LulzBot Bio: oneindig aanpasbare 3D bioprinter

LulzBot Bio: oneindig aanpasbare 3D bioprinter

LulzBot is een bekende naam in de 3D printing industrie. De fabrikant maakte in de afgelopen jaren indruk met 3D printers op internationale beurzen zoals CES en RAPID + TCT. Inmiddels wordt er weer een nieuwe naam aan het printerarsenaal toegevoegd in de vorm van de LulzBot Bio. De naam verklapt het al: we hebben het hier over een bioprinter.

Bioprinter geschikt voor vele toepassingsgebieden

Over 3D bioprinting is de laatste jaren veel te doen. Van 3D printen in de ruimte tot het bioprinten van menselijke huid; de mogelijkheden vrijwel lijken onbegrensd. Het is in dat kader geen verrassing dat ook gerenommeerde fabrikanten zoals LulzBot een duit in het zakje proberen te doen. Maar is het bedrijf daarin geslaagd met de LulzBot Bio?

De specificaties lijken te zeggen van wel. De machine beschikt over alle moderne technologie die vereist is om voor uiteenlopende sectoren te bioprinten. Zo is de Bio onder meer geschikt voor de medische, cosmetische, farmaceutische én biotech industrie. Wetenschappers kunnen het apparaat gebruiken voor bijvoorbeeld preklinische testen of epidemiologische onderzoeken.

3D printen met collageen: moeilijk, maar niet onmogelijk

Voor 3D bioprinting is het gebruik van meerdere filamenten mogelijk. Bijzonder aan de LulzBot Bio is de mogelijkheid om te printen met ongemodificeerd collageen. Dit belangrijkste menselijke eiwit is de meest veelbelovende filamentsoort op het gebied van bioprinting maar blijkt tegelijkertijd extreem moeilijk om in een 3D printing proces te verwerken.

LulzBot slaagt hier toch in door gebruik te maken van een speciale FRESH-gecertificeerde techniek (FRESH staat voor Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels). Met de Bio-printer hebben wetenschappers van Carnegie Mellon University zelfs al succesvol menselijk hartweefsel weten te 3D printen (dit is overigens al eerder gebeurd).

Meebewegen met ontwikkelingen in bioprinting

Bijzonder kenmerk van de LulzBot Bio is niet alleen de hardware en technologie, maar ook de gebruikte software. De machine is zowel aan de hardware- als softwarekant volledig open source en kan hierdoor zonder rechtmatige beperkingen volledig worden aangepast. Dit biedt wetenschappers de mogelijkheid om het apparaat zelf geschikt te maken voor nieuwe printmethoden en filamenten.

Het maakt de LulzBot Bio uniek ten opzichte van andere 3D bioprinters. Juist in het vakgebied van bioprinting – de medische en farmaceutische sector – verlopen de ontwikkelingen op het gebied van technologieën en materialen razendsnel. De LulzBot Bio is een van de weinige 3D printers die wetenschappers de mogelijkheid biedt om hier snel (en legaal) op in te spelen.