mogen ook technologieën als Inkjet en Multi Jet Modeling (MJM) niet ontbreken. Het verschil? Inkjet bouwt een 3D object stapsgewijs op in een laag poedergips met behulp van een bindmiddel. De toepassing van kleurencartridges is zeer goed mogelijk, waardoor de buitenkant van een object elke gewenste kleur gegeven kan worden. MJM lijkt in principe sterk op Inkjet 3D printing, maar maakt gebruik van complexere printarchitectuur waardoor het zich beter leent voor uitermate complexe 3D vormen.

Wat zijn de mogelijkheden van 3D printing?

De mogelijkheden en toepassingen van 3D printing kunnen worden onderverdeeld in de categorieën thuisgebruik en zakelijk gebruik. Voor thuisgebruik geldt dat 3D printers steeds meer mogelijkheden krijgen. Al voor een relatief lage investering van enkele honderden euro’s kunnen consumenten zelf thuis aan de slag met 3D printing.

Veel mensen maken hiervan gebruik door kleine huishoudelijke artikelen te printen. Denk aan keukengerei, bestek, servies of gereedschap maar ook aan leuke decoratie-items zoals sieraden, kunstartikelen en vazen. Door de brede inzetbaarheid van 3D printing kan aan deze voorwerpen de meest aparte vormen worden meegegeven. In de winkel ligt de prijs van dergelijke artikelen vaak veel hoger dan de materiaalkosten voor 3D printing.

Ook voor zakelijk gebruik is 3D printing zeer interessant. Steeds meer thuisgebruikers richten zich op de zakelijke markt, doordat de productiesnelheid en –capaciteit van hun 3D printer hoog genoeg ligt om ook voor andere mensen 3D objecten te fabriceren. Op deze manier kan 3D printing je niet alleen geld besparen, maar bovendien een leuke bijverdienste vormen.

Het professionelere segment van de zakelijke markt voor 3D printing bestaat uit grote bedrijven die beschikken over 3D printers van tienduizenden euro’s. Hiermee kunnen zeer grote en complexe voorwerpen worden geprint, van woningonderdelen tot aan vliegtuigonderdelen. Maar ook de medische sector benut graag de opties van 3D printing, door er onder andere prothesen en kunstmatige ledematen mee te fabriceren.

Relatief goedkope 3D printers voor thuisgebruik kunnen in principe ook zeer complexe objecten realiseren, maar dan logischerwijs op veel kleinere schaal. Bovendien zijn 3D modellen die toegespitst zijn op een specifieke sector vaak niet gratis beschikbaar voor de consument en moet de 3D printer maar net werken met de benodigde materiaalsoort.

Wat is de toekomst van 3D printing?

De toekomst van 3D printing ziet er zeer rooskleurig uit. 3D printers, 3D filamenten en 3D printeronderdelen worden alsmaar goedkoper. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om zelf artikelen te printen in plaats van ze in de winkel te kopen.

Hoe snel deze trend precies doorzet is nog niet bekend, maar zeker is dat de ontwikkelingen alsmaar sneller gaan. Het is niet ondenkbaar dat binnen enkele tientallen jaren elk Nederlands huishouden standaard de beschikking heeft over een 3D printer. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat 3D printing in de (nabije) toekomst gezien wordt als een onmisbaar onderdeel van het huishouden.

Deze ontwikkeling kan grote gevolgen hebben voor de verkoop van huishoudelijke artikelen en andere kleine dagelijkse benodigdheden. Want waarom zou je iets nog in de winkel kopen, als je het zelf thuis eenvoudig en snel uit kunt printen met 3D printing? En dan kun je het 3D object ook nog helemaal op basis van je eigen wensen samenstellen.

Nu 3D printing steeds makkelijker en goedkoper wordt, lijkt het onvermijdelijk dat traditionele producenten van kleine artikelen zich moeten aanpassen om de consument een aantrekkelijk alternatief te bieden. En die consument hoeft in de tussentijd niet stil te zitten, want 3D printers zijn reeds in overvloed beschikbaar…

Meer informatie over 3D printing?

Op de productpagina van Llowlab zie je wat de mogelijkheden zijn van verschillende bekende modellen. En als je meer informatie nodig hebt, lees je simpelweg de overige artikelen op onze website. Wij wensen je veel succes met jouw keuze!