3DHEALS conferentie belicht 3D printen en geneeskunde

3DHEALS conferentie belicht 3D printen en geneeskunde

Drie weken geleden kwamen gezondheidsprofessionals en 3D printing experts van heide en verre bij elkaar tijdens de 3DHEALS conferentie in het Amerikaanse San Francisco. Op 20 en 21 april vond de tweede editie plaats van dit jaarlijkse event, zoals de naam al verklapt georganiseerd door het gezondheidsgerichte 3D print innovatieplatform 3DHEALS.

Dit jaar waren er meer dan 300 deelnemers uit meer dan 10 verschillende landen en gaven maar liefst 45 vooraanstaande sprekers een lezing over hun specifieke vakgebied. Zowel de gezondheidszorg als 3D printen ontwikkelen zich zo snel, dat er tijdens lezingen altijd wel iets nieuws valt te melden. En de editie van dit jaar bleek daarop geen uitzondering.

3DHEALS vond plaats in het Westfield San Francisco Centre

Eerste dag: workshops over bioprinting en gezondheidszorg

Al op de eerste dag van de conferentie vonden uiteenlopende workshops plaats op het snijvlak van 3D printen en gezondheidszorg. Tandprotheticus Valerie Cooper gaf een intrigerende workshop over het 3D printen van kunstgebitten, terwijl Mayasari Lim van SE3D een hands-on workshop verzorgde over bioprinting.

Na het nuttigen van enkele versnaperingen en het evalueren van de opgedane kennis stroomden de prothdeelnemers alweer naar de volgende workshops. Zo gaf Hannah Riedle van FAU Erlangen-Nuremberg een presentatie over het 3D design van medische anatomische modellen en adviseerde Erik Birkeneder van Nixon Peabody LLP de aanwezigen over het beschermen van eigendomsrecht.

Lees meer:
Wat heeft 3D bioprinting de medische industrie te bieden?
Europees 3D bioprinting laboratorium reeds een feit
Steeds meer 3D printers in medische sector

3D bioprinting met menselijke weefsels in opkomst

Tweede dag: lezingen over 3D printen en medische industrie

De tweede dag van de conferentie bleek niet minder interessant. Dit was de dag dat de 45 uitgenodigde sprekers hun entree maakten met lezingen over onderwerpen als 3D printen binnen de gezondheidszorg, relevante wet- en regelgeving, digitale tandheelkunde en geavanceerde filamentontwikkelingen. Ook waren er op deze dag diverse panels van experts, die met elkaar fascinerende discussies voerden over thema’s als bioprinting, steunzolen, protheses en orthopedie.

Een van de hoogtepunten van het evenement was zonder twijfel de speciale Pitch3D! startup competitie, waarin 10 jonge start-ups hun ideeën pitchten voor een groep van grote investeerders. Denk hierbij onder meer aan gevestigde namen zoals GE Ventures, Asimov Ventures en Digital Industrialist.

Winaar van de competitie was Nanochon, een bedrijf dat een medisch implantaat ontwikkelt en commercialiseert. Het implantaat is bedoeld voor de behandeling van knieblessures in relatief jonge en actieve patiënten en maakt hiervoor gebruik van 3D printing en een uniek nanogestructureerd synthetisch 3D print filament. Dit materiaal vervangt kraakbeen op korte termijn en stimuleert volledig herstel op lange termijn. Een zeer veelbelovend concept en daarmee een terechte prijswinnaar!

Lees meer:
3D printing software steeds belangrijker voor digitale tandheelkunde
3D printen blijft markt voor gezondheidszorg verder veroveren
3D print filamenten steeds vaker gemaakt voor medische industrie

3D printen in de gezondheidszorg blijft groeien

Steeds meer medische 3D print start-ups

Ook de andere deelnemers aan de genoemde competitie verdienen een eervolle vermelding met hun innovatieve concepten. Zo ontwikkelt Fibretuff biomaterialen, gebruikt HoloSurg3D augmented reality voor complexe operaties, maakt Holofil een 3D visualisatieapparaat en doet BioJet onderzoek naar het 3D printen van menselijke weefsels. Frontier Bio bevindt zich middenin het ontwikkelproces van een geavanceerde 3D bioprinter, Axial3D zet medische 2D-beelden om in 3D en Silou Elle maakt beha’s op maat.

De hierboven genoemde namen zijn nog slechts een kleine greep uit het aantal bedrijven dat wereldwijd grote stappen zet met de ontwikkeling van innovatieve 3D print toepassingen binnen de gezondheidszorg. Gezien de groei van de sector, verwachten experts dat de 3DHEALS conferentie de komende jaren niet verdwijnt en alleen maar verder zal groeien.

Lees meer:
Wat betekent augmented reality?
3D bioprinters printen menselijke weefsels
Steeds meer 3D print toepassingen in medische wereld