3D design binnenkort standaard in Windows

3D design binnenkort standaard in Windows

We zien de resultaten van 3D design tegenwoordig steeds vaker om ons heen. Van spectaculaire driedimensionale effecten in films tot huizen die volledig vervaardigd zijn uit 3D prints; de technologie heeft nu al een sterke invloed op onze samenleving. Ook Microsoft onderkent deze trend en speelt hierop in met de nieuwe update van Windows 10, die in 2017 wordt verwacht.

Het techbedrijf integreert in de zogenaamde Windows Creators Update namelijk standaard de nieuwe 3D software Paint 3D. Ook Remix 3D, een 3D platform dat een soort mix is tussen een online community en een bibliotheek van 3D modellen, wordt tegelijktijdig gelanceerd.

Nieuwe versie van Paint bevat 3D design mogelijkheden

Nieuwe versie van Paint bevat 3D design mogelijkheden

Gebruikers kunnen er onder meer voor kiezen om een van de designs uit Remix 3D te importeren en verder te bewerken in Paint 3D. Vervolgens kunnen ze dit eigen ontwerp weer delen met de community via Remix 3D.

Makkelijk 3D scans importeren

De integratie met andere software gaat zelfs nog een stapje verder, want Remix 3D kan ook eenvoudig geïntegreerd worden met 3D Warehouse van het bekende merk SketchUp. Spelers van het populaire spelletje Minecraft kunnen hun creaties tot slot makkelijk exporteren naar Paint 3D en vervolgens in 3D printen of delen met anderen via de community.

Gebruikers die daarnaast beschikken over een 3D scanner, kunnen voorwerpen inscannen en direct in Paint importeren. Wie niet in het bezit is van een 3D scanner, heeft de mogelijkheid 2D foto’s of andere afbeeldingen te importeren en met één muisklik direct om te zetten naar een 3D model. Bovendien kunnen 2D en 3D afbeeldingen ook prima worden gecombineerd.

Ook andere software krijgt 3D mogelijkheden

Ondanks alle nieuwe 3D functionaliteiten, is Paint verder nog altijd hetzelfde programma als voorheen. De gebruiksvriendelijke interface en de handige menu’s zorgen ervoor dat talloze mensen over de hele wereld deze software nog altijd het meest gebruiken voor snelle beeldbewerkingsklusjes of andere visuele taken.

Zoals het ernaar uitziet is Paint niet het laatste Microsoft programma dat wordt overgoten met een 3D sausje, want volgens geruchten moeten ook programma’s zoals Word, Excel en PowerPoint eraan geloven. Het uiteindelijke doel ligt voor de hand: gebruikers moeten hun 3D content overal kunnen bekijken en bewerken.

Hoewel er nog geen exacte datum bekend is voor de Windows Creators Update, luidt de verwachting dat deze begin volgend jaar uitgerold zal worden. Wie de nieuwe versie van Paint al voor die tijd wil proberen, kan zich inschrijven voor het Windows Insider-programma om als eerste toegang te krijgen tot de nieuwe functionaliteiten.