Innovaties op de AMS-beurs 2019: deel 1

Regelmatig vinden er beurzen plaats op het gebied van 3D printing. Nu de populariteit van de technologie stijgt, neemt ook het aantal evenementen zienderogen toe. Een van de relatief nieuwere beurzen is Additive Manufacturing Strategies (beter bekend als AMS).

De AMS-beurs draait specifiek om 3D printen in de gezondheidszorg en tandheelkunde. Deze marktsector zal volgens experts in 2021 maar liefst 5 miljard euro aan inkomsten genereren. Reden genoeg dus om er een speciaal evenement aan te wijden, temeer daar er in deze tak van de 3D printing spannende technologische ontwikkelingen gaande zijn.

3D printen in de gezondheidszorg en tandheelkunde

3D printen in de gezondheidszorg en tandheelkunde

Anders dan andere beurzen in het vakgebied gaat AMS niet alleen over de technische kanten van het vakgebied. De sprekers op het event besteden ook de nodige aandacht aan de zakelijke kant, zoals de grootste kansen voor investeerders en zakelijke kansen voor ondernemers.

Hoe dan ook is AMS hét event waar momenteel veel over gesproken wordt in de 3D printing branche. In dit artikel besteden we aandacht aan twee interessante workshops op de eerste beursdag: een over 3D printen in de gezondheidszorg en de ander over 3D printing in de tandheelkunde.

3D printen in de gezondheidszorg: ideaal bij chirurgische ingrepen

De eerste workshop die we bespreken wordt gegeven door Robert Wesley, een biomedische 3D printing engineer in het St. Louis Children’s Hospital. De gelouterde engineer benadrukt in zijn lezing vooral de kansen die 3D printen biedt op het gebied van chirurgische ingrepen. Hij doelt hierbij met name op de modellen die chirurgen in het preoperatieve stadium gebruiken.

Uit onderzoek blijkt duidelijk dat 3D geprinte modellen artsen veel meer ondersteuning bieden van de 2D modellen die tot op heden nog in veel ziekenhuizen worden gebruikt. Volgens Wesley is het lichaam oneindig complex en een 2D model doet geen recht aan de delicate lichamelijke verbindingen en kleine details die tijdens een operatie een enorm verschil maken.

3D printen in de gezondheidszorg: ideaal bij chirurgische ingrepen

In sommige gevallen kunnen dit soort details zelfs het verschil tussen leven of dood betekenen. Alleen al een complex lichaamsdeel als de aorta laat zich een stuk beter modelleren in 3D dan in 2D. Wesley pleit dan ook voor het exclusieve gebruik van 3D prints bij geavanceerde en risicovolle chirurgische ingrepen zoals hartoperaties.

Daarnaast propageert hij het gebruik van passende softwareoplossingen zoals die van Materialise. Dit gerenommeerde 3D printing merk levert software die niet alleen in de 3D printing branche, maar ook specifiek in de gezondheidszorg een uitstekende reputatie geniet. Onlangs schreven wij al hoe Materialise zich onderscheidt met een medisch certificeringsprogramma.

Lees meer:
Certificeringsprogramma Materialise populair bij chirurgen
3D printers in steeds meer ziekenhuizen wereldwijd gebruikt
Ook 3DHEALS-conferentie belicht 3D printing in gezondheidszorg
Steeds vaker revolutionaire 3D-toepassingen in medische wereld

3D printen in tandheelkunde voor geïndividualiseerde oplossingen

De tweede workshop die we bespreken is die van marktanalist John Hornick. De specialist biedt een intrigerende blik achter de schermen in de wereld van de tandheelkunde en 3D printing. Daar waar de markt eerst werd bediend door generieke 3D print bedrijven, signaleert hij inmiddels een toenemende specialisatie in het bieden van tandheelkundige oplossingen.

Dat is niet zo vreemd, want de specifieke kenmerken van 3D printen maken de technologie bij uitstek geschikt voor toepassing in de tandheelkunde – een vakgebied waar individualisatie van producten en oplossingen noodzakelijk is. Elk gebit is immers anders en tandartsen besparen een hoop tijd en kosten als zij de benodigde oplossingen zelf op locatie kunnen printen.

3D printen in tandheelkunde voor geïndividualiseerde oplossingen

Wel plaatst Hornick de kanttekening dat de meeste tandartsen specialist blijven in hun eigen vakgebied en niet onnodig lang met 3D printers willen stoeien. In de branche is daarom een toename zichtbaar van totaaloplossingen, bestaande uit een 3D printer inclusief software en de benodigde tandheelkundige materialen en filamentsoorten.

Ook zijn die totaaloplossingen voor met name de kleinere tandklinieken nog lastig te betalen. Wel verwacht Hornick dat de kosten hiervoor – zoals altijd bij nieuwe technologie – in de komende jaren relatief snel zullen dalen. We moeten daarom niet raar opkijken als er over 5 jaar bij vrijwel elke tandarts een 3D printer op het bureau staat. Je nieuwe gebit klaar terwijl je wacht!

Lees meer:
3D print-explosie in tandheelkunde al eerder voorspeld
Gecombineerde inzet 3D scannen en 3D printen mogelijke toepassing
3D printing kosten in toekomst steeds lager