Internationale strijdkrachten zetten 3D printen steeds vaker in

In branches zoals de luchtvaart, ruimtevaart en automotive is 3D printen sterk in opkomst. Maar ook steeds meer andere industrieën beginnen additive manufacturing technieken te omarmen. Opvallend is de tendens binnen internationale strijdkrachten. Allen zetten zij 3D printing op hun eigen manier in. Hieronder bespreken we 3 recente voorbeelden van militaire toepassingen.

Militaire scheepsschroef van de toekomst is 3D print

Franse experts 3D printen schroefblad voor marine

De marine is een van de eerste militaire takken die 3D printen heeft geadopteerd als bruikbare techniek. In het verleden schreven wij al eens over onze eigen Koninklijke Marine, die 3D scannen en 3D printen gebruikt voor snellere reparaties van de gehele Nederlandse vloot. Maar ook over de landsgrenzen investeren zeemachten flink in de technologie.

Ook Frankrijk zet de laatste tijd veelbelovende stappen in de adoptie van 3D printing. De Franse industriële Naval Group is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met het eveneens Franse instituut Centrale Nantes. Deze laatste organisatie was vorig jaar betrokken bij de ontwikkeling van de eerste 3D geprinte scheepsschroef: de WAAMpeller.

De WAAMpeller dankt zijn opvallende naam aan de gebruikte 3D print techniek: Wire and Arc Additive Manufacturing. Deze hybride vorm van additive manufacturing hebben wij meermaals eerder besproken in blogartikelen en wordt onder meer gebruikt voor het 3D printen van een staalbrug in Amsterdam die eind dit jaar klaar moet zijn.

Het innovatieve ontwerp van de WAAMpeller dient nu als blauwdruk voor een nieuwe scheepsschroef speciaal voor militaire toepassingen. Het maar liefst 300 kilogram wegende object onderscheidt zich met een unieke vorm ten opzichte van reguliere scheepsschroeven. Dit wordt mogelijk gemaakt door 3D printen en zal naar verwachting een nieuwe trend in gang zetten.

Naast de complexere objectvormen die dankzij 3D printing mogelijk zijn, biedt de technologie ook andere voordelen die binnen de militaire zeevaartsector van toegevoegde waarde zijn. Denk onder meer aan een aanzienlijk snellere productie, grote materiaalbesparing en extra functionaliteiten. Ook zorgen lichtere componenten voor een hogere snelheid van schepen en andere militaire voertuigen.

Lees meer:
Nieuwe 3D print ontwikkelingen in de luchtvaart
Nieuwe 3D print ontwikkelingen in de ruimtevaart
Wat is Wire and Arc Additive Manufacturing van MX3D precies?
Wanneer is de 3D geprinte staalbrug in Amsterdam precies klaar?

3D printen maakt herbevoorraden op zee makkelijker

Amerikaanse marine wil herbevoorraden met 3D prints

Militaire missies op zee nemen soms lange tijd in beslag. Voor de bemanning op schepen is het dan nodig om zich eens in de zoveel tijd opnieuw te laten bevoorraden door een ander schip. De Amerikaanse marine voorziet een toenemende noodzaak van efficiënte herbevoorrading op zee en ziet 3D printen als ideale tool om de efficiëntie te verhogen.

Experts binnen de Amerikaanse marine roemen vooral flexibiliteit en individualisatie als belangrijkste pluspunten van additive manufacturing technologieën. 3D printing maakt het eenvoudiger dan ooit om een ander schip te herbevoorraden met het gewenste onderdeel in de gewenste hoeveelheid op de gewenste plek en op het gewenste tijdstip.

Inmiddels heeft de Amerikaanse marine al diverse succesvolle testen met 3D printen achter de rug – voor zowel kleinschalige als grootschalige projecten. Van een kleine broekklem voor portofoons tot een complete romp voor een onderzeeër. Met name in het produceren van vervangende onderdelen ziet de marine toekomst voor additive manufacturing.

Dat laatste maakt de technologie een zeer flexibel inzetbare tool op het gebied van herbevoorrading op zee. Is een oorlogsschip bijvoorbeeld door zijn voorraden van een bepaald product heen? Dan kan de juiste hoeveelheid direct worden uitgeprint (bijvoorbeeld op zee door een ander schip) en met een ongeëvenaarde snelheid worden aangeleverd.

Oude plastic flesjes bruikbaar voor landmacht als 3D printer filament

Amerikaanse landmacht wil vervangende onderdelen 3D printen

Ook de Amerikaanse landmacht ziet heil in het 3D printen van vervangende onderdelen. Dit is overigens geen primeur, want ook onze eigen Koninklijke Landmacht heeft in samenwerking met het Ministerie van Defensie reeds plannen gesmeed voor een testprogramma met vervangende 3D prints van 15 onderdelen.

Een normale doorlooptijd van vervangende onderdelen voor Amerikaanse landmachteenheden is meerdere weken. 3D printen maakt het mogelijk om – mits voldoende filament aanwezig is – om de onderdelen ter plekke te produceren en te vervangen. En is dat filament niet aanwezig? Dan kunnen soldaten gebruikte waterflesjes en andere plastic artikelen gebruiken als 3D print materiaal.

Het Amerikaanse leger wil soldaten nu gaan trainen om uit plastic afval 3D printer filament te maken. Kleine bewerkingen kunnen hiervoor al voldoende zijn. Een plasticsoort als polypropyleen – vaak gebruikt in de verpakkingen van bakjes yoghurt en hüttenkäse – kan bijvoorbeeld gemengd worden met hout- of kartonsnippers voor een strong en flexibel 3D print filament. De opties zijn eindeloos!

Lees meer:
Koninklijke Landmacht voert testprogramma 3D printing uit
Ook Koninklijke Marine heeft 3D printen als techniek reeds omarmd
Hoe zorg ik altijd voor voldoende 3D printer filament?
Hoe wordt 3D print filament gemaakt?