3D printing nieuws: UAM-techniek en nieuwe M3 3D printer

De afgelopen week schreven wij reeds over het Noord-Amerikaanse innovatie-evenement RAPID + TCT, waar uiteenlopende grote 3D printing producenten hun nieuwste innovaties voor het eerst toonden aan de wereld. Fabrisonic en MakerGear waren twee van deze fabrikanten en in dit artikel bespreken we de interessante technologieën die zij hebben ontwikkeld.

Nieuwe 3D printers getoond op RAPID + TCT

Fabrisonic creëert combinatie van 3D printen en CNC frezen

Fabrisonic is een bedrijf dat zich niet louter richt op traditionele vormen van rapid prototyping en 3D printing. De producent onderscheidt zich met een zogenaamd hybride 3D print proces, waarbij 3D printen als additieve techniek is gecombineerd met CNC frezen als subtractieve techniek. Het bijzondere is: dat gebeurt in een en dezelfde machine.

Eerst bouwt de 3D printer van Fabrisonic een voorwerp laagsgewijs op met klassieke 3D printing en vervolgens werkt het apparaat zaken zoals de oppervlakte en afmetingen van het object af met behulp van CNC frezen. Zelf noemt het bedrijf dit unieke proces Ultrasonic Additive Manufacturing (UAM).

Het gepatenteerde UAM-proces maakt gebruik van ultrasonore geluidsgolven om lagen aluminiumfolie samen te voegen tot zogenaamde solid-state toestand. Deze 3D metaalprinting technologie maakt het proces van 3D metaalprinten een stuk vloeiender. Inmiddels heeft de UAM-technologie zelfs diverse strenge testen van NASA al met goed gevolg doorstaan.

Lees meer:
Wat is rapid prototyping en 3D printen precies?
Hoe werkt een 3D printer eigenlijk?
NASA zet 3D printing vaker in
Metaalprinting steeds groter onderdeel van 3D print sector

UAM-technologie biedt unieke 3D print mogelijkheden

Bijzonder aan de techniek van Fabrisonic is dat 3D printen van metalen onderdelen mogelijk maakt, zonder hierbij iets te versmelten – wat 3D metaalprinters normaal standaard doen. Er is geen sprake van draadfilament, poeder of lasers; de UAM 3D printer ‘schrobt’ de aluminiumfolie als het ware en bouwt deze vervolgens laagsgewijs op tot een object, dat het CNC freesproces finaliseert.

De UAM-technologie is niet alleen een vorm van 3D metaalprinting, want een UAM 3D printer kan meerdere materialen met elkaar combineren. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan koper en aluminium om meer flexibiliteit toe te voegen aan het eindproduct. Dit biedt ontwerpers vele nieuwe mogelijkheden en daarom volgt een sector als de ruimtevaart de ontwikkelingen met bovengemiddelde belangstelling.

Inmiddels heeft de UAM-technologie reeds bijgedragen aan een gewichtsreductie van maar liefst 30% voor het herontworpen gedeelte van NASA’s befaamde Lunar Rover. Ook de snelheid van het productieproces – in totaal 2 weken vanaf het eerste CAD-ontwerp tot de uiteindelijke 3D print – is voor een object van dergelijke complexiteit zeer indrukwekkend.

Bekijk hier een video van de UAM-technologie in actie:

MakerGear introduceert nieuwe versie van M3

Een andere fabrikant die op RAPID + TCT veel indruk maakte, is MakerGear. We kennen deze fabrikant natuurlijk al van zijn succesvolle M3 printer, die wij precies een jaar geleden in een vergelijkbaar blogartikel bespraken. Nu presenteerde het bedrijf zijn nieuwste versie de M3-ID Dual Rev. 1 3D printer, die diverse verbeteringen met zich meebrengt ten opzichte van het vorige model.

De M3-ID Dual Rev. 1 is een dual extrusion 3D printer die geschikt is voor een aantal zeer specifieke toepassingsgebieden. Net als zijn voorganger bevat de machine functionaliteiten zoals WiFi, verwisselbare V4 hot ends en een geïntegreerde gebruikersinterface. Nieuw is de behuizing met een vereenvoudigde bediening om het 3D print proces nu nog makkelijker te maken.

Volgens MakerGear zelf is de M3-ID Dual Rev. 1 de eerste desktop 3D printer ooit die afzonderlijke extruders gebruikt om zogenaamde duplication printing mogelijk te maken. Dit resulteert in een printcapaciteit die maar liefst twee keer zo hoog ligt.  Daarnaast toonde het bedrijf ook zijn nieuwe MakerGear Cloud software, die naadloos belooft samen te werken met de nieuwe 3D printer.

Lees meer:
Ook eerdere M3 printer van MakerGear groot succes
MakerGear gespecialiseerd in desktop 3D printers
MakerGear gerespecteerd 3D printer merk
Hoe werkt 3D printer software?