3D printer met geïntegreerde cleanroom aangekondigd

3D printer met geïntegreerde cleanroom aangekondigd

3D printing verovert de medische sector in hoog tempo. Nieuwe innovaties schieten als paddenstoelen uit de grond, net als gespecialiseerde 3D printers en software. Het Duitse Kumovis is een van de bedrijven die op dit vlak hard aan de weg timmert.

Vorig jaar al lanceerde de startup een medische hoge temperatuur FDM 3D printer en inmiddels is alweer een nieuw product aangekondigd: de R1 Fused Layer Manufacturing (FLM) 3D printer. Opvallend kenmerk van deze innovatieve machine is een geïntegreerde cleanroom, die vele medische toepassingen mogelijk maakt.

3D printer met geïntegreerde cleanroom aangekondigd

FLM-technologie voor industriële kwaliteit

De cleanroom in de R1 3D printer wordt mogelijk gemaakt door een geavanceerd temperatuurcontrole- en filtersysteem, waardoor de gebruiker in de bouwkamer van het apparaat een hermetisch afgesloten ruimte kan creëren.

De machine geeft artsen en medische technici de optie om op laagdrempelige wijze te werken met een efficiënt 3D printing systeem dat voldoet aan de laatste medische standaarden. De gebruikte FLM-technologie tilt de bewerking van high-performance plastics naar een industrieel niveau.

In combinatie met software van Hyperganic hoopt Kumovis medische specialisten te ondersteunen bij het snel creëren van geïndividualiseerde medische producten, die een duidelijke meerwaarde vormen voor zowel de specialist als de uiteindelijke patiënt.

Hoogwaardige medische implantaten van PEEK

Al sinds de oprichting ziet Kumovis zaken als procesoptimalisatie en betrouwbaarheid als belangrijke prioriteiten. Het bedrijf ontwikkelt 3D printers die specifiek zijn gericht op gereguleerde markten zoals de medische industrie.

De 3D printers van de startup werken voornamelijk met filamenten zoals PEEK, dat in medische laboratoria inmiddels een uitstekende reputatie heeft opgebouwd. Hiermee is het mogelijk om hoogwaardige implantaten en andere medische producten te 3D printen op een snelle, kostenefficiënte en duurzame wijze.

Handige software voor medische toepassingen

Dankzij het interne temperatuurcontrolesysteem kan de temperatuur in de cleanroom van de R1 oplopen tot maar liefst 250 graden Celsius. Dit draagt bij aan een goede hechting van de afzonderlijke printlagen, terwijl de afgesloten ruimte garandeert dat geen ongewenste deeltjes de medische integriteit van de 3D print kunnen aantasten.

Nu al veel lof ontvangt de softwarematige besturing genaamd Hyperganic Print, waarmee specialisten in een handomdraai vrijwel elke denkbare printparameter in kunnen stellen die ze willen. De designmogelijkheden in de 3D software maken het bovendien mogelijk om extreem complexe 3D objecten te bouwen en bewerken.