De integratie van 3D modeling en augmented reality

De integratie van 3D modeling en augmented reality

Hoewel de focus bij Llowlab ligt op 3D printing, schrijven we ook regelmatig over augmented reality. Dat heeft een goede reden, want in beide gevallen gaat het om veelbelovende en disruptieve technologieën die zich richten op vergelijkbare toepassingsgebieden.

De parallellen tussen 3D printen en augmented reality ontgaan ook onderzoekers niet. Steeds vaker ontwikkelen zij vooruitstrevende oplossingen waarin de kracht van beide technieken wordt gecombineerd. Dat geldt ook voor de laatste innovatie van SOLIDWORKS, die wij in dit artikel uitvoerig onder de loep nemen.

Augmented reality headset integreert met 3D printing

Gebruik van een augmented reality headset

Augmented reality betekent zoveel als ‘verrijkte’ realiteit en die verrijking komt in de praktijk op velerlei manieren tot uiting. Een van die manieren is bijvoorbeeld tijdens het ontwerpen van 3D modellen. Afgelopen maand zagen we tijdens het congres SOLIDWORKS World 2018 al tal van innovatieve 3D designfunctionaliteiten, maar één variant daarvan trok in het bijzonder onze aandacht.

We hebben het in dit geval over ‘Publish to Xtended Reality’, een integratie voor 3D CAD design software van SOLIDWORKS die een hands-on aanpak van het ontwerpproces een stap dichterbij brengt. Een 3D model kan hierbij vanuit SOLIDWORKS software geëxporteerd worden naar een glTF open source bestandsformaat dat geschikt is voor augmented reality.

Hoe gaat dit precies in zijn werk? Eenmaal geëxporteerd, kan het 3D model op het Meta Model Viewer platform bekeken worden met de Meta 2 Development Kit headset. Dit zorgt voor een fundamenteel ander ontwerpproces, waarvan de snelle evolutie sowieso centraal stond tijdens SOLIDWORKS World 2018. De ontwerper van de toekomst werkt heel anders met CAD dan die van nu.

Lees meer:
Meer over SOLIDWORKS World 2018
Meer over de betekenis van augmented reality
Meer over werken met augmented reality software
Meer combinaties van 3D printing en augmented reality

3D modeling met behulp van augmented reality

Hands-on ontwerpproces met goede interactiemogelijkheden

Tijdens SOLIDWORKS World 2018 werd er een complete ochtendsessie besteed aan de nieuwe integratiemogelijkheden op het gebied van 3D printen en augmented reality. Meta oprichter Meron Gribetz nam een geavanceerd motorfietsontwerp als voorbeeld en liet zien hoe hij met het gebruik van een headset in staat was om het design makkelijk en snel aan te passen.

Naast het gemak van het ontwerpproces, viel ook de veelzijdige inzetbaarheid ervan op. Gribetz had gedurende het hele ontwerpproces een uitstekend overzicht van zijn omgeving, omdat het gezichtsveld van de headset simpel aangepast kan worden met intuïtieve handgebaren. Ook voor een soepele interactie met het publiek vormde de headset geen enkele belemmering.

De combinatie van snelheid, eenvoud en inzetbaarheid laat een technologie zien die eigenlijk al verrassend volwassen is voor zijn leeftijd. Hoewel het complete concept nog in ontwikkeling is, werkt het inmiddels al dermate goed dat de toepassingsmogelijkheden enorm zijn. Van de architectuur tot de chirurgie; elk werkveld waar een verrijkte werkelijkheid in combinatie met goede interactiemogelijkheden meerwaarde biedt, heeft hiervan in de toekomst mogelijk profijt.

Lees meer:
Meer over de toepassingsmogelijkheden van augmented reality
Meer over de toepassingsmogelijkheden van 3D printen
Meer over de toekomst van 3D printing als techniek

Concrete voordelen in het dagelijks gebruik

Naast een demonstratie van de nieuwe technologie, werd in de ochtendsessie ook uitgebreid aandacht besteed aan de vele voordelen ervan. Allereerst is dat de snelheid van het gehele proces – de plug & play manier van exporteren zorgt ervoor dat een SOLIDWORKS gebruiker geen aparte modellen voor gebruik met de Meta augmented reality headset nodig heeft.

Ook de veelzijdige inzetbaarheid is een punt dat gebruikers aanspreekt. Niet alleen ontwerpers hebben immers baat bij het verrijken van de werkelijkheid, maar ook technisch minder onderlegde verkoopmedewerkers hebben nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om 3D modellen in augmented reality te tonen en eventueel aan de hand van klantwensen te bewerken.

Tot slot wordt de hoge efficiëntie genoemd als een punt dat veel gebruikers over de streep zal trekken. In tegenstelling tot reguliere 3D design software, biedt de geïntegreerde oplossing van SOLIDWORKS grote voordelen op het gebied van implementatietijd, kostenreducering en winstmarges. Het ontwerpproces wordt korter en de verkoopconversie hoger. Bij Llowlab houden we je de komende tijd dan ook zeker op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom deze veelbelovende technologie.

Lees meer:
Meer over conventionele 3D printer software
Meer over conventionele 3D design software