Ultimaker Cura Connect software maakt 3D printen gemakkelijker

Ultimaker Cura Connect software maakt 3D printen gemakkelijker

Ultimaker staat bekend als autoriteit op het gebied van de ontwikkeling en productie van 3D printers. Hoewel het bedrijf deze roots niet wil verloochenen, legt het in toenemende mate ook de focus op 3D printer software. Want minstens zo belangrijk als het beschikken over een 3D printer, is het goed kunnen aansturen ervan.

Cura Connect 3D printer software

Nieuwe 3D printer software aansturen vanuit browser

De ontwikkeling van software hiervoor heeft volgens Ultimaker dan ook de toekomst. Passend in deze nieuwe visie introduceert de fabrikant Cura Connect; een softwarematige oplossing die gebruikers de mogelijkheid geeft om meerdere 3D printers van Ultimaker tegelijkertijd aan te sturen. Vooralsnog gaat het alleen om printers uit de Ultimaker 3 productlijn.

Bijzonder aan het nieuwe stukje software is het browsergebaseerde karakter ervan. Hierdoor kunnen gebruikers in hun webbrowser direct naar de interface gaan en een veelvoud aan printers vanuit een en hetzelfde scherm aansturen. Ook het instellen of monitoren van één enkele 3D printer behoort hier uiteraard tot de mogelijkheden.

Cura Connect is speciaal ontwikkeld om door 1 tot 15 mensen met 1 tot 5 3D printers tegelijkertijd gebruikt te worden. Hiermee is het een veelzijdige en schaalbare oplossing die kan worden ingezet binnen uiteenlopende (kantoor)omgevingen en groepsgroottes. Ideaal voor een dynamische productieomgeving waarin continuïteit van het productieproces van belang is.

Lees meer:
Meer over 3D printers van Ultimaker
Bekijk het 3D printer portfolio van Ultimaker op onze site
Koop de Ultimaker 3 direct in onze webshop
Ga naar de website van Ultimaker

Intuïtieve werkwijze van software zorgt voor efficiëntere 3D printing

Cura Connect biedt niet alleen voordelen op het gebied van productiecontinuïteit, maar resulteert ook in een hogere productie-efficiëntie. Meerdere printopdrachten kunnen worden gedeeld met een groep van verschillende 3D printers, waardoor een printopdracht voor een printer die bezet is door een andere printer automatisch kan worden overgenomen.

Als een 3D print klaar is, moet de gebruiker deze nog wel handmatig uit de machine halen en de verwijdering ervan bevestigen in de software. De volgende printopdracht in de wachtrij start vervolgens automatisch. Het aantal handmatige handelingen wordt hierdoor tot een minimum beperkt, wat de productiesnelheid over het algemeen sterk ten goede komt.

Bijzonder is ook de intuïtieve manier waarop de 3D printer software werkt. Het is niet langer noodzakelijk om 3D prints voor een specifieke 3D printer in te stellen, omdat de software de printopdracht automatisch toewijst aan een beschikbare en geschikte machine.

De applicatie controleert automatisch of aspecten als het aanwezige filament, bouwplatform en kleur voldoen aan de eisen die de printklus stelt. Is dat niet het geval, dan adviseert Cura Connect de gebruiker om een van deze parameters in een beschikbare 3D printer aan te passen zodat deze de printklus alsnog succesvol uit kan voeren.

Als gebruiker is het een fluitje van een cent om meerdere groepen 3D printers te creëren of om nieuwe apparaten toe te voegen aan een bestaande groep. Meldingen in de browser voorzien je van informatie over de voortgang van een printopdracht en LED’s op de printer geven waarschuwingen als er sprake is van een storing. Ook onderhoudstaken kunnen in een handomdraai worden gepland met Cura Connect.

Lees meer:
Meer over 3D printer software
Meer over de werking van een 3D printer
Meer over het onderhoud van 3D printer onderdelen

De toekomt van 3D printer software

De nieuwe Cura Connect software vormt een opmaat naar het nieuwe beleid dat Ultimaker in de toekomst wil inzetten. Naast de traditionele focus op hardware, wil het bedrijf in toenemende mate aandacht schenken aan softwarematige optimalisaties die de ervaring van het 3D printen duidelijk verbeteren.

Het gedroomde toekomstbeeld is dat van een kantoor, schoolklas of andere omgeving waarin 3D printers probleemloos en flexibel inzetbaar zijn. Speciaal hiervoor heeft Ultimaker veel geïnvesteerd in gebruikersonderzoek, zodat duidelijk is waar elke groep gebruikers behoefte aan heeft. Een school met jonge kinderen stelt immers andere eisen aan een 3D printer dan een kunstenaar of ontwerper.

Toekomst van 3d software

Eisen die eigenlijk elke groep gebruikers stelt, bevinden zich met name op het vlak van productiesnelheid, -capaciteit en -efficiëntie. Dat zijn dan ook de punten waar Cura Connect in uitblinkt. De software verzekert bedrijven bijvoorbeeld van competitieve voordelen als een snellere levertijd, lagere kosten en een langere levensduur van producten door verbeterd onderhoud.

Een laatste voordeel van de 3D printer software is de eenvoudige installatie. Het updaten van de firmware op een Ultimaker 3 printer is voldoende om in de browser direct toegang te krijgen tot de applicatie. Hierna kan de gebruiker ongelimiteerd 3D printers toevoegen, managen en aansturen.

Lees meer:
Meer over de toekomst van 3D printen
Meer over de toekomst van 3D printen in eigen land
Meer over de kosten van 3D printing