Hoeveel moet 3D printen kosten?

Hoeveel moet 3D printen kosten?

Als je op deze pagina bent aanbeland, is de kans aanwezig dat je overweegt om een 3D printer te kopen. Hoewel de techniek achter 3D printen pas de laatste jaren echt afgestemd wordt op de consumentenmarkt, zijn er voor consumenten die een 3D printer willen kopen voldoende mogelijkheden. Alle verschillende 3D printers hebben hun eigen voordelen en nadelen, dus het gaat er vooral om welke 3D printer jou het meeste waar voor je geld biedt.

Wat kost een 3D printer?

Vaak wordt ons bij Llowlab de vraag gesteld: ‘wat kost een 3D printer?’. Het antwoord is echter niet zo makkelijk, want er zijn enorm veel verschillende 3D printers op de markt die allemaal bepaalde voordelen en nadelen hebben.

Voordat je denkt aan een 3D printer kopen, zou je jezelf eigenlijk het volgende af moeten vragen: ‘waar ga ik de 3D printer voor gebruiken’ en ‘hoe vaak ga ik de 3D printer gebruiken?’. Er zijn talloze 3D printers die allemaal gebruik maken van verschillende materialen. De prijzen voor materiaalsoorten voor 3D printing lopen ook sterk uiteen. 3D printen kosten worden dus bepaald door velerlei factoren.

In dit artikel helpen wij je bij het maken van een keuze en geven we diverse tips over goedkope 3D printers.

Prijs 3D printer: thuisgebruik of professioneel gebruik?

Wil je een 3D printer kopen, dan moet je de zoektocht naar een geschikte printer richten op 3D printers die zijn afgestemd op jouw behoeften. Als je een beginner bent en wilt leren hoe je jouw eerste 3D print maakt, laat je dan niet afschrikken door de prijzen van peperdure 3D printers voor het professionele segment.

Voor thuisgebruik zijn er namelijk hele betaalbare 3D printers op de markt. De prijzen voor 3D printers starten al vanaf zo’n 150 euro, terwijl professionele machines voor 3D printing vaak tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s kosten.

Aangezien de meeste vaste bezoekers van Llowlab geïnteresseerd zijn in 3D printen voor thuisgebruik, bespreken we nu alleen 3D printers voor de consumentenmarkt.

Welke 3D printer kopen?

Het materiaal waarmee je wilt 3D printen is bepalend voor de 3D printer die je nodig hebt. De populairste materiaalsoorten zijn Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en Polylactic Acid (PLA). ABS wordt geproduceerd uit aardolie, terwijl PLA afkomstig is uit natuurlijke stoffen zoals mais en suiker. Hierdoor is PLA milieuvriendelijker en stinkt het minder dan ABS tijdens het maken van 3D prints. ABS is echter weer iets steviger en flexibeler dan PLA.

Dagelijkse kosten: 3D printen met ABS of PLA?

De prijzen tussen ABS en PLA verschillen nauwelijks, dus dit is geen doorslaggevende factor bij een materiaalkeuze voor 3D printen. Voor rond de 20 euro krijg je een spoel filament van zo’n 0,75 kilogram waarmee je, afhankelijk van de grootte van de geprinte 3D objecten, tientallen tot zelfs honderden 3D prints kunt maken. 3D filamenten zijn vaak in een verscheidenheid aan kleuren te bestellen.

3D filament (PLA) in verschillende kleuren

3D filament (PLA) in verschillende kleuren

Goedkope 3D printer

Je hebt nu ruwweg een idee van de kosten die komen kijken bij het kopen van een 3D printer en de benodigde materialen om met 3D printen te beginnen. Een uitstekende keuze voor beginnende 3D print-enthousiastelingen is de MOD-t. Deze goedkope 3D printer is helemaal geassembleerd en is al vanaf zo’n 212 euro verkrijgbaar. Heb jij meer budget te besteden voor een 3D printer? Kijk dan op onze productpagina voor de meest populaire modellen.

MOD-t: goedkope en betrouwbare 3D printer

MOD-t: goedkoop maar betrouwbaar