Innovaties op de AMS-beurs 2019: deel 2

Vorige week schreven wij het eerste deel van onze artikelreeks over Additive Manufacturing Strategies (AMS), de beurs die van 29 tot en met 31 januari plaatsvond in het Amerikaanse Boston. AMS is specifiek toegespitst op 3D printen in de gezondheidszorg en tandheelkunde en heeft deelnemers uit deze vakgebieden afkomstig uit maar liefst 24 verschillende landen.

Hoogtepunten zijn wat ons betreft de lezing van Dr. Ali Tinazli van HP en een door OsseoPrint 3D gewonnen startup competitie. In dit artikel vertellen we je meer hierover.

HP belangrijke speler – ook binnen de 3D printing

Wat maakt de lezing van Dr. Tinazli nu zo bijzonder? Allereerst geeft hij al sinds 2015 leiding aan HP’s wereldwijde strategie op het gebied van Healthcare and Life Sciences. HP staat bekend als zeer belangrijke speler op het gebied van 3D printing en andere technologieën. Het enorme Amerikaanse technologiebedrijf bestaat inmiddels al zo’n 80 jaar en investeert alleen in technologische innovaties die de toekomst hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=XeTdo-w6Qx8

Dat 3D printing volgens HP in deze categorie valt, blijkt wel uit de lezing van Dr. Tinazli. Volgens de expert in technologische gezondheidstoepassingen draagt 3D printen bij aan een betere toekomst voor iedereen. De techniek verbindt daarbij bovendien de core technologie van HP zelf – printen – met de mogelijkheid om producten te individualiseren en stimuleert tegelijkertijd ook nog eens snellere innovatie.

Lees meer:
Innovaties op de AMS-beurs 2019: deel 1
HP staat bekend om zijn Jet Fusion 3D printers
Ook BMW maakt gebruik van HP’s Multi Jet Fusion technologie

3D scans en 3D prints in de gezondheidszorg

In de visie van Dr. Tinazli vloeien de materiële en virtuele werkelijkheid steeds meer in elkaar over. De materiële wereld dient als blauwdruk voor een optimale vorm van bepaalde objecten, waarna we deze gegevens kunnen opslaan en digitaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een 3D scan van een bepaald object om dit 3D model later weer om te zetten in een nieuwe 3D print.

In de gezondheidszorg is het gebruik van CT-scans tegenwoordig bijvoorbeeld niet ongewoon. De scan wordt dan gebruikt om er nieuwe modellen van apparaten of implantaten op te baseren, die hierna in de vorm van een 3D print bij de patiënt belanden.

De ontwikkeling van dit soort innovatieve 3D print toepassingen sluit naadloos aan op de evolutie in de rest van de gezondheidszorg. Toenemende decentralisatie en vergrijzing zorgen ervoor dat er juist nu behoefte is aan een techniek die snelheid, individualisatie, massaproductie én schaalbaarheid aan elkaar koppelt om op efficiënte wijze unieke eindproducten voor patiënten te produceren.

Op dit moment wordt 3D printing al in veel segmenten van de gezondheidszorg gebruikt. Met name in de orthodontie, gebitsprothetiek, gehoorapparatuur en orthopedie – sectoren waarvoor in totaal bijna een half miljoen medische 3D prints per dag worden gemaakt – is de techniek al vrijwel niet meer weg te denken. Een sterk opkomend toepassingsgebied is daarnaast dat van chirurgische planning.

Lees meer:
Materialise speelt in op behoefte aan chirurgische planningsoplossingen
Axial3D gebruikt ook 3D scans voor nauwkeurige 3D modellen
Hoe werkt 3D printen na het maken van een 3D scan?

Nieuwe 3D print innovaties in de gezondheidszorg

Later in zijn lezing gaat Dr. Tenazli in op een aantal innovatieve toepassingen van 3D printen in de gezondheidszorg. Zo prijst hij het startup bedrijf Smile Direct Club, dat op basis van speciale scans doorzichtige beugels 3D print die geïndividualiseerd zijn voor het gebit van de patiënt.

https://www.youtube.com/watch?v=Bg2-M_vNr30

Nog positiever wordt hij als hij praat over de oplossing voor geïndividualiseerde oordopjes die 3D printer fabrikant Formlabs heeft ontwikkeld. Opvallend is dat deze oordopjes gebaseerd zijn op vergelijkbare technologie als die van professionele gehoorapparaten. Dit vormt nog maar eens het bedrijf dat 3D printoplossingen uit het zakelijke segment soms prima vertaald kunnen worden naar oplossingen voor de consumentenmarkt.

Een laatste naam dat in dit artikel zeker niet onbenoemd mag blijven, is OsseoPrint 3D. Dit innovatieve bedrijf heeft een platformtechnologie ontwikkeld voor patiëntspecifieke botimplantaten die ter plekke in een medische praktijk in 3D geprint kunnen worden. En het mooie is: dat duurt slechts 15 minuten! Met deze oplossing zorgt de startup dan ook voor een forse tijdbesparing waar zowel medische dienstverleners als patiënten garen bij spinnen.