3D printer pen

3D printer pen

Sinds enige tijd is het een nieuw fenomeen in Nederland: de 3D printer pen. Dit is een kleine, handzame 3D printer in de vorm van een pen waarmee je uit de hand 3D prints kunt tekenen. Net als de gemiddelde consumentenprinter bevat het apparaat een verwarmingselement en spuitkop. Maar, in tegenstelling tot zijn grote broers, bestuur je de machine met de hand in plaats van software.

Het achterliggende principe blijft echter hetzelfde: plastic filament wordt verhit tot het smeltpunt en vervolgens door een spuitkop geperst. Dit lijkt sterk op de wijze waarop een lijmpistool werkt. Het gesmolten plastic is vloeibaar en kan versmolten worden met een oppervlak of in elke willekeurige vorm worden aangebracht.

3D printer pen: teken je eigen 3D print

3D printer pen: teken je eigen 3D print

3D printer pen vulling en filament

Zodra de plastic 3D pen vulling de spuitkop verlaat, begint het snel af te koelen. Al binnen enkele seconden hardt het filament uit en behoudt het de vorm zoals jij die hebt getekend. Dit geeft de creatieve gebruiker veel vrijheid, want in de praktijk kun je hierdoor als het ware tekenen met plastic. En dat biedt talloze mogelijkheden!

Je kunt het filament in nagenoeg elke vorm en op vrijwel elk oppervlak aanbrengen. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om sierlijke ontwerpen met reliëf toe te voegen aan alledaagse gebruiksvoorwerpen. Na de nodige oefening kun je ook ruimtelijke tekeningen maken in het luchtledige of andere 3D prints bewerken en repareren.

Beste 3D pen: Lix, MyRiwell of 3Doodler?

De 3D printer pen is inmiddels ook te koop in Nederland. Over wat het beste merk is, zijn de meningen verdeeld. Een uitstekende reputatie heeft bijvoorbeeld de 3Doodler; de eerste 3D pen ter wereld. Een prototype van dit apparaat werd al in 2012 ontwikkeld en mondde een jaar later uit in een uiterst succesvolle Kickstarter-campagne. In 2015 werd de 3Doodler 2.0 uitgebracht.

Alternatieven voor de 3Doodler zijn onder meer de bekende Lix en MyRiwell pennen. De MyRiwell is relatief goedkoop aan te schaffen en is het ideale product voor wie op zoek is naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De Lix is de kleinste 3D printerpen ter wereld en combineert een elegant ontwerp met een grote handzaamheid.

3D printerpen goedkoop kopen: waar te koop?

Nederland loopt al sinds jaar en dag voorop op het gebied van nieuwe ontwikkelingen zoals 3D printen. Hierdoor is een 3D pen in ons land inmiddels redelijk goed verkrijgbaar. Er zijn meerdere webshops die meer dan één merk aanbieden, maar slechts weinig winkels hebben alle hierboven genoemde producten in hun assortiment.

Wil jij goedkoop een 3D printer pen kopen? Dan adviseren wij je de prijzen in de verschillende webwinkels goed in de gaten te houden. De prijzen fluctueren regelmatig en soms komt er een aanbieding voorbij. Ook importeren uit het buitenland kan in sommige gevallen een goedkope optie zijn.