3D printen in moeilijke omstandigheden: hoe werkt dat?

Als trouwe lezer van de Llowlab-blog gaat er bij jou waarschijnlijk een belletje rinkelen als we de naam nScrypt noemen. Onlangs schreven wij nog een artikel over NASA’s keuze voor een 3D printer van deze bekende fabrikant en ook nu is een grote partij wederom in zee gegaan met het bedrijf. Ditmaal gaat het om het Amerikaanse leger, dat mogelijkheden ziet om met 3D bioprinters soldaten op moeilijk bereikbare locaties te voorzien van levensreddende verbanden, sensoren en onderdelen.

3D printen in moeilijke omstandigheden: hoe werkt dat?

3D printen verovert ruimtevaart en militaire sector

Het uit Florida afkomstige nScrypt werd in 2002 opgericht, maar begint pas de laatste jaren hard aan de weg te timmeren en bekendheid te verwerven bij het grote publiek. Het bedrijf staat bekend om zijn hoge precisie machines op het gebied van additive manufacturing en direct digital manufacturing en won de RAPID 2016 Innovation Auditions Competition met een revolutionaire hybride 3D printer.

De 3D printers van het bedrijf worden inmiddels in een variëteit aan sectoren ingezet waaronder de verpakkingsindustrie, farmaceutische industrie, zonnecelmetallisatie en wetenschappen. In de afgelopen jaren zijn het met name de ruimtevaart en militaire sector waarin nScrypt en andere 3D printing bedrijven grote stappen zetten. De samenwerking met NASA is daar een recent voorbeeld van, net als de nieuwe deal met het Amerikaanse leger.

ISS-3D printer nu ook in nieuwe versie naar woestijn

Die deal vertoont bovendien de nodige overeenkomsten met de overeenkomst die nScrypt met NASA heeft. Ook het Amerikaanse leger gaat namelijk gebruik maken van de prijswinnende BioAssembly Tool (BAT), een indrukwekkende bioprinter die met name uitblinkt door zijn vermogen om in moeilijke omstandigheden nauwkeurige en geavanceerde 3D prints te maken.

In het kader van een eerste testronde stuurt nScrypt een lichtere maar toch extra onverwoestbare versie van de BAT-printer naar een geheime locatie in de woestijn. Dit als onderdeel van een samenwerkingsverband waar niet alleen het Amerikaanse leger, maar ook de 501(c)3 non-profit Geneva Foundation en het Uniformed Services University 4D Bio 3 Program aan deelnemen.

3D printen verandert strijdtoneel van de toekomst

Gedurende de testronde, die volgens de planning ongeveer 10 weken gaat duren, experimenteren de deelnemers volop met bioprinting in de extreem moeilijke omstandigheden. Obstakels tijdens het 3D printen gaan onder meer de verzengende hitte en de niet-steriele omgeving zijn. Het overwinnen van deze uitdagingen is cruciaal om bioprinting in de toekomst succesvol in te kunnen zetten als levensreddend instrument in vergelijkbare extreme omstandigheden.

Naast deze testronde met de BAT 3D printer, voert het Amerikaanse leger net als andere strijdkrachten over de hele wereld continu andere experimenten uit op het gebied van 3D printing. Van het 3D printen van barakken voor militair personeel tot het ter plekke produceren van wapens en drinkflessen; de mogelijkheden van deze technologie beloven het strijdtoneel van de toekomst blijvend te veranderen.