Ultimaker en SelfCAD komen met nieuwe softwareversies

Ultimaker en SelfCAD komen met nieuwe softwareversies

Ultimaker en SelfCAD zijn bekende namen op het gebied van 3D printen. Ultimaker vooral vanwege zijn 3D printers en software en SelfCAD voornamelijk vanwege zijn gelijknamige 3D softwareprogramma. Beide bedrijven brachten onlangs een nieuwe versie uit van hun belangrijkste softwarepakket.

Ultimaker Cura 4.0 3D printing software in beta

We trappen dit artikel af met Ultimaker, dat op het vlak van 3D printing software vooral bekendheid geniet met zijn populaire software Cura. Inmiddels is het programma aanbeland bij alweer de 4e editie, hoewel het volgens het bedrijf zelf vooralsnog om een zeer vroege betaversie gaat. Toch betekent dit voor trouwe gebruikers een breed scala aan nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden.

Opvallend in Cura 4.0 is vooral de complete vernieuwing van de gebruikersinterface. Natuurlijk staat Cura al sinds jaar en dag bekend om zijn zeer uitgebreide opties. De nieuwe interface maakt al deze opties makkelijker toegankelijk en presenteert ze op een veel logischer manier. Het is het resultaat van een uitgebreid onderzoek van Ultimaker naar de optimale workflow van gebruikers.

Cura verdeelt de workflow in de nieuwe interface onder in drie verschillende stadia met daarbinnen uitklapbare panelen. Dit geeft gebruikers een goed overzicht en zorgt ervoor dat ze in één oogopslag belangrijke informatie zoals (slicing)instellingen kunnen zien, terwijl ze tegelijkertijd zicht houden op de 3D view wanneer dat nodig is.

Zoals gebruikers uit eerdere Cura-versies gewend zijn, werkt de software nog altijd bijzonder handig met 3D printer profielen. Wel brengt de nieuwe gebruikersinterface meer onderscheid aan tussen aanbevolen en zelf ingestelde modi. Hierdoor kunnen beginnende gebruikers hun 3D bestanden makkelijk voorbereiden op een print, zonder hiervoor allerlei ingewikkelde instellingen te doorlopen.

Een andere verbetering in Cura 4.0 is de monitor binnen de gebruikersinterface. Dit zorgt voor een naadloze integratie van Cura, Cura Connect, de Marketplace en plugins zoals Cura Backups. In het eerste kwartaal van dit jaar plant Ultimaker een nieuwe betaversie van de software. Ook de huidige software is al te gebruiken, maar – zo waarschuwt Ultimaker – als vroege beta nog niet foutvrij.

Lees meer:
3D software zoals Cura erg populair
Integratie steeds belangrijker in 3D printer software
Cura Connect software maakt 3D printen makkelijker

SelfCAD brengt versie 2.0 van gelijknamige software uit

Een bedrijf met een minder grote naam dan Ultimaker maar dat rap bekendheid vergaart is SelfCAD. Een groot deel van die stijgende roem is op het conto te schrijven van het gelijknamige softwareprogramma, dat in 2016 voor het eerst op de markt werd gebracht en daar meteen indruk maakte met zijn grote veelzijdigheid en uitgebreide opties.

Zowel beginnende als ervaren gebruikers roemen de manier waarop de browsergebaseerde software het 3D printing proces een stuk eenvoudiger maakt. Het stelt de gebruiker namelijk in staat om in één programma diverse handelingen te verrichten zoals schetsen, modelleren en slicen zonder dat er aanvullende plugins of programma’s nodig zijn. Werk in SelfCAD is eenvoudig op te slaan in de cloud.

Inmiddels is SelfCAD toe aan versie 2.0. Net als in Cura 4.0, is het vooral de gebruikersinterface die een makeover heeft gekregen. Anno 2019 is een hoge gebruiksvriendelijkheid een belangrijke eis aan 3D software en zelfs de meest geavanceerde pakketten gaan mee in deze trend. Deze ontwikkeling maakt 3D printing als technologie absoluut laagdrempeliger voor absolute beginners.

In SelfCAD zijn met name de onderdelen Toolbar en Scene flink onder handen genomen. Ook bevat de 3D software nieuwe selectiemodi, zodat gebruikers makkelijk 3D modellen kunnen kiezen om mee te werken. Ook de sketchingopties zijn flink uitgebreid, met onder meer een nieuwe toolset van sketching kwasten voor een variëteit van 3D profielen.

Twijfel je SelfCAD ondanks de toevoegingen in de nieuwe versie aan te schaffen? Geen nood, want je kunt deze 3D printing software nu 10 dagen gratis op trial-basis testen. Eventueel kun je een licentie voor het programma daarna tegen een maandbedrag van € 13 of een jaarbedrag van € 120 kopen. Studenten of leraren krijgen met de code EDUCATION maar liefst 65% korting.

Lees meer:
MyMiniFactory: enorm platform voor 3D prints
Ook MyMiniFactory biedt steeds meer functionaliteiten
Ook 3D slicing software van Prusa erg populair