Personaliseer zelf speculaas met je FDM 3D printer

Personaliseer zelf speculaas met je FDM 3D printer

Een van de grootste voordelen van 3D printen is zonder twijfel personalisatie. Met een enkele druk op de knop creëer je in luttele uren een geïndividualiseerd 3D object dat bij traditionele technologieën maanden duurt om te maken. Heb jij een FDM 3D printer in huis? Dan kun je direct aan de slag met het personaliseren van je eigen 3D prints. Bijvoorbeeld die lekkere speculaaskoeken die je altijd zo graag eet!

Gepersonaliseerde speculaas door mal uit de 3D printer

Gepersonaliseerde speculaaskoeken door 3D printing

Hoe komen we nu bij speculaaskoeken? Toevallig is dat een 3D print toepassing die onlangs in het nieuws kwam op het gebied van personalisatie. De Vlaamse speculaasbakkerij Vanvuchelen print sinds kort namelijk maatwerk speculaasmallen die een veel snellere levertijd van geïndividualiseerde speculaaskoeken mogelijk maakt.

Dat zit zo: normaal gesproken maken bakkers een opdruk in speculaas door de koek in een houten mal te bakken. De levertijd van deze mallen ligt echter minimaal op een maand, omdat ze uit speciaal beukenhout worden gefreesd met behulp van traditionele subtractieve technologieën.

In tegenstelling tot een additieve productietechniek zoals 3D printen, wordt hierbij materiaal weggehaald in plaats van toegevoegd. Het resultaat: de individualisatie is zeer kostbaar en duurt ook nog eens lang om te realiseren.

3D printen: milieuvriendelijk én voordelig

Vanvuchelen ziet in 3D printen terecht de technologie die hier verandering in kan brengen en print sinds kort speculaasstempels en -planken (de mallen) van 100% voedselveilige en70% gerecycleerde PET. Dit materiaal (voluit Polyethyleen Tereftalaat) is bekend van transparante statiegeldflessen, volledig recyclebaar en wordt dan ook steeds vaker toegepast als 3D printer filament.

Nu staat 3D printing sowieso bekend als een milieuvriendelijke techniek, onder meer dankzij innovaties op het gebied van recycling, composteerbare filamenten en automotive prints met een lage milieubelasting.

Vanvuchelen draagt hier nog eens een steentje aan bij en verkleint de ecologische voetafdruk door de mallen voor de gepersonaliseerde speculaaskoeken in eigen huis te maken. Dat scheelt behoorlijk wat CO2-uitstoot voor transport en verlaagt ook nog eens de kosten.

FDM 3D printer ideaal voor individualisatie

De speculaasbakkerij print de mallen met een relatief eenvoudige desktop 3D printer en toont daarmee aan hoe laagdrempelig de technologie is voor iedereen die wil innoveren. De printer maakt gebruik van Fused Deposition Modeling (FDM), een technologie die bekend staat om zijn relatief lage kosten en brede inzetbaarheid.

Vanvuchelen biedt zijn gepersonaliseerde speculaas online aan via de website Specustomize.be. Leuk voor consumenten, maar ook voor bedrijven die bijvoorbeeld aan een beurs deelnemen of een evenement organiseren!