3D printen in de medische sector: 2 revolutionaire toepassingen

3D printen geeft momenteel veel branches een impuls op het gebied van productkwaliteit, individualisatie, kostenbesparing en efficiëntie. Maar de gezondheidszorg is de sector die misschien wel het hardst schreeuwt om de voordelen die de technologie met zich meebrengt. Daar kan 3D printen immers levens redden – belangrijker dan welke kostenbesparing dan ook.

Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? In dit artikel schetsen we een beeld van de huidige stand van zaken met betrekking tot 3D printen in de gezondheidszorg. Dat doen we aan de hand van twee recente innovaties die de opties in de medische sector voor artsen flink uitbreiden.

Eerste patiënt met 3D geprinte rib

Bulgarije heeft een primeur. De 35-jarige Ivaylo Josifov is wereldwijd namelijk de eerste patiënt met een geïmplanteerde 3D geprinte rib. De Bulgaar ging enige tijd geleden naar de dokter met klachten die deden denken aan een keelamandelontsteking.

Wat bleek: zijn vijfde rechterrib vertoonde tekenen van abnormale groei. Dit zou in de toekomst leiden tot borstpijnen en ademhalingsproblemen. De artsen hakten de knoop al snel door: de rib moest eruit en Ivaylo had een vervangende rib nodig.

Het probleem bij traditionele implantaten is de gebrekkige individualisatie ervan. In het geval van Ivaylo hadden de artsen specifiek een rib nodig die qua dikheid en vorm nagenoeg gelijk is aan het origineel. Alleen 3D printen kan een implantaat met deze specificaties garanderen.

De Bulgaarse doktoren besloten eerst een 3D scan van de huidige rib te maken. Vervolgens stuurden zij de scanresultaten naar het bureau 3dbgprint dat de scans omzette in een printbaar digitaal 3D model. Vervolgens werd de 3D print gemaakt met een speciale 3DGence 3D printer.

Lees meer:
Wat is 3D scannen precies?
Hoe werkt het maken van een 3D scan?
Hoe werkt het omzetten van een 3D scan naar een digitaal 3D model?
Meer informatie over 3D printers van 3DGence

De artsen kozen specifiek voor de 3D printer van 3DGence vanwege de bovengemiddeld hoge printnauwkeurigheid. Deze mate van detailniveau is cruciaal voor een succesvolle implementatie van 3D prints voor medische toepassingen.

De grote printnauwkeurigheid resulteerde voor Ivaylo in een rib die nagenoeg exact overeenkomt met het originele exemplaar. De artsen konden het implantaat hierdoor probleemloos plaatsen. Dankzij het gebruikte materiaal – een flexibel type polyamide – is de kans op medische complicaties verwaarloosbaar.

Het is de eerste keer dat artsen een patiënt opereren met een 3D geprinte rib en daarmee kent Bulgarije een primeur. Zonder 3D print was het een stuk lastiger geweest om Ivaylo van een geschikt implantaat te voorzien. De kans op pijn en complicaties was in dat geval een stuk groter.

Experts verwachten dan ook dat naar het individu gemodelleerde 3D geprinte ribben in de toekomst de nieuwe medische standaard worden.

3D printen in de medische sector: 2 revolutionaire toepassingen

Medische 3D modellen vergroten slagingskans operaties

De mogelijkheden van 3D printing in de gezondheidszorg beperken zich niet alleen tot implantaten. Ook andere toepassingen zoals prothesen, vervangende organen en medische modellen beloven veel potentie voor de (nabije) toekomst.

De laatstgenoemde categorie – 3D prints van medische modellen – is met name in opkomst door de inspanningen van het Ierse bedrijf axial3D. Deze onderneming is al jarenlang actief op het gebied van 3D printen in de medische sector en ziet met name toekomst in patiëntspecifieke 3D modellen die gebruikt kunnen worden ter voorbereiding op operaties.

De 3D geprinte modellen helpen chirurgen om de operatie te visualiseren, eventuele knelpunten in kaart te brengen en op basis hiervan meerdere alternatieven voor te bereiden. Uit onderzoek blijkt een dergelijke voorbereiding voorafgaand aan de operatie de slagingskans flink te vergroten.

https://www.youtube.com/watch?v=_4JIm2flLkg

Axial3D gebruikt patiëntgegevens uit bijvoorbeeld CT- of MRI-scans om een nauwkeurig 3D model te creëren dat artsen unieke anatomische inzichten verschaft voorafgaand aan de operatie. Dit levert een forse tijdsbesparing op en minimaliseert de kans op fouten gedurende de procedure.

Bijkomend voordeel is dat CT- en MRI-gegevens in veel gevallen reeds beschikbaar zijn. Hierdoor is het aanleveren van de patiëntspecifieke informatie een koud kunstje dat nauwelijks extra kosten met zich meebrengt.

Het is dan ook niet vreemd dat de medische sector de 3D print technologie van axial3D omarmt. Inmiddels heeft het bedrijf met zijn 3D printing techniek de Healthcare Application Award in de wacht gesleept en is het zelf gekozen tot Emerging Medtech Company of the Year. Van deze 3D printing technologie gaan we de komende jaren in de gezondheidszorg dan ook nog veel horen.

Lees meer:
Welke toepassingen biedt 3D printen in de medische sector?
Recente conferentie over 3D printen in de gezondheidszorg
3D printing binnen de gezondheidszorg blijft maar groeien
Overige 3D print innovaties in de medische sector