Nieuwe 3D scanner maakt snellere 3D scan mogelijk

Nieuwe 3D scanner maakt snellere 3D scan mogelijk

Het Russische bedrijf Thor3D is een van de bekendste spelers op het gebied van 3D scannen en brengt regelmatig nieuwe producten en diensten op de markt. Onlangs lanceerde het bedrijf een nieuwe software versie voor de succesvolle Thor3D scanner, waarmee zelfs van de grootste objecten in recordtijd een gedetailleerde 3D scan kan worden gemaakt.

Nieuwe software belooft grote verbeteringen

Het team van Thor3D bestaat voornamelijk uit ervaren 3D scannen engineers die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. De populaire Thor3D scanner is hier een uitstekend voorbeeld van, omdat het een van de weinige handheld 3D scanners is die van grote voorwerpen zoals auto’s en boten een volwaardige 3D scan weet te maken.

De innovatieve 3D scanner heeft hier minder dan 20 minuten voor nodig, waarna de softwarematige nabewerking nog ongeveer een uur tijd in beslag neemt. De hoge snelheid van het apparaat wordt niet alleen mogelijk gemaakt door het twee maal grotere gezichtsveld ten opzichte van andere 3D scanners, maar ook door diverse veranderingen die de engineers in de nieuwste software versie hebben geïntroduceerd.

3D scan van grote voorwerpen zoals een auto steeds makkelijker

3D scan van grote voorwerpen zoals een auto steeds makkelijker

Oplossing voor traditionele 3D scan complicaties

Al eerder hebben we uitgelegd hoe een 3D scanner werkt, maar de Thor3D scanner werkt na de recente update net even anders. Het apparaat maakte voorheen nog gebruik van geometry tracking, waarbij de scanner de vormen van een object ‘ziet’. Hierna creëert de software op basis daarvan een 3D model.

Deze methode voldoet over het algemeen prima voor complexe geometrische vormen zoals het menselijk lichaam, maar heeft het moeilijk bij grotere objecten met een minder unieke geometrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dak van een auto of de lange, platte vleugel van een vliegtuig. Hier moest dus een oplossing voor gevonden worden.

3D scannen als techniek steeds volwassener

Die oplossing vonden de engineers van Thor3D in de vorm van een nieuwe techniek die gebruikt maakt van zogenaamde markers. Tijdens het 3D scannen zoeken geavanceerde algoritmes continu naar zwarte en witte cirkels van een bepaalde diameter. De markers worden aan een object toegewezen voordat de 3D scan start.

Terwijl de gebruiker met de handheld 3D scanner in de hand om het voorwerp heen loopt, zoekt het apparaat continu in realtime naar deze markers. Dit zorgt ervoor dat de uitlijning van een 3D scan nooit onderbrekingen vertoont, waardoor het eindresultaat niet alleen snel tot stand komt maar ook nog eens zeer gedetailleerd is. De nieuwe software technologie van Thor3D maakt 3D scannen als techniek dan ook wederom een stukje volwassener.