Augmented reality glasses

Augmented reality glasses

Als vaste bezoeker van Llowlab weet je dat wij graag aandacht besteden aan vooruitstrevende technieken en de producten die daarbij horen. Zo schrijven we over 3D printing en de bijbehorende printers en over augmented reality (AR) en bijbehorende glasses. Het is deze laatste productgroep waar we in dit artikel nader op ingaan.

Augmented reality glasses zijn in feite niets anders dan een bril die bedoeld is om AR-technologie optimaal weer te geven. De gebruiker bekijkt de echte wereld door de bril, maar op de brillenglazen wordt tegelijkertijd virtuele content geprojecteerd. Deze content kan van alles zijn, maar is in veel gevallen praktische informatie over de objecten in de buitenwereld.

augmented reality glasses

Augmented reality glasses: Microsoft Hololens

Het bekendste voorbeeld van augmented reality glasses is de Hololens van Microsoft. Het apparaat oogt als een soort skibril met transparante glazen, zodat de gebruiker niet alleen de echte wereld, maar ook het daarop geprojecteerde hologram ziet. Dit verklaart tegelijkertijd de naam van de Hololens, die wereldwijd lovend is onthaald door kenners.

In de bril van Microsoft zit daarnaast tal van aanvullende technologie verstopt. Zo bevat de Hololens meerdere camera’s, een aparte processor voor het verwerken van informatie en diverse sensoren om lichaamsbewegingen te meten. Hierdoor is geen smartphone nodig en is het ook mogelijk om de hologrammen met lichaams-, hand- en hoofdbewegingen te besturen.

VR alternatieven zoals de Oculus Rift

Een veelgenoemd alternatief voor de Hololens is natuurlijk de bekende Oculus Rift. Hoewel deze bril ook zeer innovatief is, valt hij niet binnen de categorie augmented reality glasses. Want daar waar de bril van Microsoft virtuele content alleen projecteert op de werkelijkheid, vervangt de Oculus Rift deze geheel door virtuele informatie.

Dat laatste wordt ook wel virtual reality of VR genoemd. De gebruiker ziet niets meer van de echte wereld en gaat compleet op in de virtuele wereld die hem via de bril wordt voorgeschoteld. De Oculus Rift is daarnaast, in tegenstelling tot de Hololens, aangesloten op een computer of smartphone. Hierdoor is het apparaat in de praktijk minder gebruiksvriendelijk.

Augmented reality glasses als multifunctionele bril

De toekomst voor augmented reality glasses ziet er zeer rooskleurig uit. AR brillen vervangen de echte wereld niet, maar vullen deze aan met bruikbare informatie. En in tegenstelling tot VR, wordt de gebruiker niet beperkt tot virtuele content en het gebruik van een mobiele telefoon of computer. De projectie van AR hologrammen betekent nauwelijks een vermindering van de bewegingsvrijheid.

Dat maakt dat het perspectief er voor augmented reality glasses zeer positief uitziet. De techniek is momenteel nog volop in ontwikkeling, dus de komende jaren verwachten we bij Llowlab nog vele innovaties op dit gebied te zien. Natuurlijk houden wij je hiervan via onze blog op de hoogte. Blijf ons volgen en zorg dat je niets mist!