3D printers

Steeds meer mensen hebben interesse in 3D printers maar weten niet wat de mogelijkheden en kosten zijn. De informatie op internet is vaak tegenstrijdig of alleen beschikbaar op buitenlandse websites. Llowlab vat alles wat je moet weten daarom samen in dit gedetailleerde artikel over 3D printers.

Waarom zijn 3D printers zo populair?

De reden dat 3D printers tegenwoordig steeds vaker in het nieuws komen, is dat bijna elk voorwerp er mee geprint kan worden. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar zolang het niet om enorm grote objecten gaat, zijn de mogelijkheden bijna grenzeloos!

Om al deze objecten te kunnen printen, zijn er echter wel 3D modellen nodig. Deze modellen worden gecreëerd met behulp van speciale software, die ervoor zorgt dat 3D printers precies weten hoe een object geprint moet worden. Gelukkig komen er steeds meer websites waar duizenden van deze 3D modellen gratis beschikbaar zijn.

De bekendste websites zijn 3D Warehouse en Thingiverse, maar ook 123D Content biedt meer dan tienduizend gratis 3D modellen voor 3D printers. Bovendien kunnen op deze laatste website zelfs speciale apps gedownload worden waarmee je zelf 3D modellen kunt maken. Zo kun je met 3D printers vrijwel elk object printen dat je maar kunt verzinnen.

3D printers prijs

Een andere reden waarom 3D printers snel in populariteit toenemen, is dat de prijzen voor deze geavanceerde apparaten snel aan het dalen zijn. Het grote publiek heeft de voordelen van 3D printen inmiddels ontdekt, waardoor de markt nu in hoog tempo aantrekt. Het gevolg zijn rappe prijsdalingen van 3D printers en verlaagde kosten voor zaken als materialen en onderdelen.

De goedkope 3D printers starten al vanaf 350 euro, terwijl duurdere modellen enkele duizenden euro’s kosten. Maar dan hebben we het wel over professionele apparatuur met geavanceerde functionaliteiten en een hoge snelheid en productiecapaciteit. Ook voor de dure 3D printers valt dus te zeggen dat de prijzen relatief laag zijn.

3D printers kostenbesparing

Dat de prijzen van 3D printers steeds lager worden is leuk, maar veel interessanter is dat je het aankoopbedrag er dubbel en dwars uit kunt halen. Voor de meeste 3D printers geldt dat het printen van enkele tientallen 3D objecten al voldoende is om de aankoopprijs van de printer te rechtvaardigen. Want terwijl je enkele euro’s kwijt bent aan materiaalkosten en stroomverbruik om deze objecten te printen, zouden vergelijkbare artikelen in de winkel je vele tientallen euro’s kosten!

Hebben 3D printers ook nadelen?

Het zal je inmiddels duidelijk zijn waarom 3D printers zo populair zijn. Maar zoals elke technologie, heeft 3D printen ook enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel is nog altijd het aankoopbedrag. De prijzen van 3D printers mogen dan fors gezakt zijn, dat wil natuurlijk niet zeggen dat een 3D printer voor elke consument een haalbare investering is.

Ook het feit dat 3D printers zichzelf al snel kunnen terugverdienen, betekent niet dat een consument ruimte heeft in de portemonnee voor een aankoopbedrag van honderden euro’s. Hoe je het ook wendt of keert; 3D printen vergt een investering die je moet kunnen missen.

Een ander nadeel van 3D printers is het feit dat het complexe apparaten zijn. Door de complexiteit van de apparatuur zijn de onderdelen vaak schaars en duur. Wanneer er een onderdeel defect raakt en de 3D printer buiten de garantieperiode valt, kan het een dure aangelegenheid zijn om het onderdeel te vervangen. Denk aan tientallen of in sommige gevallen zelfs honderden euro’s.

Nu moeten we bovenstaand nadeel wel nuanceren, want omdat met 3D printers bijna alles geprint kan worden, geldt dat ook voor de onderdelen van de printer zelf. Dit is een trend die de laatste tijd sterk aan het opkomen is. De materiaalsoort waarmee de printer werkt moet dan echter wel geschikt zijn om het onderdeel te printen en er moet een 3D model van het onderdeel beschikbaar zijn. En last but not least: het onderdeel moet geprint worden vóórdat de printer defect raakt!

Wat zijn de beste 3D printers?

Welke 3D printers voor jou het meest interessant zijn, is afhankelijk van je wensen en doelstellingen. Wil je goedkoop experimenteren met de mogelijkheden van 3D printen, dan adviseren we je te kiezen voor een voordelig zelfbouwpakket. Op deze manier leer je de achterliggende techniek goed kennen en blijft de investering relatief laag. Voor de hand liggende goedkope 3D printers zijn de RepRap en de CandyFab (prijs: 350 – 500 euro).

Heb je geen zin in de extra tijdsinvestering die een zelfbouwpakket vergt, dan kun je een geassembleerd exemplaar overwegen. Kant-en-klare 3D printers zijn over het algemeen iets duurder maar hebben vaak ook meer functionaliteiten. Aanraders op dit gebied zijn de nog altijd vrij goedkope Printrbot en DaVinci (prijs: 330 – 600 euro).

Ben je op zoek naar professionele 3D printers met een breed scala aan mogelijkheden en geavanceerde functionaliteiten, kunnen we je de Leapfrog Creatren Felix van harte aanbevelen. (prijs: 1500 – 1700 euro). Dergelijke 3D printers zijn over het algemeen ook nog eens duurzamer, lichter en hebben een lagere geluidsproductie. Kortom: de gebruiker heeft meer opties en het gebruiksgemak is groter.

Meer informatie over 3D printers?

In dit artikel bespraken we de voor- en nadelen van 3D printers en noemden we de populairste modellen. Indien je meer informatie wilt over de ins en outs van 3D printing of je meer 3D printers wilt bekijken, bekijk dan ook eens de andere artikelen op deze website. Op onze productpagina vind je een gedetailleerd overzicht van de meest voordelige 3D printers.