3D printing nieuws: Laser Metal Deposition, duurzame autoband en Sigmax 3D printer

3D printing nieuws: Laser Metal Deposition, duurzame autoband en Sigmax 3D printer

De ontwikkelingen in de 3D printing verlopen sneller dan ooit. De industrie bevindt zich in een fase waarin de echte hype in de consumentenmarkt iets is afgenomen, maar waarbij de technologische innovatie juist is toegenomen. Drie van deze innovaties die veel impact beloven te maken, bespreken we in dit artikel.

Betere kwaliteitscontrole met Laser Metal Deposition

De eerste innovatie die we willen bespreken, is een nieuwe vorm van additieve fabricage: Laser Metal Deposition. Deze techniek leent zich door zijn specifieke eigenschappen met name goed voor de reparatie van onderdelen en het aanbrengen van corrosiewerende coating. Toepassing van de technologie was tot op heden lastig door de complexe en tijdrovende calibratie van de 3D printer.

Daar komt verandering in, nu engineers van het bekende Fraunhofer ILT een inline proces hebben ontwikkeld dat gebruik maakt van drie componenten: een cameramodule, een lasermodule en elektronicamodules. Al deze modules monitoren de bewegingen van de printkop realtime en nauwgezet, waardoor kleine aanpassingen bijtijds gemaakt kunnen worden.

Beursgebouw in Stuttgart

Fraunhofer ILT toont de nieuwe technologie graag aan belangstellenden en is van 24 tot 27 april aanwezig in Stuttgart op CONTROL 2018, een grote internationale beurs op het gebied van kwaliteitscontrole. Het bedrijf staat op de Fraunhofer Alliance VISION stand 6302 in Hal 6 van het beurscomplex om de genoemde modules te demonstreren.

Lees meer:
Wat zijn additieve fabricagevormen precies?
Waar heb ik de naam Fraunhofer eerder gehoord?
Wat zijn andere manieren van 3D printen in metaal?

Goodyear Oxygene: duurzame en 3D geprinte autoband

Een ander nieuw 3D printing concept dat we willen benoemen, is dat van Goodyear. Deze onderneming zet in op duurzaamheid in combinatie met 3D printen en heeft naar aanleiding hiervan de Oxygene ontwikkeld. Deze 3D geprinte autoband kenmerkt zich door het levende mos aan de binnenzijde, dat grote kansen biedt op het vlak van het verbeteren van het leefmilieu.

De open structuur van de Oxygene autoband zorgt ervoor dat vocht en lucht er makkelijk in worden opgenomen en vrij kunnen circuleren. Door middel van fotosynthese absorbeert het levende mos hierdoor CO2 en komt er veel zuurstof vrij. In een grote stad als Amsterdam betekent dit absorptie tot wel duizenden tonnen CO2 en generatie tot wel duizenden tonnen zuurstof.

Een extra bijdrage aan de duurzaamheid van de band leveren de gerecyclede banden waarvan deze gemaakt is. De oude banden worden vermalen tot poeder en vervolgens met behulp van 3D printing in de nieuwe banden verwerkt. Tot slot genereert de Oxygene autoband uit de fotosynthese zijn eigen elektriciteit, waarmee een variëteit van ingebouwde sensoren wordt aangestuurd.

Lees meer:
Wat maakt 3D printen als techniek duurzaam?
Ook 3D printer filament kan duurzaam zijn
Automotive maakt vaker gebruik van 3D printen

Sigmax 3D printer: 3D printen met meerdere materialen

De laatste technologie die binnen de context van dit artikel aandacht verdient, is die van multi material 3D printing. Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan binnen deze discipline, omdat 3D printen met meerde materialen tegelijk nu eenmaal grote voordelen biedt. Er zijn reeds 3D printers die dit kunnen, maar deze kennen naast een hoog prijskaartje vaak ook een aantal beperkingen.

Het Catalaanse BCN3D Technologies, bekend van zijn Sigma 3D printer, heeft onlangs zijn nieuwe Sigmax printer uitgebracht. Die ene letter ‘x’ maakt een groot verschil, want in tegenstelling tot zijn broertje, print de Sigmax met meerdere filamenten tegelijkertijd. Wel gebruikt hij hiervoor hetzelfde en gepatenteerde Independent Dual Extruder systeem.

3D printen met meerdere materialen tegelijk

Bijzonder is dat BCN3D nu ook de open source CAD bestanden vrij toegankelijk heeft gemaakt. Het bedrijf deed dat in het verleden al eens met zijn Sigma 3D printer en hanteert nog steeds dezelfde filosofie van kennisdeling en open source ontwikkeling. Slim, want het is juist het open source karakter dat van veel 3D printing projecten een groot succes heeft gemaakt.

Lees meer:
Hoe werkt 3D printen met meerdere materialen?
Waar heb ik de naam BCN3D eerder gehoord?
Wat zijn de overeenkomsten met 3D printen in meerdere kleuren?