3D printen

3D printen

3D printen: de kans is groot dat je ervan gehoord zult hebben. De techniek op zich is niet nieuw, maar de mogelijkheden en toepassingen voor de particuliere gebruiker zijn in korte tijd razendsnel toegenomen. Wil jij weten wat de voordelen van 3D printen voor jou kunnen zijn? Lees dan snel verder.

3D printen geschiedenis

Hoewel 3D printen pas de laatste jaren bekend aan het worden is bij het grote publiek, bestaat de technologie inmiddels al meer dan een halve eeuw. In 1951 werd door Muntz een systeem ontworpen waarbij fotogevoelig hars selectief blootgesteld werd aan licht. Dit vormde de basis voor een verdere ontwikkeling in de jaren 70, toen Ciraud beschreef hoe afzonderlijke lagen uitgehard konden worden met behulp van een laser.

Eind jaren 70 kregen deze ontwikkelingen een vervolg, toen Housholder in plaats van fotogevoelig hars poederlagen ging gebruiken. Dit vormde de basis voor de bekende rapid prototyping techniek, waarvan varianten in de jaren erna meermaals gepatenteerd zouden worden.

3D printen bouwt een object in meerdere lagen op, net zoals rapid prototyping dat doet. Het verschil is dat 3D printen vooral wordt gebruikt voor kleinere objecten, terwijl rapid prototyping bij uitstek geschikt is voor kolossale voorwerpen zoals vliegtuigonderdelen.

3D printen voordelen

De belangrijkste reden dat 3D printen momenteel in opkomst is, zijn de grote voordelen die aan de techniek verbonden zitten. Deze voordelen waren in het verleden nog exclusief voorbehouden aan grote zakelijke partijen. Inmiddels kan de doorsnee consument door de gedaalde prijzen voor 3D printers en bijbehorende materialen ook genieten van 3D printen.

3D printen is een techniek met zeer lage opstart-, productie- en ontwikkelkosten. Dit betekent dat de gebruiker na de eenmalige investering in een 3D printer, daarna nog slechts weinig kosten maakt. Met elk object dat geprint wordt, verdient de gebruiker weer een beetje van het aankoopbedrag terug. Hoe vaker er geprint wordt, hoe sneller dit proces verloopt.

3D printen is gelukkig een techniek die het mogelijk maakt om veelvuldig 3D objecten te printen. De productiesnelheid ligt hoog en met gebruiksvriendelijke 3D software kunnen nieuwe 3D modellen in een handomdraai worden gecreëerd. Wanneer je dus iets nodig hebt en de benodigde materiaalsoort in huis hebt, kun je het direct thuis uitprinten. De toepassingen zijn werkelijk eindeloos!

Naast de praktische en financiële voordelen voor de gebruiker, staat 3D printen bekend om de duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en originaliteit. Doordat gebruikers zelf lokaal artikelen kunnen printen, is er minder behoefte aan wereldwijd goederentransport met alle bijbehorende vervuiling. Bovendien zijn 3D objecten geheel naar eigen wens samen te stellen, waardoor ze vaak veel origineler en persoonlijker zijn dan de producten die je in de winkel koopt.

3D printen nadelen

Alles goed en wel, 3D printen heeft natuurlijk ook enkele nadelen. Wegen deze op tegen alle voordelen? Nee, dat niet. Maar Llowlab geeft jou graag alle beschikbare informatie, zodat je zelf een oordeel kunt vellen over de toegevoegde waarde van 3D printen.

Eigenlijk is er maar één echt nadeel aan 3D printen; de aanschafprijs van de 3D printer. 3D printen mag dan een goedkope techniek zijn, de eenmalige investering in een 3D printer is dat niet. De goedkoopste 3D printers beginnen vanaf ongeveer 350 euro en daarna lopen de bedragen flink op.

Is dat een reden om niet aan 3D printen te beginnen? Dat hangt er maar net vanaf. Wanneer enkele tientallen 3D objecten worden geprint, is het aankoopbedrag terugverdiend. Wanneer je verwacht een 3D printer minder vaak te gebruiken, kan het dus verstandig zijn je investering te heroverwegen.

3D printen materialen

Elke 3D printer gebruikt andere materialen. Het is dus verstandig om bij aankoop van een 3D printer te bedenken welke 3D filamenten noodzakelijk zijn voor de 3D objecten die jij wilt 3D printen. Veelgebruikte materialen voor 3D printen zijn onder andere nylon en polycarbonaat. Nylon is een flexibel materiaal en ietwat poreus en is hierdoor erg breed inzetbaar. Polycarbonaat kent ook veel toepassingen, maar is stabieler en harder en is hierdoor beter geschikt voor bewerkingen zoals buigen, zagen en frezen.

Andere populaire materiaalsoorten zijn ABS en PLA en worden gewonnen uit respectievelijk aardolie en natuurlijke grondstoffen. Het voordeel van ABS is de hoge duurzaamheid en stevigheid, terwijl PLA geroemd wordt om zijn inzetbaarheid voor lichtgewicht artikelen zoals sieraden en modelbouw. Er zijn nog diverse andere 3D filamenten voor 3D printen beschikbaar, zoals HIPS, hout en PVA. Kijk voor meer informatie eens op onze materiaalpagina.

3D printen toepassingen

3D printen wordt zowel in de professionele sector als in de particuliere gebruikerswereld gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Architecten maken gebruik van 3D printen om maquettes te maken en artsen printen graag medische hulpmiddelen zoals kunstmatige ledematen en prothesen. Maar wist je dat met 3D printen ook eten gemaakt kan worden? Met ingrediënten zoals chocola en suiker wordt het meest aparte en lekkerste snoepgoed gefabriceerd!

Ook voor mensen die thuis willen 3D printen, komen er steeds meer toepassingen binnen handbereik. Verpakkingen, sieraden, kleding, kleine onderdelen, servies, keukenspullen en decoratieve artikelen; het kan allemaal thuis gemaakt worden met je eigen 3D printer. Meer weten over de toepassingen? Lees dan hier verder.

Meer informatie over 3D printen?

Als je nog gedetailleerdere informatie wilt over 3D printen en de mogelijke technieken en toepassingen, adviseren wij je verder te lezen op de website van Llowlab. Wij brengen hier alle benodigde informatie over 3D printen op overzichtelijke wijze voor jou in kaart.